Hyppää sisältöön

Putoaminen

Putoaminen vaatii usein sairaalahoitoa

Kaikissa lasten ikäryhmissä putoamiset, kaatumiset tai kompastumiset aiheuttavat valtaosan sairaalahoitoa vaativista tapaturmista. Tavallisimmat vammat ovat raajojen murtumat, kallovammat, erilaiset haavat ja repeämät, jotka ovat tyypillisiä nimenomaan isommille lapsille. Ero poikien ja tyttöjen sairaalahoitokertojen välillä on pienin alle 5-vuotiaiden ikäryhmissä. Pojilla tapaturmien määrä kasvaa iän mukana, tytöillä se yleensä vähenee.

Viimeisten 25 vuoden aikana on lasten kuolleisuus putoamis- ja kaatumistapaturmissa jonkin verran vähentynyt. Puolet lasten putoamiskuolemista aiheutuu ikkunasta, palotikkailta, parvekkeelta, katolta, yms. putoamisesta. Sisällä lapset putoavat tavallisimmin huonekaluilta tai voimistelutelineeltä ja ulkona jyrkänteeltä, keinusta tai puusta.

Puolet alle 5-vuotiaiden putoamisista on tasolta toiselle putoamisia. Vauvaikäinen putoaa hoitopöydältä, sohvalta, vuoteelta tai babysittereineen pöydältä. Putoaminen tapahtuu yleensä pää edellä, koska pää on painavampi. Muita vaarapaikkoja ovat portaat, tikkaat, puut ja ikkunat. Pallokentällä, luistinradalla, pulkka- ja hiihtomäessä sattuvat tapaturmat ovat usein vakavia pää- ja selkävammoja.

// ]]>