« Takaisin

Pääsiäisen odotusta ja äidin huolta

Päiväys: 10.3.2017 -

Pieni poikani, noin 2 kuukauden ikäinen, kärsi hengitystietulehduksesta. Sydämessä suuri pelko, mistä oikein oli kyse. Tuolloin oli kevät ja pääsiäisen aikana noin 20 vuotta sitten.  Asuimme pari vuotta vanhassa asunnossa, jossa kaiken piti olla kunnossa. Pian kuulimme  rivitalomme muita asukkailta, että edelliset asukkaat olivat muuttaneet pois home-epäilyjen vuoksi.

 

Salapoliisityön seurauksena saimme valokuvia, joissa osasta rivitaloasuntojen saunojen poistoputket päättyivät välikatolle. Ei tarvitse olla suuri rakennusalan osaaja, jotta ymmärtää, että ongelmia oli tiedossa. Väliullakoiden puhdistus oli tehty huonosti, mutta putki oli kuitenkin saatu ennen meidän perheen muuttoa katolle asti. Huoli pienen pojan tulevaisuudesta oli käsin kosketeltava ja helpotti vasta, kun pääsimme muuttamaan pois ongelma-asunnosta.

 

Normaalia lyhyemmän vauvaloman jälkeen siirryin vetämään koulutointa ja uudistamaan rehtorina lukiokoulutusta. Tuolloin jouduin ensimmäistä kertaa kohtaamaan tosiasian siitä, että home-epäilys ei aina johda tarvittaviin toimiin, vaan lähdetään pohtimaan sitä, onko epäilyksen kertoja ”ikään kuin luotettava kertoja”.  Tämän vuoksi on tärkeää, että asiaa viedään eteenpäin ratkaisukeskeisesti, eikä lähdetä arvottamaan.

 

Näin ollen oikeus puhtaaseen sisäilmaan on monen tekijän summa.  Hyvä lähtökohta on kuitenkin se, että lapsia, heidän vanhempiaan sekä opetushenkilöstöä uskotaan, kun tulee palautetta sisäilman laatuun liittyen.

 

Viime viikolla kuulin  opettajalta Espoosta esimerkin, jossa koulun osalta asian selvittely ei ollut mennyt ihan oppikirjan mukaan.  Asian käsittelyssä oli ollut  mukana ajatus turhasta epäilystä. Tosi asia kuitenkin on, että päiväkoti- ja koulurakentamisessa on Espoossa tehty virheitä ja joskus myös ylläpidon osalta on jouduttu karsimaan tai se on jostain muusta syytä laiminlyöty.

 

Puhdas sisäilma on perusoikeus, jota pitäisi riittää meille kaikille espoolaisille ikäistä tai päiväkoti-/koulupaikasta riippumatta. Meillä  jokaisella vanhemmalla on vastuu oman lapsen tulevaisuudesta ja siihen liittyy toive paremmasta huomisesta. Kun pelko varjostaa mieltä ja tuo huolen astmasta tai muusta terveysongelmasta, yksilön, perheen, yhteisön ja myös Espoon kaupungin etu.

 

Nyt pääsiäinen sattuu lähelle syntymäpäivääni kuten silloin 20 vuotta sitten, jolloin elämässä oli iloa, odotusta ja pelkoa. Näin jälkiviisaasti tarkasteltuna voin todeta, että asiat selviät, täytyy uskoa ja luottaa huomiseen ja toimia myös itse, sillä elämä kantaa.

 

Kohden iloista pääsiäistä!

 

Raija

 

Seuraava
Comments powered by Disqus

Köyhää

Lue lisää otsikosta Köyhää

Terroristit

Kun puhumme terrorista ajattelemme helposti jotain muualta tullutta, toisenlaista muuta. Ihmisessä, länsimaisessa ja muualta tulleissa on väkivallan riski. Sitä vastaan voimme taistella ...

Lue lisää otsikosta Terroristit

Meidän täytyy rakastaa.

