Suvelan kappeli

Suvelan kappeli

Espoon piispa Tapio Luoma vihki rakennuksen sunnuntaina 4.9.2016. 
Arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto OOPEAA. Bruttoala on 2420 m2. Osa tiloista on Espoon kaupungin asukaspuiston käytössä.

Arkkitehdin tavoitteena oli yksimateriaalinen elävä rakennusmassa ja siksi materiaaliksi valikoitui kupari. Kuparin elinkaari on pitkä ja sen kierrätettävissä. Kappelin kantavat rakenteet ovat puuta ja betonia. Rakennuksen ulkopuolen katto- ja seinäpinnoite on kuparipeltiä. Katon muoto vaihtelee ja yksi korkeista kohdista on kappelisalissa Kirstintien ja Kirstinsyrjän kulmauksen kohdalla, jonka avulla rakennus erottuu ympäristöstään. Rakennus on esteetön ja käyttäjille tarkoitetut tilat ovat kaikki samassa kerroksessa. Rakennukseen pääsee Kirstinsyrjän puoleltakin, jossa ovat pysäköintipaikat. Pysäköintipaikalta pääsee sisäpihalle, jonka kulmassa on kellotorni.

Kappelia elävöittää taiteilija Hannu Konolan lasitaideteos "Minä elän". Kappelin seinät ja katto on verhoiltu modulaarisella kuusirimalla, joka luo vaihtelevan rytmin valolle ja varjolle.
Kappelisaliin mahtuu 160 henkeä. Seurakuntasaliin mahtuu 50 henkeä ja sen voi liittää kappelin kanssa, jolloin istumapaikkoja on 210. Aulan ja kappelisalien välisessä ikkunaseinässä on silkkipainoteos, jossa on raamatun lauseita eri kielillä.

Rakennus on osallistunut moniin kilpailuihin. Espoon rakennuslautakunta antoi vuoden 2016 HURRAA! -kunniamaininnan Suvelan kappelille. Lisäksi kappeli sai elokuussa 2017 Espoon kaupungilta Vuoden esteetön teko -palkinnon.

Varhaiskasvatus-, perhe- ja nuorisotyö aloittivat uusissa tiloissa elokuun puolivälissä.

Suvelan kappelissa järjestetään erityisesti viikonloppuisin ristiäisiä ja muistotilaisuuksia. Toimitus- ja tilaisuusajan voi varata varaussihteeriltä puh (09) 8050 2601.

Suvelan kappelin toiminasta tarkemmin.

« Takaisin

Suvelan kappelille HURRAA!-kunniamaininta

Kappelisalin katto kohoaa korkealle. Kuvassa sali vielä ilman kalusteita. Ikkunassa Hannu Konolan lasimaalaus. Kuva: Mika Huisman

Espoon Suvelan uusi kappeli on saanut Espoon rakennuslautakunnan vuoden 2017 HURRAA! -kunniamaininnan. Tunnustuspalkinto annettiin Aalto-yliopiston Oppimiskeskukselle.

Rakennuslautakunta toteaa perusteluissaan, että Suvelan kappeli toimii monikulttuurisen alueen asukkaita yhdistävänä kiintopisteenä ja monikäyttötilana asukaspuiston, päiväkodin ja kappelin toiminnoille. Lautakunnan mukaan rakennus on avoin ja alueen kaikki asukkaat tervetulleeksi toivottava maamerkki ympäristössään. Suunnittelun lähtökohtana on ollut ekologisesti kestävän kokonaisuuden muodostaminen niin materiaalien kuin arkkitehtuurin keinoin.

Arkkitehtisuunnittelusta on vastannut alun perin arkkitehti Teemu Hirvilammi ja projektin edetessä arkkitehti Anssi Lassila. Projektiarkkitehtina on toiminut työmaavaiheessa Ida Hedberg ja sisustusarkkitehtuurista on yhteistyössä OOPEAA arkkitehtien kanssa vastannut sisustusarkkitehti Mikko Paakkanen.

Espoon seurakunnissa projektista vastasi rakennuttajainsinööri Anne Kujala. Pitkän uran seurakuntien rakennuttamistehtävissä tehnyt Kujala on ilahtunut siitä, että sakraalirakennus palkittiin. Suvelan kappelissa hän pitää erityisinä sen materiaaleja.

- Suvelan kappelissa yhdistyvät pitkäikäinen ja kestävä kupari ja lämmin puu. Tuloksena on todella hienoa arkkitehtuuria, josta voimme olla ylpeitä ja iloisia, Kujala sanoo.

Suvelan kappelin arkkitehtuuri on saanut kiitosta myös tätä ennen. Se oli yksi neljästä ehdokkaasta Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi. Lokakuussa The American Architecture Prize arvioi Suvelan kappelin pronssitilalle institutionaalisen arkkitehtuurin sarjassa. Elokuussa 2017 rakennus sai Espoon kaupungin Vuoden esteetön teko -palkinnon.

Kappeli otettiin käyttöön elokuussa 2016. Seurakuntien tiloissa toimivat Espoon tuomiokirkkoseurakunta ja Esbo svenska församling. Kappeli palvelee Suvelan lisäksi myös muiden lähialueiden asukkaita.

Ulkoverhous on kuparia. Kuva: Mika Huisman

Suvelan kappeli

Kirstintie 24, 02760 Espoo

p. work 09 8050 3963 (vahtimestari)

p. work 09 8050 2601 (palvelukeskus)

tilavaraukset: kaste, vihkiminen ja hautaan siunaaminen - ma-pe 9-15

Ajo-ohje >
Inva-pysäköinti Inva-WC Vauvanhoitopaikka Induktiosilmukka