Sweet bells of Christmas – Suloisesti soi joulu -konsertti

pe 1.12. klo 19.00
Ziemelmeita-kuoro esiintyy.

Tapiolan kirkko

"Have you heard the story that they're telling 'bout Bethlehem?" (“Oletko kuullut tarinan, jota kerrotaan Betlehemistä?”) sanoilla alkaa John Rutterin säveltämä ja sanoittama joulukoraali Jesus child, jonka Latvialais-suomalainen kuoro Ziemelmeita tuo Espoon Tapiolan kirkkoon osana konserttia Sweet Bells of Christmas. Konsertissa pääset virittäytymään joulun odotuksen tunnelmaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

Kyseessä on kahden kuoron yhteiskonsertti. Toisena osallisena projektissa on mukana Vantaan kamarikuoro omalla ohjelmistollaan. Kaksi erittäin hyvää kuoroa esittävät hyvin erilaiset ja monipuoliset jouluohjelmistot. Konsertin loppuosassa kuorot esittävät yhdessä suomalaisia ja latvialaisia joulusävelmiä. Eri maiden ja aikakausien joulumusiikki on valikoitu huolella: vivahderikas ohjelmisto luo mielenkiintoisen ja nautittavan klassisen musiikin kokemuksen kuulijalle. Myös sellaiselle kuulijalle, joka ei ole “klasarin” suurystävä. Joulunaika onkin täynnä uusia mahdollisuuksia. Silloin niin monikin saattaa yllätyksekseen löytää itsensä kirkon penkiltä kuuntelemassa klassisen musiikin konserttia.

Kuorojen tavoite on tuoda hieno musiikkielämys lähemmäksi kuulijoita. Espoon, Tapiolan kirkko valikoitui juuri sopivaksi tähän tarkoitukseen. Tapiolan asukkaat ovat vilkkaita paikallisen kulttuuritarjonnan kuluttajia ja Tapiolan museoihin ja konsertteihin tullaan kauempaakin.

Mutta palatkaamme John Rutteriin. Erittäin tuotteliaan englantilaisen säveltäjän hengelliset kuoroteokset ovat suuressa suosiossa laajassa englanninkielisessä maailmassa. Mutta vaikka 78-vuotiasta Rutteria kutsutaan jopa maailman tunnetuimmaksi ja arvostetuimmaksi joululaulujen nykysäveltäjäksi, hänen teoksiaan on joskus myös luonnehdittu klassisen- ja popmusiikin sekamelskaksi, joihin on hankalaa suhtautua vakavasti niiden liiallisen tunnekuorrutusten vuoksi. Ja tämähän tarkoittaa, että Rutterin eloisat Joululaulut ovat monen kuoron toivelistalla ykkössijalla. Rutter toimii itse tuotteliaasti myös laulujensa sanoittajana. Hengellisen musiikin yhteydessä tämä on harvinaista ja raikasta. Laulussa Donkey carol tunnelma syntyy heti alussa. Sen tekee reippaasti rytmitetty hyppelevä säestys, joka silmänräpäyksessä vie kuulijan aikojemme alkuun, eräälle kiviselle polulle, jota pitkin tepsuttelee pieni aasi kantaen neitsyt Mariaa, jolla on painava ja niin kallis taakka kannettavana: "Donkey riding over the bumpy road, carry Mary all with her heavy load…"

Suomalaisiin joulukonsertteihin mennään usein kuuntelemaan tuttuja sävelmiä, mutta runsas konserttitarjonta mahdollistaa myös uusia kokemuksia niitä kaipaaville. Konsertti Sweet Bells of Christmas tarjoa kokonaisen sarjan John Rutterin joululauluja latvialais-suomalaisen kuoron Ziemelmeita esittämänä. Kuoroa johtaa Karol Kisiel, musiikin professori Warmian ja Mazuryn yliopistosta Olzstynista, Puolasta.

Tule nauttimaan kanssamme joulun odotuksesta!

 

Kirjoittanut Zane Balode, Ziemelmeita-kuoron laulaja

 

Kuva 1. Latvialais-suomalainen kuoro Ziemelmeita ja Vantaan kamarikuoro esiintyvät konsertissa ”Sweet dreams of Christmas” perjantaina 1.12. klo 19 Tapiolan kirkossa.

  • Musiikki Musiikki

Ziemelmeita-kuoro Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Järjestäjä

Tapiolan seurakunta

Ziemelmeita-kuoro