Otaniemen kappeli

Otaniemen kappeli

Keskellä Otaniemeä, niemen korkeimmalla paikalla puiden ympäröimänä sijaitsee teekkareiden rakennuttama kirkko, Otaniemen kappeli.  Kristityt teekkarit halusivat keskelle tekniikan hallitsemaa maailmaa kirkon, joka muistuttaa elämän kokonaisuudesta ja ihmiselämän arvoista.

Arkkitehtuuriltaan maailmankuulu Otaniemen kappeli valmistui vuonna 1957 arkkitehtuurikilpailuun osallistuneen Heikki ja Kaija Sirenin kilpailutyön pohjalta, jossa arkkitehdit halusivat korostaa ihmisen ja Luojan välistä kohtaamista.  Kappelisali avautuu seinänkokoisen ikkunan kautta luontoon.  Lasiseinän takana kirkon takapihalla on suurikokoinen valkoiseksi maalattu metalliristi. Kappelin rakennusmateriaaleina on käytetty puuta ja punatiiltä. Kappelin esipiha on puulla aidattu. Otaniemen kappelille ja TKK:n Otaniemen kampukselle myönnettiin v. 2009 maisema-arkkitehtuurin palkinto, XX International Carlo Scarpa Prize for Gardens. Palkinnon myönsi italialainen säätiö Fondazione Benetton Studi Ricerche. Perusteluina rakennuksen läpinäkyvyys ja yksinkertaisuus. Luonto, arkkitehtuuri ja yhteiskunta ovat yhtä.

Otaniemen kappeli kuuluu myös kansainvälisen Docomomo-järjestön merkkiteosten valikoimaan.

Kappeli peruskorjattiin teknisten ratkaisujen osalta vuonna 2008. Urkujen peruskorjaus oli vuorossa  vuonna 2009, ja sakasti on remontoitu kesällä 2011.

Tilat ja toimintaa

Kappeli on Tapiolan seurakunnan alueeseen kuuluvan Otaniemen kyläkappeli, jossa pidetään kastetilaisuuksia, häitä ja hautajaisia. Kappelin pienryhmätoiminta on vilkasta, lukuisat ryhmät kokoontuvat siellä viikoittain. Näitä ovat mm. teekkarien kristillinen yhdistys, Ristin kilta ry, seurakunnan ja MLL:n perhekerhot. Myös unkarilaisten ja kiinalaisten raamattupiirit kokoontuvat säännöllisesti kappelilla pienen iltapalan ympärillä. 

Kuva kappelisalista Taneli Laasonen

Kappelisalissa on 150 istumapaikkaa, 10-äänikertaiset Kangasalan urkutehtaan valmistamat urut sekä piano (Yamaha YUS5PE). Kappelisalin takana on kerhotila, jossa voidaan pitää esim. kirkollisiin toimituksiin liittyviä perhejuhlia. Kerhotilassa on perussäestykseen soveltuva sähköpiano (Roland HP-237) ja tilaa noin 40 hengelle. Kerhotilan yhteydessä on keittiö, jossa on kahvin- ja vedenkeitin, liesi, uuni, mikroaaltouuni, astianpesukone sekä kylmäsäilytystilaa. 50 hengen kahvi- ja ruoka-astiasto on käytettävissä perhejuhliin käyttömaksua vastaan. Kappelin tiloihin kuuluvat lisäksi eteishalli ja erillinen pieni kabinetti. Kulku kappelin sisätiloihin on esteetön. Tiloissa on myös inva-wc / lastenhoitohuone.

Kulku ja pysäköinti

Otaniemi sijaitsee Kehä ykkösen lähettyvillä, Tapiolan ja Keilaniemen naapurissa, lähellä Helsingin rajaa.  Otaniemen kappelin osoite on Jämeräntaival 8, mutta kappelin asiakaspysäköintiin varatut neljä paikkaa sijaitsevat Jämeräntaival 10:n parkkipaikalla metsän reunassa. Kappelin pihaan on ajo-oikeus vain kuljetus-, huolto- ja pelastusajoneuvoilla joko Jämeräntaival 6:n tai 8:n kautta. 

Otaniemen kappeli

Jämeräntaival 8, 02150 Espoo

p. work 09 8050 4460 (vahtimestari)

p. work 09 8050 2601 (kirkollisten toimitusten tilavaraukset, ma-pe klo 9-15)

Lukuvuoden aikana 1.9.-31.5. kappeli on auki ma-to klo 12-17 sekä erikseen sovittuina aikoina. Kesällä 2017, elokuun loppuun asti kappeli on avoinna arkisin klo 11-16. Juhannusviikolla kappeli on suljettu 22.-25.6.2017. Kesäviikonloppuisin kappeli on suljettu yleisöltä. Kirkolliset toimitukset (la-su) ennen klo 18. Kappelin asiakaspysäköinti (4 paikkaa) sijaitsee osoitteessa Jämeräntaival 10.

Lisätietoja tilasta
Ajo-ohje > Katso virtuaaliesittely >
Inva-WC Vauvanhoitopaikka