Messu

su 16.10. klo 10.00

Espoon tuomiokirkko

Messun musiikillinen kokonaisuus on osa musiikin kandidaatti Teemu Suomisen kirkkomusiikin maisterin opinnäytettä Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Tilaisuuden musiikillisen rungon muodostaa ranskalaisen säveltäjän Erik Satien harvinaislaatuinen teos, Messu köyhille (Mass to the Poor, Messe des Pauvres).

Liturgia ja saarna Mari Mathlin, avustava pappi Kirsi-Marja Koski, urkuri Teemus Suominen, kanttori Anna-Liisa haunio. 

Kirkkokahvit Pitäjäntuvalla. Tervetuloa!

Messun musiikillinen kokonaisuus on osa musiikin kandidaatti Teemu Suomisen kirkkomusiikin maisterin opinnäytettä Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Tilaisuuden musiikillisen rungon muodostaa ranskalaisen säveltäjän Erik Satien (1866–1925) harvinaislaatuinen teos, Messu köyhille (Mass to the Poor, Messe des Pauvres).

Erik Satie tunnetaan parhaiten pianosarjasta Gymnopédies ja kokeilevista sävellyksistä, jotka usein parodisoivat perinteisiä oppeja. Hänen musiikilleen omaleimaista on minimalismi ja mystiikka, joka raivasi tietä monille nykysäveltäjille. Messu köyhille on Satien ainoaksi jäänyt liturginen teos, jossa yhdistyvät musiikillisesti hänen kykynsä sekoittaa tyylejä ja ottaa vaikutteita erilaisista konteksteista. Messu on sävelletty uruille sekä poika- ja mieskuorolle. Kuitenkin laulajistoa kuullaan vain messun kahdessa ensimmäisessä osassa muiden osien ollessa uruilla toteutettavaa vuoropuhelua. Teos on sävelletty vuosien 1893 ja 1895 välillä, mutta se julkaistiin ja esitettiin vasta 1925 Satien ystävän, säveltäjä Darius Milhaud´n toimesta. Espoon tuomiokirkon messussa teos on hajautettu tilaisuuden musiikillisten osien paikalle.

Messe des Pauvres sisältää seitsemän julkaistua osaa:

-Kyrie eleison (Herra armahda)

-Dixit Domine (Herra sanoi)

-Prière des orgues (Urkureiden rukous)

-Commune qui mundi nefas (Sinä kuolit, jotta voisit maksaa lunnaamme)

-Chant ecclésiatique (Seurakunnan veisuu)

-Prière pour les voyageurs et les marins en danger de mort, à la très bonne et très auguste Vierge Marie, mère de Jésus (Rukous hyvälle ja pyhälle Neitsyt Marialle, Jeesuksen äidille, niiden matkaajien ja merenkulkijoiden puolesta, jotka ovat hengenvaarassa.)

-Prière pour le salut de mon âme (Rukous sieluni pelastuksen puolesta.

Kanttori ja kirkkomusiikin maisteriopiskelija Teemu Suominen on laaja-alainen ja haasteita pelkäämätön muusikko, jolle kirkkomusiikin eri genret ja sävyt eivät ole vieraita. Suominen viimeistelee tällä hetkellä kirkkomusiikin opintojaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Helsingissä. Hän on valmistunut vuonna 2019 kirkkomuusikoksi ja vuonna 2022 musiikkipedagogiksi Oulun ammattikorkeakoulusta pääaineenaan urkujen soitto ja urkujen soiton pedagogiikka. Syventymiskohteenaan Sibelius-Akatemiassa Suomisella on kuoronjohto, improvisaatio ja urkujen soitto. Hänen viimeisimmät instrumenttitutkintonsa ovat olleet urkujen soiton B-tutkinto vuonna 2021 sekä kuoronjohton B-tutkinto vuonna 2022 erinomaisin arvosanoin. Tällä hetkellä Suominen valmistautuu urkujen soiton A-tutkintoon. Hänen opintojaan ovat tukeneet mm. Helmi Valliuksen ja Selim Eskelinin säätiöt. Suominen on työskennellyt kanttorina mm. Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa sekä Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa.

Messun musiikillinen kokonaisuus on osa musiikin kandidaatti Teemu Suomisen kirkkomusiikin maisterin opinnäytettä Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Tilaisuuden musiikillisen rungon muodostaa ranskalaisen säveltäjän Erik Satien (1866–1925) harvinaislaatuinen teos, Messu köyhille (Mass to the Poor, Messe des Pauvres).

 

 

  • Jumalanpalvelukset ja uskonelämä Jumalanpalvelukset ja uskonelämä

Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Järjestäjä

Tuomiokirkko, Tuomiokirkkoseurakunta