Kvr - kansainvälisen vastuun ryhmä

on vapaaehtoisista koostuva ryhmä, jonka kokouksiin ja tapahtumiin ovat kaikki tervetulleita.
Kokoonnumme 7-10 kertaa vuodessa ideoimaan ja päättämään toiminnastamme. Pandemian aikana ryhmän kokoukset pidetään teamsin välityksellä.  Toimintaan mukaan haluava voi ilmoittautua Facebook- sivun kautta tai ottaa yhteyttä puheenjohtajaan (yhteystiedot alla).

Ryhmän tavoitteena on hädänalaisten auttaminen ja tukeminen lähellä ja kaukana. Toiminnan johtoajatuksena ovat oikeudenmukaisuus, rauha ja ympäristö. Pyrimme laajaan yhteistyöhön eri järjestöjen ja yhteisöjen kanssa.

Osallistumme erilaisiin projekteihin ja hankkeisiin, joiden arvomaailma on sopusoinnussa ryhmän tavoitteiden kanssa. Näitä ovat mm. ympäristöön liittyvät asiat (ekopaasto) ja uskontojen välinen kohtaaminen ja dialogi (Al Amana -keskus).

FacebookTapiolan seurakunnan kansainvälisen vastuun ryhmäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisätietoja Liisa Kivekäs, la.kivekas@gmail.com tai 050 5624196

Ekopaastohaaste 2021

EkopaastoaLinkki avautuu uudessa välilehdessä vietetään jälleen 17.2.–3.4.2021. Teemana on puhdas vesi. Ekopaastoaminen on suositeltavaa koko vuoden ajan.

Kiitos luomakunnan kauneudesta.
Auta meitä varjelemaan luontoa.


Tapiolan seurakunnan Kansainvälisen vastuun ryhmä (KVR) kutsuu sinut mukaan paastoon. Paastohaaste perustuu Kirkon ilmasto-ohjelmaan Kiitollisuus, kunnioitus, kohtuus sekä Ekopaasto-kampanjaan, jonka teema on tänä vuonna puhdas vesi. Paastonaika alkaa tuhkakeskiviikkona 17.2, Toivomme, että paastohaasteemme tuo näkökulmia, jotka rikastuttavat paastonajan päiviäsi. Vahvistakoon se kiitollisuutta Luojallemme, kunnioitusta luomakuntaa kohtaan ja opettakoon ymmärtämään kohtuutta.1. Hyvä Jumala, kiitos vesistä ja niiden antimista.
Rehevöityminen ja levät pilaavat rakkaita rantojamme. Yksi kala-ateria (luonnonkalaa) viikossa vuoden ajan voi poistaa noin viisikymmentä kiloa levää vuodessa. Jos kala korvaa lihaa, voi myös hiilijalanjälki pienentyä vastaavasti noin kilon ateriaa kohti ja noin viisikymmentä kiloa vuodessa. Jeesus kalastajaystävineen söi usein kalaa. Haasta itsesi ja ystäväsi syömään erityisesti silakkaa, särkeä, lahnaa ja haukea paastoaikana. Valmistuotteitakin löytyy helposti. Kiitollisuus luonnonantimista on hyvä mauste.

 

2. Opeta minua varjelemaan ja kunnioittamaan luomaasi maailmaa.
Olemme yhtä luomakunnan kanssa ja suojelemalla luontoa suojelemme lähimmäisiämme nyt ja tulevaisuudessa. Luomakunta huokaa, huutaakin huolenpitoa. Emme ole tienneet ja vaikka olemme tienneet, emme ole välittäneet. Haastamme sinut valitsemaan arjessa jonkin uuden käytännön, joka vähentäisi vesistöjen likaantumista. (Esim. pesuainevalinta, kestävien materiaalien valinta, vaatteiden korjaaminen) Ja kävelyllä: kerää roska päivässä, seitsemän viikossa. Estät erityisesti muovin kulkeutumista meriin.

 

3. Auta meitä jakamaan lahjojasi.
Pienen pojan eväät riittivät (Joh. 6:1 – 15). Meillä jokaisella riittää jaettavaa. Elämme elävän veden virtojen äärellä.
Haastamme sinut jakamaan lahjojasi luottaen jakamisen siunaukseen. Mieti mikä olisi oma lahjasi jakaa, ajatuksia, ideoita, aineellista hyvää. Erityisesti haastamme jakamaan ajatuksia siitä miten voisimme elää luomakunnan ehdoilla kestävästi ja kohtuullisesti sekä syventämään ymmärrystämme siitä.

