Laskiaisena, tuhkakeskiviikkona ja paaston aikana voit pysähtyä myös
@kirkossa joko @hetkien tai vaikka videohartauksien äärelle.

Laskiaisesta alkaa paaston aika

Martti laskettelee paastoon. Paastoviikot antavat aikaa oman elämän ja valintojen tarkasteluun. 40 päivää kestävä suuri paasto päättyy pääsiäiseen.

Kuva: Åke Jauhiainen.

Paastonajan ja pääsiäisen tapahtumat

Hiljaisen viikon musiikkia Leppävaaran kirkossa

Musiikkipalat kirkossa klo 19: ma 10.4. "Yksin" Syntisten virret, ti 11.4. ”Miksi?” – lauluyhtyen Kuiske, ke 12.4. ”Häpeä” – Tapiolan Kamarikuoro. Lue lisää otsikosta Hiljaisen viikon musiikkia Leppävaaran kirkossa >

Arkiretriittileiri Taizén hengessä

Tule viettämään hiljainen viikko aina pääsiäiseen asti Taizé-henkisesti ja luostarimaisesti yhteisönä eläen Hilan leirikeskukseen. Lue lisää otsikosta Arkiretriittileiri Taizén hengessä >

Gloria – Marianpäivän konsertti

Kutsu iloon ja kiitokseen Maria-aiheisen musiikin äärelle. Konsertti su 26.3. klo 18 Leppävaaran kirkossa. Lue lisää otsikosta Gloria – Marianpäivän konsertti >

Juuret ja Siivet Espoon tuomiokirkossa

Juuret ja Siivet konsertti to 6.4. klo 19 Espoon tuomiokirkossa. Musiikkia vanhoista juutalaisista hengellisistä lauluista uusimpiin virsisovituksiin ja tämän päivän lauluihin. Lue lisää otsikosta Juuret ja Siivet Espoon tuomiokirkossa >

Tuhkamessut Espoossa ja Kauniaisissa

Pääsiäistä edeltää 40 päivän paasto. Paastonajan ensimmäinen päivä on tuhkakeskiviikko. Lue lisää otsikosta Tuhkamessut Espoossa ja Kauniaisissa >

Heinrich Schütz: Der Schwanengesang palmusunnuntaina

Heinrich Schützin harvoin kuultu teos nyt palmusunnuntaina tarjolla Espoon tuomiokirkossa 346 vuotta valmistumisestaan. Lue lisää otsikosta Heinrich Schütz: Der Schwanengesang palmusunnuntaina >

 

Tuhkakeskiviikko aloittaa paastonajan
 

Tuhkaristi on katumuksen ja parannuksen merkki. Olemme kuin tuhka tuulessa. Pidä meistä kiinni, Isä.


1. paastonajan sunnuntai – Jeesus, kiusausten voittaja Matt. 4: 1–11

Jeesusta kiusattiin autiomaassa. Häntä houkuteltiin pettämään kutsumuksensa, mutta hän voitti kiusaukset. Kiusaaja ei jätä rauhaan ketään ihmistä, mutta apumme on Kristus, kiusausten voittaja.

2. paastonajan sunnuntai – Rukous ja usko Matt. 15: 21–28

Reminiscere (= muista minua, Ps. 25:6).Jeesus taisteli pimeyden valtoja vastaan myös parantamalla sairaita ja antamalla synnit anteeksi. Tähän liittyivät rukous ja usko.

3. paastonajan sunnuntai – Jeesus, Pahan vallan voittaja Luuk. 11:14–23 (24–26)

Nimitys oculi (= minun silmäni) on saatu päivän antifonin alusta (Ps. 25: 15).
Tämä sunnuntai panee ihmisen miettimään, kenen puolella hän on.

4. paastonajan sunnuntai – Elämän leipä Joh. 6:1–15

Laetare (= iloitkaa), tämä sunnuntai on levähdyspaikka, virvoittava keidas paastonajan erämaavaelluksella.
Puolipaastosunnuntai, leipäsunnuntai, Jeesus itse on elämän leipä. Hän jakaa lahjojaan meille ja opettaa meitä jakamaan omastamme tarvitseville.

Marian ilmestyspäivä – Herran palvelijatar Luuk. 1: 26–38

Enkeli Gabriel ilmestyi neitsyt Marialle ilmoittamaan Jeesuksen syntymisestä. Marian saamassa lupauksessa näkyy Jumalan armon koko rikkaus.
Maria asettuu kokonaan Jumalan käytettäväksi: "Mina olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanot."

Palmusunnuntai - Kunnian kuninkaan alennustie Joh. 12: 12–24

Kristuksen julkinen toiminta tähtäsi alusta lähtien hänen elämänsä viimeisiin päiviin.
Jeesus ratsasti Jerusalemiin. Ihmiset heittivät palmunoksia hänen kulkutielleen. Alkaa kunnian kuninkaan alennustie.Jeesus kulki kohti kärsimystä ja kuolemaa, mutta niistä tuli toivon ja voiton merkki, jonka vertauskuvia ovat palmunoksat.
Kristuksen kirkko lähtee seuraamaan Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita.

Hiljainen viikko – Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus Luuk 22: 14–24:35

Kiirastorstai

Viimeisellä ateriallaan Jeesus asetti ehtoollisen sakramentin. "Hän otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: 'Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni.'"
Illalla Jeesus vetäytyi Getsemanen puutarhaan rukoilemaan voimaa Isältään. Juudas johdatti Jeesuksen viholliset, juutalaisen temppelipapiston, saddukeukset ja roomalaiset sotilaat pidättämään Jeesuksen.
Alkaa ristin ja ylösnousemuksen pääsiäinen. Messun päättyessä alttari puetaan mustaan.

Pitkäperjantai – Jumalan Karitsa

Kristus on kuollut meidän edestämme. Hänen sovitustyönsä on täytetty.
Pitkäperjantaina Jeesus ristiinnaulittiin Golgatalla. Hän kuoli ristillä.
Pitkäperjantain iltajumalanpalvelus on omistettu Jeesuksen hautaamiselle, jolla Jumala on pyhittänyt meidänkin hautamme lepokammioksi.

Pääsiäispäivä – Kristus on ylösnoussut!

Riemu kaikuu seurakunnassa: Kristus on ylösnoussut!

Pääsiäisen sanoma on kristillisen uskon ydin ja perusta. Enkelin viesti saavuttaa tyhjän haudan edessä seisovat opetuslapset.

Kristus on herätetty kuolleista, esikoisena niiden joukosta, jotka ovat kuolleet. Hän on voittanut kuoleman, synnin ja kadotuksen vallan. Ylösnousemus vahvistaa, että Jeesus on Jumalan Poika.