Messu

su 5.3. klo 10.00

Espoon tuomiokirkko

Käske meistäkin ulos valheen ja epäuskon henki!

Pyhän aiheena "Rukous ja usko". 

Liturgia ja saarna Emma Mönkkönen, Hannu Mäenpää avustaa. Musiikista vastaavat urkuri Teemu Suominen ja kanttori Anna-Liisa Haunio.

Messun virsinä laulamme

277 Oi Kristus, taivaan kuningas
361b Koska valaissee kointähtönen
359 Vaivaisten turva ainoa
74 Jeesus, sinun vaivas kovat
619: 1, 2, 7 Eijaa! Jo laulaa sielu kiitostansa

Messun virsien valinnassa on kiinnitetty huomiota musiikilliseen yhdenmukaisuuteen. Valittujen virsien sävelmät ovat kaikki toisintoja eri puolelta Suomea. Liikumme siis kansanperintömme syvissä riveissä. 

Toisinnossa kysymys on muuntuneesta eli varioituneesta sävelmästä.Toisinnot ovat yleensä muotoutuneet virsilaulun suullisessa perinteessä, kun kouluttamattomat ja nuotteja taitamattomat henkilöt ovat muistelleet esimerkiksi kirkossa oppimiaan, joskus myös maalliseen ympäristöön liittyneitä sävelmiä. Siksi puhutaan usein kansantoisinnoista.

Sävelmien rakenne on yleensä yksinkertaistunut, ne ovat esimerkiksi lyhentyneet nelisäkeisiksi, joskus lyhyemmiksikin. Toisaalta pitkiin säkeistöihin on vähistä melodisista aineksista saattanut rakentua mutkikkaita ja vaikeasti opittavia sävelmiä. Tyypillistä on melodian laajojen intervallien täyttyminen astekuluilla. Tällaisia pieniä melodisia koristeita, melismoja, on kutsuttu niekuiksi.

Usein toisinnot ovat poikenneet niin kauas esikuvistaan, että niiden yhteys ei ole jälkipolville ilmeinen. Veisaajat ovat saattaneet tietoisesti lisätä improvisoituja melodisia kuvioita tai suorastaan luoneet uusia sävelmiä. Täysin itsenäisiä kansansävelmiä lienee virsisävelmissä kuitenkin vähän. (Lähde: evl.fi)

Tervetuloa!

  • Jumalanpalvelukset ja uskonelämä Jumalanpalvelukset ja uskonelämä

Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Järjestäjä

Tuomiokirkko, Tuomiokirkkoseurakunta