Maailman vesipäivä 22.3. on erityisen hyvä päivä muistaa puhtaan veden puutteesta kärsiviä. Monet järjestöt tekevät työtä esim. auttamalla kaivojen saannissa. Haluatko auttaa tässä työssä?

 

4. Kiitos askeleista paaston tiellä. Kulje kanssamme varjelun ja jakamisen polulla.
Kohta koittaa pääsiäinen. Elävän veden virtojen äärellä on aina toivoa. Kiitollisuus, kunnioitus ja kohtuus ovat hyviä eväitä toimissa luomakunnan ja lähimmäisen hyväksi. Paasto ja rukous (Markus 9:29) sopivat hyvin jokaisena päivänä luomakunnan varjelemiseen. Pyydetään viisautta ja voimaa tähän.

 

Kuvassa lumisen ja jäisen talvinen merenrantamaisema auringonpaisteessa.
Kiitos luomakunnan kauneudesta. Auta meitä varjelemaan luontoa. Kuva: Laura Riuttanen.

Paastohaaste 1: Hyvä Jumala, kiitos vesistä ja niiden antimista.
[Kuva, Pixabay: Lautaselle aseteltuna silakkaa, perunaa, porkkanaa ja tilliä]

 

Paastohaaste 2. Opeta minua varjelemaan ja kunnioittamaan luomaasi maailmaa.
[Kuva, Laura Riuttanen: Hiekkarannalla kiviä männyn oksien alla ja joutsenia meressä pilvisenä kesäpäivänä.]

 Paastohaaste 3. Auta meitä jakamaan lahjojasi.
[Kuva, Riitta Korhonen: Pöydällä Raamattu ja neljä lautasta, joita yhdellä viisi leipää ja kaksi kalaa.]

 

Paastohaaste 4. Kulje kanssamme varjelun ja jakamisen poluilla.
[Kuva: kala ja ristisymboli laineilla.]

Yhteydet Al Amana keskukseen (AAC) Omanissa

Al Amana keskus. [Kuvassa rakennus ja piha, jolla kaksi autoa ja neljä ihmistä.]

Al Amana -uskontodialogikeskus on kristittyjen, muslimien ja muiden uskontokuntien välistä  yhteisymmärrystä edistävä kohtaamispaikka Omanin sulttaanikunnassa Arabian niemimaalla. Nimi ”Al Amana” merkitsee uskoa ja luottamusta. Keskuksen juuret ovat Amerikan reformoidun kirkon lähetystyössä, joka käynnistettiin Omanissa jo 1890-luvulla. Al Amanan missio on rauhan, sovinnon ja toinen toistaan ymmärtävän ilmapiirin luominen eri uskontokuntien välille. Keskuksen strategiasta, toiminnan suunnittelusta ja kumppanuuksista vastaa pastori Aaro Rytkönen Tapiolan seurakunnasta. Yksi kumppaneista on Suomen Lähetysseura.
 
Al Amanan työstä ja henkilökunnasta löytyy tietoa keskuksen sivuilta tästä linkistä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä
 

  • Aaro Rytkönen perheineen siunattiin tähän tehtävään Tapiolan seurakunnan messussa 22.1.2017
  • Kirkkokahveilla 6.8.2017 olimme skype -yhteydessä Omaniin.
  • Viisi ryhmäläistämme osallistui 19.-26.11.2018 uskontodialogimatkaan Al Amana keskukseen.
  • Vuoden 2019 aikana matkalaiset kertoivat eri tilaisuuksissa monin tavoin Al Amanan toiminnasta.
  • Sunnuntaina 22.3.2020 vietimme virtuaalisia kirkkokahveja Al Amana keskuksessa Rytkösen perheen kanssa.
  • Paastonaikana 2021 liityimme AAC:n meditaatioketjuun Aarne Laasosen paastomeditaatiolla.Linkki avautuu uudessa välilehdessä
     

Omanin matkalaiset 22.11.2018 esi-islamilaisen ajan muurilla. 

Toivon puutarha -keräys 2019

Ryhmämme haluaa olla rohkaisemassa alueellamme asuvia ihmisiä toivon tekoihin ilmastonmuutoksen uhan alla. Olemme perustaneet Toivon puutarha -keräyksen Suomen Lähetysseuran Toivoa ilmassa -tasauskeräyksen yhteyteen. Toivon puutarha Tansaniaan kuivuudesta kärsivälle Kishapuhun alueelle torjuu ilmastonmuutosta myös  globaalisti.

Keräys on päättynyt. Saavutimme 10 000 euron tavoitteen.