Kaste velvoittaa

Kaste velvoittaa elämään Kristuksen antaman esimerkin mukaisesti. Joudumme kuitenkin myöntämään, että emme tässä onnistu. Itsekkyytemme vetää meitä pois Jumalan luota. Silti kaste kantaa läpi koko elämän. Kasteessa toteutunut liitto Jumalan kanssa on varma silloinkin, kun uskomme horjuu. Ihminen voi rukouksessa kertoa asiansa Jumalalle. Näin tehdessämme muistamme omaa kastettamme ja siihen liittyvää lupausta Jumalan läsnäolosta kaikissa elämäntilanteissamme.

Pienten lasten vanhemmat ja kummit ohjaavat lasta kristilliseen elämään sekä rukoilevat tämän puolesta. Vanhemmat myös suorittavat tehtäväänsä kristittyinä tuomalla lapsensa kasteelle. Kristittyjä vanhempia ja kummeja voisikin kuvata Jumalan työtovereiksi: ilman heitä lapsi ei pääse kasteelle, eikä saa kristillistä kasvatusta. Myös seurakunta tukee lapsen kristillistä kasvatusta pyhäkouluissa, seurakunnan kerhoissa, rippikouluissa, messuissa ja muussa seurakunnan toiminnassa.

Jotta ihmisen yhteys Jumalaan ja lähimmäisiin voisi kukoistaa, täytyy omasta hengellisestä jaksamisesta pitää huolta. Tämä tapahtuu esimerkiksi osallistumalla jumalanpalveluksiin ja muihin hengellisiin tilaisuuksiin, keskustelemalla toisten kristittyjen kanssa, rukoilemalla ja lukemalla Raamattua tai muuta hengellistä kirjallisuutta. Myös kasteessa saatua osoitusta Jumalan armosta kannattaa muistella etenkin vaikeina hetkinä.

Jos haluat keskustella kasteen teologiasta tarkemmin, ota yhteys esimerkiksi oman seurakuntasi päivystävään pappiin.

Vauva katsoo miettivästi häntä pitelevään naiseen.
Kuva: Antti Rintala.