Tapiolan kirkko

Tapiolan kirkko

Tapiolan kirkko on yksi Tapiolan keskustan 1900-luvun modernia arkkitehtuuria edustavista asemakaavalla suojelluista rakennuksista. Ulkoapäin katsoen rakennus on muurien sulkema. Kuutiomainen kirkkosali on rakennuksen korkein osa. Matalat virasto- ja kerhotilat sijaitsevat siivissä, jotka rajaavat lasiseinin sisäpihoja. Umpinaisten betoniseinien vastapainoksi, lasiseinistä tehtiin mahdollisimmat aineettomat.  Rakennus valmistui v. 1965 ja sitä laajennettiin 1992. Arkkitehtinä oli professori Aarno Ruusuvuori, joka valittiin kutsukilpailun kautta. Ruusuvuoren kilpailutyö oli nimeltään "Pyhät puut". Koska kirkon tonttia ympäröivät korkeat valkoiset tornitalot, joiden kanssa kirkkorakennuksen on vaikea kilpailla, oli arkkitehdin näkemyksenä tehdä rakennuksesta tumma varjo mäntymetsikköön.

Tapiolan keskusta "Garden City" kuuluu Museoviraston valtakunnallisesti merkittäviin RKY-alueisiin sekä kansainvälisen Docomomo- järjestön merkkiteosvalikoimaan. (RKY = valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt, Docomomo = v. 1989 perustettu kansainvälisen modernin arkkitehtuurin tutkimus- ja suojelujärjestö).

Kirkkosalin seinät on muurattu harmaista harkkotiilistä ja niiden vastakohtana lattiassa on käytetty punaista laattatiiltä. Kirkon julkisivu koostuu betonista, lasista ja teräksestä. Kirkkosali on askeettinen, korkea ja kauniisti valaistu. Päivänvalo ei paista suoraan kirkkosaliin. Valoa kirkkosaliin tulee kattoikkunoista, ja isosta länsi-ikkunasta, jonka valo heijastuu betonirakennelman kautta sisälle. Salin sivutilat saavat auringonvaloa julkisivupilastereihin sijoitetuista kapeista ikkunoista.  Kirkkosalin vieressä on kastekappeli, jonka kastemaljassa virtaa jatkuvasti vesi. 

Vuoden 2002 lopulla kirkkosaliin saatiin valoteos "3", joka on kuvanveistäjä Helena Hietasen ja valosuunnittelija Tarja Ervastin suunnittelema. Teos käsittää koko tilan yleisvalaistuksen ja muuntuu eri vuoden- ja vuorokauden aikoihin soveltuvaksi. Teos hyödyntää ikkunoista tulevaa luonnonvaloa. Nimi "3" viittaa kolminaisuuteen - Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen, joka toistuu jaossa kolmeen alueeseen: alttariseinä ja alttarialue, kirkkosali ja kastekappeli. Seinän korkeutta korostetaan valaistuksella. Ohjelmoitavalla valonheittimellä saadaan alttariseinälle liikkuva sädekuvio. Kastekappelissa kastemaljan ympärille voidaan luoda valopiiri kastetilaisuuksia varten. Muulloin kastemaljan valaistus heijastaa seinälle hennon valokuvion.

Kirkkosali ja oikealla kastekappeli - kuva: Taneli Laasonen

Espoon kirkoista Tapiolan kirkon kirkkosalissa on eniten istumapaikkoja: 600.Tapiolan kirkon yhteydessä on kaksi seurakuntasalia, jotka ovat seurakuntalaisten käytettävissä perhejuhlien järjestämiseksi. Seurakuntasalin erottaa kirkon takaosasta avattava väliseinä. Seurakuntasaliin mahtuu n. 130 henkeä pöytiin istumaan. Seurakuntasalin yhteydessä on seurakunnan pääkeittiö, jossa on ajanmukaiset laitoskeittiövälineet. Pylvässali on erillinen tila, johon mahtuu n. 40 henkeä pöytiin istumaan. Pylvässalin yhteydessä on pieni keittiö, jossa on liesi, jääkaappi, astianpesukone ja astiasto.

 

Tapiolan kirkko

Kirkkopolku 6, 02100 Espoo

p. work (09) 8050 4460 (vahtimestari)

p. work (09) 8050 2601 (tilavaraukset Espoon seurakuntien palvelukeskuksesta ma–pe klo 9–15: kaste, vihkiminen, hautaan siunaaminen)

p. work (09) 8050 4000 (muut tilavaraukset: kokoukset, konsertit ym.)

Kirkko on avoinna arkisin 8–21, la-su 8–18. Kesäaikana arkena aukioloajat kuten edellä, mutta la–su 8–17. - - - Autolla lännestä päin Tapiolan liittymästä Etelätuulentien ja Westendintien kautta Tapiolantielle, josta liikenneympyrän jälkeen käännytään vasemmalle Tapiola Park –pysäköintilaitokseen. Idästä päin Tapiolan liittymästä oikealle Tapiolantielle, josta liikenneympyrän jälkeen käännytään vasemmalle Tapiola Park –pysäköintilaitokseen. Paikat ovat maksullisia. Muutamia parkkikiekkopaikkoja löytyy myös kirkon viereisen uimahallin pysäköintialueelta.

Lisätietoja tilasta
Ajo-ohje > Katso virtuaaliesittely >
Inva-pysäköinti Inva-WC Vauvanhoitopaikka Induktiosilmukka

Tapahtuu Tapiolan kirkolla