- Kerhonohjaaja JUMALAN KUVANA Luomiskertomuksessa Jumala luo ihmisen kuvakseen. Sinäkin olet Jumalan kuva ja siksi hyvin arvokas. Muista oma arvosi. Myös kaikki kerholaisesi ovat Jumalan kuvia. Jumala tahtoo, että me näkisimme itsemme ja toisemme yhtä kauniina kuin Hän meidät näkee. Tähän liittyy myös toisen ihmisen kunnioittaminen. Aina kun loukkaamme toista ihmistä, loukkaamme Jumalaa, joka näkee jokaisen meistä kauniina luomuksenaan. Pyri luomaan kerhossasi sellainen ilmapiiri, jossa jokainen voi tuntea itsensä tärkeäksi ja arvostetuksi omana itsenään.
- Kerhonohjaaja ISOSISKONA / ISOVELJENÄ Kerhonohjaajana Sinä olet lapselle kaveri, mutta kuitenkin selvästi askeleen aikuisempi. Kerholaiset jakavat kanssasi elämäänsä ja toivovat, että olet heistä kiinnostunut. Pelottaviksi kokemissaan tilanteissa he turvautuvat sinuun. Kaveruuteen saattaa kuulua myös se, että saat kerholaisilta joulu- tai ystävänpäiväkortteja.
- Kerhonohjaaja IDOLINA JA ESIMERKKINÄ Kerhonohjaajana sinä olet idoli ja esimerkki kerholaisillesi. Taitosi ja rohkeutesi herättävät ihailua ja kerholaiset saattavat ottaa mallia sinusta. Se tuntuu mukavalta, mutta siihen liittyy myös paljon vastuuta. Sinun on tärkeää kiinnittää huomiota omaan käyttäytymiseesi kerholaisten läsnä ollessa, jotta he eivät opi sinulta vahingossa jotain sellaista, mitä et toivoisi heidän oppivan sinulta. Ole hyvän sankari.
- Kerhonohjaaja KUUNTELIJANA Kerhonohjaajana olet luotettava kuuntelija ja tuki lapselle. Kerholaiset saattavat kertoa sinulle monenlaisia asioita elämästään. Voit kuunnella ja antaa aikaa kerholaiselle. Kun kerholainen puhuu sinulle asioistaan, ne ovat luottamuksellisia. Jos kuitenkin uskot, että kerholainen tarvitsee ongelmissaan apua, kerro tilanteesta eteenpäin kerhotoiminnasta vastaaville työntekijöille. Tilanteita joissa tulee olla yhteydessä työntekijään ovat esimerkiksi: vakava kiusaaminen, pelko siitä että kerholainen elää väkivallan uhan alaisena, tai hän ei tiedä, minne kerhosta menisi. Ole mieluummin herkästi yhteydessä työntekijöihin, kuin jäät pohtimaan asioita yksin. Riittää, että olet jostain syystä huolissasi kerholaisesta.
- Kerhonohjaaja AUTTAJANA Kerhonohjaajana tarjoat lapselle mahdollisuuden osallistua ilmaiseen tai kohtuuhintaiseen kerhoon. Monet harrastukset ovat perheille liian kalliita. Kerho edistää yhdenvertaisuutta ja lapsen oikeutta leikkiin ja harrastamiseen. Kerho ei kuitenkaan voisi toimia, ellet sinä olisi sitä vapaaehtoisesti ohjaamassa. Tarjoat lapsille myös mahdollisuuden saada kavereita ja kivaa tekemistä. Toteutat siis omalta osaltani diakoniaa, toisten ihmisten palvelemista.
- Kerhonohjaaja OPETTAJANA Kerhonohjaajana pääset opettamaan kerholaisille leikkejä, askarteluja, yhdessä toimimista ja monia muita asioita. Opettajana tarvitset kärsivällisyyttä, jotta jaksat neuvoa myös sellaisia kerholaisia, jotka eivät heti ymmärrä ohjeita. Opettajana tehtäväsi on kannustaa kerholaisia vaikeissa kohdissa ja auttaa iloitsemaan pienistäkin saavutuksista. Opettaja myös pitää yllä järjestystä kerhossa ja huolehtii, ettei kukaan jää yksin eikä tule kiusatuksi. Opettajan roolissa pääset näkemään monta onnistumisen hetkeä.