Lue lisää otsikosta Meidän täytyy rakastaa.

Muut on mua pahempia.

Syntiä ei saa tehdä, vaikka muutkin tekis.

Lue lisää otsikosta Muut on mua pahempia.

Mitä kirkko pelkää?

 

Lue lisää otsikosta Mitä kirkko pelkää?

Voisitko jakaa virsikirjoja?

Lue lisää otsikosta Voisitko jakaa virsikirjoja?

Rukoillaanko?

Se mitä me teemme tai miten kohtelemme toista ihmistä ei riipu, siitä millainen hän on, vaan sitä millaisia me olemme.

Lue lisää otsikosta Rukoillaanko?

Jumala kutsuu yhteyteen.

Mitä teemmekin, miltä meistä tuntuukaan tai mitä olemmekaan Jumala kutsuu meitä yhteyteen. Jumala kutsuu jokaista ihmistä; myös jokaista ärsyttävää, outoa, syntistä ja kummallista. Ja niitäkin, ...

Lue lisää otsikosta Jumala kutsuu yhteyteen.

Sun tarttis tehdä jotain.

Lue lisää otsikosta Sun tarttis tehdä jotain.

Kolmiyhteinen Jumala - Isästä ja Pojasta

Meille kristityille Jumala on kolmiyhteinen. Mutta mitä tämä tarkoittaa? Ja voimmeko me vain valita kuten jopa jotkut papitkin tekevät, että "ei, vanhan testamentin herra Sebaot ei ole minun ...

Lue lisää otsikosta Kolmiyhteinen Jumala - Isästä ja Pojasta

Mitä yhdestä hullusta?

Jokaisella on valta päättää, mitä itse tekee. Sillä on merkitystä.

Lue lisää otsikosta Mitä yhdestä hullusta?

Katsele ihmeitä päivittäin

Vielä tärkeämpää kuin muistella Jumalan suuria ihmetekoja, on katsella niitä.

Lue lisää otsikosta Katsele ihmeitä päivittäin

Entä jos Jeesuskaan ei tiennyt?

Tiesikö jeesus, että kuolema ristillä oli hyvä suunnitelma? Vai joutuiko hänkin tyytymään pelkkään uskoon?

Lue lisää otsikosta Entä jos Jeesuskaan ei tiennyt?

Synninpäästö

Lue lisää otsikosta Synninpäästö

Kaikki hyvä on lähtöisin Jumalasta.

Ja sitä hyvää Jumala tarjoaa runsain mitoin kaikille luoduilleen uskosta tai sen puutteesta huolimatta.

Lue lisää otsikosta Kaikki hyvä on lähtöisin Jumalasta.

Rukoile vihollistesi puolesta.

Meidän pahin vihollisemme on se, että pidämme toista ihmistä vihollisenamme.

Lue lisää otsikosta Rukoile vihollistesi puolesta.

Jumalan tahdon mukaista elämää.

Jumalan tahdon mukainen elämä vie meidät lähemmäksi muita ihmisiä ja saa rakastamaan toista hänen heikkouksistaan huolimatta.

Lue lisää otsikosta Jumalan tahdon mukaista elämää.

Pääsiäisen odotusta ja äidin huolta

Pieni poikani, noin 2 kuukauden ikäinen, kärsi hengitystietulehduksesta. Sydämessä suuri pelko, mistä oikein oli kyse. Tuolloin oli kevät ja pääsiäisen aikana noin 20 vuotta sitten.  Asuimme ...

Lue lisää otsikosta Pääsiäisen odotusta ja äidin huolta

Armon alkumetrit

Lue lisää otsikosta Armon alkumetrit

”Viime yönä Ruotsissa!”

Eilen seurakunnan tulevaisuusfoorumissa Kauklahdessa puhuttiin mm. riskeihin varautumisesta ja siihen liittyen kuultiin parikin tulevaisuusskenaariota. Omassa osuudessaan Helsingin yliopiston ...

Lue lisää otsikosta ”Viime yönä Ruotsissa!”