Novena konsert. Toivo Kuula: Stabat mater

pe 9.11. kello 19.00

Novena konsert. Toivo Kuula: Stabat mater Espoon tuomiokirkko

Toivo Kuula: Stabat mater

Kamarikuoro Novena kunnioittaa sisällissodan satavuotismuistoa.

Juhlakonsertissa Espoon tuomiokirkossa pe 9.11. klo 19 esitetään Toivo Kuulan Stabat Mater.

  • Johtaa: Nina Kronlund
  • Urut: Markus Malmgren

Julius Reubke (1834-1858): Sonate über den 94sten Psalm

Toivo Kuula (1883-1918): Stabat mater

(orkesteriosuuden urkusovitus: Markus Malmgren)

Vapaa pääsy ja ohjelma.

Järj. Esbo svenska församling

 

Stabat Materin orkesteriosuuden on sovittanut uruille Markus Malmgren, joka myös esittää konsertin aluksi Julius Reubken (1834-1858) 94. psalmin tekstiin perustuvan valtavan urkusonaatin. Vaikea sairaus päätti Reubken elämän vain 24 vuoden iässä, mutta ennen kuolemaansa säveltäjä ehti saada valmiiksi yhden musiikinhistorian vaikuttavimmista ja arvostetuimmista urkuteoksista.

Sen lisäksi, että 100 vuotta on kulunut Suomen sisällissodasta, vietetään tänä vuonna myös Toivo Kuulan (1883-1918) muistojuhlaa: suuri romantikko kuoli kaikkea muuta kuin romanttisissa olosuhteissa, kansalliskiihkoisen käsikähmän seurauksena, sangen kostean vappujuhlinnan tiimellyksessä.

Stabat Mater on oikeastaan suurimuotoinen orkesteriteos, jossa Kuula hyödyntää kuoroa hieman samaan tapaan kuin vaikkapa Mendelssohn ja Mahler joissakin sinfonisissa teoksissaan. Markus Malmgrenin sovitus on taidonnäyte siitä, miten urut voivat muuntautua sinfoniseksi orkesteriksi, mutta toisaalta uruilla säestettäessä Kuulan loisteliaat kuoro-osuudet nousevat erityisellä tavalla etualalle verrattuna esitykseen suuren orkesterin kanssa.

Noin kolmikymmenhenkistä Novenaa johtaa Nina Kronlund, joka perusti sen vuonna 2004. Kuoron monipuolinen ohjelmisto käsittää lukuisia eri aikakausien kirkkomusiikkiteoksia; säveltäjistä voidaan mainita mm. Schütz, Demantius, Buxtehude, J.S. Bach, Mozart, Fauré ja Duruflé. Novena on myös kantaesittänyt erinäisten suomalaisten säveltäjien teoksia. Vuosina 2014-2015 kuoron suurin tuotanto oli Andrew Lloyd Webberin Jesus Christ Superstar, jota esitettiin useita kertoja täysille saleille. Perinteisissä kevätkonserteissaan Novena tarjoilee mieluusti myös kepeämpiä säveliä.

Espoon ruotsalaisen seurakunnan tukea nauttivana kuorona Novena on aina pitänyt kiinni periaatteesta, että sen kirkkokonsertteihin on vapaa pääsy. Tämä koskee luonnollisesti myös konserttia 9.11. Espoon tunnelmallisessa tuomiokirkossa. Tervetuloa!

Lisää tietoa Novena-kuorosta


Järjestäjä

Esbo svenska församling

Katso myös

la 17.11. klo 18.00

Kauklahden kappeli

Franz Schubert: Winterreise

Raimo Laukka, baritoni & Maija Weitz, piano
su 18.11. klo 18.00 -19.00

Espoon tuomiokirkko

Synkkien virsien ilta - yhteislaulua kirkkovuoden loppumetreillä

Tätä on odotettu: kerrankin virsikirjan raskaansarjan osasto pääosassa! Ahdistus, kiusaus, kuolema, sota, viha ja lunastus. Synkkää ja komeaa. Lohduttavaa?
su 18.11. klo 19.00

Espoonlahden kirkko