Gräsan uurnalehto

Gräsan uurnalehto

Uurnalehdon arkkitehti on Bey Heng ja vihersuunnittelija Maisema-arkkitehdit Byman & Ruokonen Oy. Gräsan uurnalehto sai Vihervuoden mitalin v. 2001 korkeatasoisesta ja esteettisesti viimeistellystä toteutuksestaan.

Uurnalehto on hyvä ja arvostettava esimerkki ympäristötaiteen ja puutarhasuunnittelun yhdistämisestä.

Uurnalehtoon lähelle Olarin kirkkoa on rakennettu paikka menneiden läheisten muistelulle. Muistokivien lomaan voi tuoda kynttilän tai leikkokukkatervehdyksen omaisten muistoksi. Muistelupaikan veistoksen "Siivet" on suunnitellut Helena Pylkkänen.


Uurnalehdossa on useita eri hautausvaihtoehtoja, kuten yksityinen tai suvun uurnahauta, tuhkan sirottelualue, muistolehto, suku-uurna ja kolumbaario eli uurnaholvi. Seurakunta hautaa tuhkan tai uurnan muistolehtoon ilman omaisia. Tuhkan sirottelussa  omaiset voivat olla mukana. Hautausmaa on otettu käyttöön 1996 ja sen kokonaispinta-ala on 0,6 hehtaaria.

Haudalle istutetut maanpeitekasvit on suunniteltu korvaamaan muut kukkaistutukset. Omaisten toivotaankin tuovan haudoille leikkokukkia istutettavien sijaan.

Gräsan uurnalehdon kartta

Uurnalehto on jaettu useisiin eriluonteisiin alueisiin;

Enkelin siipi

Muistelupaikalla on kuvanveistäjä Helena Pylkkäsen "Siivet" taideteos, jossa näkyy hänen pienveistoksilleen tyypillinen piirre: hauraan ja vahvan yhdistyminen. Sinne voi tuoda kynttilän tai leikkokukkatervehdyksen omaisten muistoksi.

Hiljaisuuden metsä

Kristillisen näkemyksen mukaan arkkuhautaus ja tuhkaus ovat samanarvoiset. Gräsan uurnalehdossa vainajien tuhka sirotellaan Hiljaisuuden metsän alueelle.

Kukkakallio

Kolumbaario on hautausmuuri, jonka lokeroihin sijoitetaan tuhka ja lokeron oven viereen muistolaatta. Tapa on tullut meille Välimeren maista.

Kotkansiipi

Kotkansiiven alueelta voi varata useita vierekkäisiä hautapaikkoja. Siellä on kauniita luonnonkivestä tehtyjä muistomerkkejä.

Pihlajapiha

Gräsan uurnalehdossa kasvaa pihlajia. Esi-isämme pitivät pihlajaa pyhänä puuna, joka kuvasti elämän kiertoa.

Rauhan rinne

"Hautausmaalla ei tarvitse keskittyä vain kuolemaan, vaan se on hyvä paikka pohtia elämää.", alueen suunnitellut arkkitehti Bey Heng on sanonut. 

Kiitoskivet

Kitoskivet ovat arkkitehti Bey Hengin muistutus siitä, että suru vaihtuu lopulta kiitokseksi eletystä elämästä. 

 

Sirottelualueelle, kolumbaarioon sekä muistolehtoon tulevat nimilaatat kaiverruksineen tilataan Espoon seurakuntayhtymän kanssa sopimuksen tehneeltä yritykseltä. Lisätietoja nimilaattojen tilaamisesta antaa Gräsan uurnalehdosta vastaava puistopuutarhuri.

Kynttilälyhdyt ovat talvella kauniita haudoilla. Kevään koittaessa alkavat hautausmaiden viherhoitotyöt. Hautojen hoitotoimien yhteydessä lyhdyt saattavat kuitenkin rikkoutua. Jotta hautausmaan hoitaminen olisi turvallista, toivoisimme, että erityisesti lasiset kynttilälyhdyt vietäisiin ainakin kesän ajaksi haudoilta pois.