Perkkaan kappelin urut

Perkkaan kappelin urut on ostettu v. 1955 Helsingistä Toukolan seurakunnalta ja ne ovat olleet aiemmin käytössä Paavalin kirkossa. Uruissa on vuosilukukilpi 1955, jolloin ne hankittiin silloiseen Leppävaaran kirkkoon. Urut on valmistanut urkurakentamo Rieger-Kloss entisestä Tsekkoslovakiasta. Urkujen sointi edustaa hyvin omaa aikaansa ja on tyylisuunnaltaan neobarokkinen. Perinteisesti barokkiuruissa on mekaaninen soittokoneisto. Koska Perkkaan uruissa on pneumaattinen koneisto, ovat ne tavallisuudesta poikkeavat.

"Tunnelmallisen puukirkon idyllin kruunaa vanha sointi, mutta soittajan on hyvä varautua kuningattaren oikkuihin. Pneumatiikka toimii oman tahtonsa mukaan. Historiallinen harvinaisuus, häämarssitkin kajahtavat" - Pauliina Hyry, kanttori

 

Uruissa on käytetty myöhäisromantiikalle tyypillistä pneumaattista multiplex-koneistoa, jossa viidestä äänikerrasta on saatu 10 äänikertaa. Dispositiossa on pyritty uusklassiseen urkurakennustyyliin. II-sormion äänikerrat Quintatön -äänikertaa (8') lukuun ottamatta ovat oktaavisiirtoja I-sormiolta. Kaikki äänikerrat ovat yhteisessä paisutuskaapissa, mikä tekee uruista monipuoliset. Saman tyyppisiä urkuja ei ole muualla Suomessa juurikaan käytössä. Urkurakentamo Porthan peruskorjasi urut vuonna 2001.

Valokuva kappelin alttarin yläpuolella olevasta alttarimaalauksesta ja parven uruista sekä kattovalaisimista.
Dispositio

 I Sormio

 Gedackt 8'

 Principal 4'

 Mixtur 4x

 II:I

 

II Sormio

 Quintatön 8'

 Rörflöjt 4'

 Oktava 2'

 Akuta 4x

 

Jalkio

 Subbass 16'

 Bourdonbas 8'

 Pommer 4'

 I:P, II:P

 Forte

 Pleno

 Tremolo

 Kombination