Kauneus pelastaa maailman - urkumusiikkia ja estetiikkaa

su 15.3. klo 17.00

Leppävaaran kirkko

Ilman kauneutta ei voi elää, vai voiko?

Tämä KONSERTTI  PIDETÄÄN ja VIDEOIDAAN kokonaan. Tallenne lähetetään Leppävaaran seurakunnan verkko- Facebook-sivun kautta lähipäivinä. Yleisöä ei kuvata.

Espoon seurakuntien linjauksen mukaisesti kokoavaa toimintaa supistetaan ma 16.3. lähtien Korona-virusepidemian vuoksi. Jumalanpalvelukset pidetään ja kirkolliset toimitukset suoritetaan normaalisti.

 Kauneus pelastaa maailman -luentokonserttiin saapuvaa yleisöä pyydetään huolehtimaan hygieniaohjeista ja turvavälistä.

Urkuri Pauliina Hyry ja teol. tohtori Miikka E. Anttila avavat kauneuden filosofisia ja teologisia ulottuvuuksia urkumusiikin ja keskustelun muodossa.

Ohjelmassa J.S. Bachin, F. Mendelssohnin ja Wagner-Lisztin urkumusiikkia.

Martti Lutherin musiikinteologiaa ja teologista estetiikkaa tutkinut teologian tohtori Miikka E. Anttila kertoo tutkimuksistaan, joissa lähestytään kristinuskoa musiikin, kauneuden, tunteen, huumorin ja mielikuvituksen kautta.

Vapaa pääsy, vapaaehtoinen ohjelmamaksu Yhteisvastuulle.

KONSERTIN TAUSTAA:

Kanttori ja urkuri Pauliina Hyry löysi Miikka E. Anttilan tutkimukset Lutherin musiikinteologiasta ensilevynsä Via Lucis -Valon tie julkaisemisen aikoihin 2014. Lutherin näkemys musiikista viattomana ilona ja Jumalan suurena lahjana oli ollut kantavana teemana Pauliinan ¨muusikon uralla. Tästä syntyi ajatus toteuttaa yhteinen tilaisuus, jossa voisi tarkastella kauneuden olemusta kristillisen uskon ilmentymänä urkumusiikin ja teologisen estetiikan kautta.

MIIKKA E. ANTTILA kuvaa prosessiaan kauneuden parissa näin:

"Konserttiluennon otsikko "Kauneus pelastaa maailman" tarkoittaa kristinuskon lähestymistä musiikin, kauneuden, tunteen, huumorin ja mielikuvituksen kautta.

Kun olin teini-ikäinen musiikinharrastaja, törmäsin raamatunlauseeseen, joka oli kiinnitetty puhelinpylvääseen: "Jumalan hyvyys vetää sinua parannukseen". Lause on irrotettu yhteydestään Roomalaiskirjeestä, mutta sitähän minä en voinut tietää. Se osui kuitenkin siihen, mitä olin miettinyt: miksi maailmassa on niin paljon kauneutta? Miksi on kaunista musiikkia? Miksi on kauniita naisia? Oivalsin, että se on Jumala, joka on tämän kaiken hyvän ja kauniin takana. Niin minä tulin uskoon. 

Kun aloin pyöriä seurakunnassa, opin kyllä, että olin ymmärtänyt tuon raamatunkohdan ihan väärin. Kauneudesta ei herätyskristillisissä piireissä silloin erityisemmin puhuttu, synnistä ja vanhurskaudesta kyllä. Jotenkin tuo ajatus siitä, että Jumala vetää kauneuden kautta puoleensa, jäi vaivaamaan. Myöhemmin tutkin Lutherin musiikin teologiaa ja löysin luterilaisen kristinuskontulkinnan syvän esteettisyyden. Me laulamme: "Nyt riennä, katso, sieluni, ken seimessä nyt makaapi", mutta emme huomaa, mitä siinä kehotamme: käyttämään kaikkia aisteja, tunteita ja ennen kaikkea mielikuvitusta. "Ilman kauneutta ihminen ei elä sekuntiakaan", runoili Edith Södergran. Minä otan sen ihan kirjaimellisesti.

Olen toiminut pappina mm. Forssassa, Janakkalassa ja Hattulassa. Väitöstutkimukseni "Luther's Theology of Music" ilmestyi 2013. Olen julkaissut artikkeleita musiikinteologiasta ja teologisesta estetiikasta kotimaassa ja ulkomailla sekä luennoinut kotimaan lisäksi Ranskassa, Tanskassa ja Belgiassa. Julkaisen blogia perikoopit.blogspot.com, jossa tulkitsen kirkkovuoden raamatuntekstejä."

 

OHJELMA:
 

J.S. Bach (1685-1750): Praeludium c BWV 546

Praeludium C BWV 846 (piano)

Adagio in a BWV 564

 

R. Wagner(1813-1883)- F. Liszt (1811-1886): Pilgerchor (Tannhäuser)

 

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847):

  Sonata VI in d Op.65

Chorale Vater unser im Himmelreich

(Sä taivaallinen isämme, virsi 208)-

Andante sostenuto – Allergo molto

Fuga. Sostenuto e legato

Finale. Andante

 

J.S. Bach: Piéce d` Orgue (Fantasia G) BWV 572:

Tres vitement - gravement - Lentement

 

  • Musiikki Musiikki

Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Järjestäjä

Leppävaaran seurakunta

Ota yhteyttä

Kanttori
Leppävaaran seurakunta
09 8050 5536
Lars Sonckin kaari 16
02600 Espoo

Vastuualue: A-kanttori, musiikin työalavastuu ja konserttitoiminta