- Kerhonohjaaja SEURAKUNNAN TYÖNTEKIJÄNÄ Seurakunta välittää hyvää sanomaa Jumalasta. Kerhonohjaajana myös sinä olet osa seurakunnan työntekijöiden joukkoa. Kerhossa sanoma Jumalasta välittyy usein tavallisissa askareissa, hyväksyvässä ja rakastavansa ilmapiirissä. Kerhoon kuuluu myös hartaus, jossa voit kertoa Jumalasta ja siitä, miten Jumalan rakkaus meille ihmisille näkyy. Halutessasi voit pyytää kerhoosi myös seurakuntasi muita työntekijöitä tai vapaaehtoisia vierailulle. Esimerkiksi lähetystyötä ulkomailla tehneet voivat kertoa kiinnostavasti lasten elämästä on eri puolilla maailmaa.
Pohdippa näitä!
- Kerhonohjaaja on kaupungilla ystäviensä kanssa ja kadulla vastaan tulee yksi hänen kerholaisistaan. Kerholainen innostuu kerhonohjaajan nähdessään ja rupeaa vilkuttamaan ja huutelemaan hänelle iloisesti. Kerhonohjaaja häpeää kerholaista ja hänen ystävät katsovat häntä kummissaan.
Kuinka kerhonohjaaja toimii tässä tilanteessa? - Kerhonohjaaja ei tule toimeen yhden kerholaisen kanssa ja itse asiassa toivoo, että hän lopettaisi kokonaan kerhossa käymisen.
Kuinka kerhonohjaaja toimii tässä tilanteessa? - Kerhonohjaaja on tupakalla kerhopisteen lähellä ennen kerhon alkua. Vanhemmat kiinnittävät tupakointiin huomiota tuodessaan lapsia kerhoon ja ovat yhteyksissä nuorisotyönohjaajaan. Nuorisotyönohjaajaa soittaa kerhonohjaajalle ja ottaa tupakoinnin puheeksi hänen kanssaan.
Kuinka kerhonohjaaja toimii tässä tilanteessa? - Kerholainen kysyy kerhonohjaajalta Jumalasta ja taivasten valtakunnasta. Kerhonohjaaja hämmentyy kysymyksestä eikä tiedä miten selviäisi kiusallisesta tilanteesta.
Kuinka kerhonohjaaja toimii tässä tilanteessa? - Kerhonohjaajalla on ollut huono päivä koulussa ja koeviikko painaa päälle. Kuitenkin illalla on edessä kerhokerta.
Miten kerhonohjaaja selviää kerhonpidosta huonon päivän päätteeksi? - Kerhonohjaajat ovat tosi hyviä ystäviä keskenään ja kerhokerroilla jutut lipsahtavatkin helposti omien asioiden pohtimiseen ja somessa pyörimiseen. Kerholaiset äänestävät jaloillaan ja jäävät pikkuhiljaa kerhosta pois, koska siellä ei heistä ole mukavaa.
Kuinka kerhonohjaaja toimii tässä tilanteessa? - Kerholainen jää kerhon jälkeen hidastelemaan vaatteiden pukemisessa ja tavaroiden pakkaamisessa niin että muut kerholaiset ehtivät lähteä jo kotiin. Kerhonohjaaja arvelee, että kerholaisella olisi halu puhua hänen kanssaan jostakin asiasta kahden kesken.
Kuinka kerhonohjaaja toimii tässä tilanteessa? - Kerhoon on tullut mukaan kesken kauden uusi kerholainen. Kerhonohjaaja huomaa, että uusi kerholainen ei pääse porukoihin mukaan ja häntä kiusataan kerhon aikana.
Kuinka kerhonohjaaja toimii tässä tilanteessa?