Antoine Brumel: Maanjäristys

la 9.3. kello 19.00

Antoine Brumel: Maanjäristys Espoon tuomiokirkko

Kamarikuoro Utopia & pasunistit: Vesa Lehtinen, Esa Fagerholm ja Martti Vesola

Pääsyliput: 20 / 15 €

“Ja katso, syntyi suuri maanjäristys!”

Todennäköisesti et ole koskaan ennen kuullut tätä renessanssimusiikin upeaa helmeä konsertissa. Ja siihen on syynsä: vain harva kuoro tarttuu haasteeseen. Antoine Brumelin 12-ääninen "Maanjäristysmessu" on vaativa teos esittää - mutta kuulijalle Missa Et ecce terrae motus on kerrassaan vavahduttava nautinto. Kannattaa siis käyttää harvinainen tilaisuus tulla kuuntelemaan, kun Kamarikuoro Utopia tuo Maanjäristysmessun Espoon tuomiokirkkoon lauantaina 9. maaliskuuta.

1460-luvulla Ranskassa lähellä Chartres´ta syntynyt Antoine Brumel on nykyään melko tuntematon, mutta aikanaan ylistetty säveltäjä, joka mainitaan lähteissä myös taiturimaisena laulajana. Hänen kerrotaan olleen itsepäinen luonne, joka eli rauhatonta ja seikkailevaa elämää, eikä hän jättänyt käyttämättä yhtään tilaisuutta esitellä taiteellisia lahjojaan. Nuori Brumel opetti kuorolaulajia useiden kaupunkien kuuluisissa katedraaleissa - kuten Genevessä ja Pariisin Notre Damessa - mutta joutui monesti vaihtamaan maisemaa välien rikkouduttua joko viranomaisten tai erilaisten kirkkoviskaalien kanssa.

Viimeisinä vuosinaan Antoine Brumel vaikutti Italiassa, ensin Ferraran renessanssihovissa ja lopuksi Rooman merkittävimmissä katedraaleissa. Hänen oletetaan kuolleen 1520, mutta tarkka vuosi on hämärän peitossa. Brumelin aikalaissuosiosta kertoo paljon se, että vaikka tuohon aikaan oliapana esittää pelkästään uutta musiikkia, Maanjäristysmessu esitettiin peräti 50 vuotta Brumelin kuoleman jälkeen Baijerin hovissa, itsensä Orlando di Lasson - nykyään Brumelia paljon tunnetumman 1500-luvun musiikkineron - johdolla.

Kenties Brumelin sielukas taiteilijaluonne ja levoton elämä heijastuvat myös Maanjäristysmessussa: se on 12-äänisenä soinniltaan kauttaaltaan upea, mutta silti poikkeuksellinen rytmisessä voimassaan. Renessanssimusiikkia on perinteisesti esitetty legatossa ja meditatiivisin pitkin linjoin, mutta tämä käsitys on alkanut viime aikoina murentua; Brumelin messu on vahva esimerkki teoksesta, joka vaatii tiukkaa tactusta ja energistä tekstin käsittelyä.

Messu on saanut nimensä pääsiäisaamun kertomuksesta. “Ja katso, syntyi suuri maanjäristys, sillä Herran enkeli laskeutui taivaasta, halleluja” -antifonin voi kuulla teoksen cantus firmuksena ykköstenorin äänessä.

Renessanssipolyfonian esittämisessä osan laulustemmoista voi tuplata pasuunoilla, mikä antaa musiikille vaikuttavan lisäsävyn. Pasuunat sopivat Brumelin Maanjäristysmessuun erityisen hyvin. Kamarikuoro Utopian konsertissa soittavat Suomen eturivin barokkipasunistit Esa Fagerholm, Vesa Lehtinen ja Martti Vesola.


Järjestäjä

Tuomiokirkkoseurakunta, Tuomiokirkko

Katso myös

su 26.5. klo 15.00

Suvelan kappeli

Wagnerin inspiroimat - konsertti

Mitä syntyy, kun Wagner inspiroi...?
ma 27.5. klo 19.00 -20.00

Ravintola Base, kauppakeskus Sello

Suvilinnun laulut ravintola Basessa

Suvivirrestä Satumaan kautta Lentäjän poikaan.
su 2.6. klo 19.00

Espoon tuomiokirkko