« Takaisin

Arkeologiaa ja raamatuntutkimusta

Merja Tel Danin kaivauksilla.

Mitä maan kätköistä paljastuu? Mitä tiedämme Danin kaupungista Raamatussa?

Pastori Merja Alanne on väitellyt teologian tohtoriksi maaliskuussa 2017 aiheenaan Tel Dan – Biblical Dan (Danin rauniokumpu – Raamatun Dan). Väitöskirjassaan Alanne käsittelee Raamatussa mainitun Danin kaupungin historiaa arkeologian ja raamatuntutkimuksen näkökulmista. Merkittävää väitöstutkimuksessa on juuri se, että siinä on yhdistetty nämä molemmat näkökulmat.

Danin rauniokumpu (Tel Dan) sijaitsee Jordan-joen alkulähteillä nykyisessä Pohjois-Israelissa lähellä Libanonin rajaa. Siellä on tehty arkeologisia kaivauksia vuodesta 1966 aina tähän päivään asti. Danin rauniokummulta on löydetty jäänteitä eri aikojen kaupungeista, porttirakennelmista, asuinkortteleista sekä runsaita keramiikkaesiintymiä ja muuta esineistöä.  

Raamatussa Danin kaupunki mainitaan 21 kertaa, joista lähes puolet ilmaisussa Danista Beersebaan. Ilmaisulla määritellään maan rajat pohjoisesta etelään (koko Israel Danista Beersebaan) samaan malliin kuin aikanaan Suomessa käytettiin sanontaa Hangosta Petsamoon. Raamatussa Danin kaupunki on samaistettu Danin heimon historiaan. Itse kaupungista Raamatussa kerrotaan vähän.    

Merja Alanne on opiskelut arkeologiaa, heprean kieltä ja Israelin historiaa Helsingin ja Tel Avivin yliopistoissa. Hän on osallistunut monille arkeologisille kaivauksille Israelissa.  

Makupaloja väitöskirjatutkimuksesta ke 10.5. klo 18.30, Leppävaaran kirkko, Veräjäkallionkatu 2

Tilaisuudessa Merja kertoo, miten arkeologista tutkimusta tehdään, mitä Danin kaivauksilta on löytynyt ja mitä johtopäätöksiä löydöistä voidaan tehdä. Tämän lisäksi hän valottaa, mitä raamatuntutkimuksen perusteella voidaan sanoa Danin kaupungista.

Tule kuulemaan ja keskustelemaan tieteestä ja tutkimuksesta.

Tarjolla tohtorikahvit. Tied. Merja Alanne 050 347 2547.