Ehtoolliselle osallistutaan poikkeusaikana turvallisesti yksityisesti tai pienissä ryhmissä

Espoon seurakunnissa on mahdollista osallistua ehtoolliselle pienessä ryhmässä tai yksityisesti. Käytännön järjestelyt vaihtelevat seurakunnittain. Espoonlahden ja Esbo svenska församlingissa ehtoolliselle ilmoittaudutaan etukäteen. Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa ajat on porrastettu syntymäkuukauden mukaan. Leppävaarassa ja Tapiolassa ei ole ennakkoilmoittautumista.

Ehtoollishetki on lyhyt ja toteutetaan turvavälein. Olarissa ehtoollista jaetaan kerrallaan vain samassa taloudessa asuville. Kaikissa seurakunnissa huolehditaan siitä, että 6 hengen enimmäishenkilömäärä ei ylity.

Jo vuoden kestänyt poikkeusaika on vaikuttanut myös jumalanpalveluselämään ja messuja on jouduttu lähettämään pitkiä aikoja vain verkon välityksellä. Monille seurakunnan jäsenille ehtoolliselle osallistuminen on elintärkeä osa kristittynä elämistä. Piispojen ohjeen mukaan seurakunnat voivat vastata tähän tarpeeseen turvallisuusohjeita tarkasti noudattaen.

Espoonlahden seurakunta

Ehtoollinen Espoonlahden kirkossa sunnuntaisin klo 12-14 vartin välein 5 hengen ryhmissä. Ei ennakkoilmoittautumista.

Espoon tuomiokirkkoseurakunta

Tuomiokirkon messussa on kaksi osaa. Ehtoollisaineet siunataan klo 10 alkavassa striimattavassa messussa. Seurakuntalaisten toivotaan osallistuvan verkon kautta messun tähän osaan.

Messun ehtoollisen jakaminen tapahtuu Tuomiokirkossa iltapäivällä, ruotsinkielisen messun jälkeen, klo 16−18. Kirkossa voi kerrallaan olla enintään 6 henkeä.

Kirkkoon tullaan pääovesta eli kellotapulin puolelta, ja poistutaan sivuovesta.

Väärti tai vahtimestari antaa ovella ohjeet tulijoille ja huolehtii siitä, että kirkossa on paikalla enintään 6 henkeä. Ehtoollisvieraat tulevat suoraan alttarille ja polvistuvat alttarikaiteen ääreen ilman eri kutsua. Ehtoollinen jaetaan pöytäkunnalle kerrallaan. Ehtoollisen jakamisen jälkeen pappi lausuu kullekin pöytäkunnalle ehtoollisen päästösanat ja ehtoollisen kiitosrukouksen, jonka jälkeen seurakuntalaiset nousevat ja poistuvat.

Ehtoolliselle ei tarvitse ilmoittautua erikseen. Ruuhkan ja jonojen välttämiseksi seurakuntalaisia pyydetään tulemaan kirkkoon seuraavasti jaksottaen:

  • Tammi-maaliskuussa syntyneet klo 16−16.30
  • Huhti-kesäkuussa syntyneet klo 16.30−17.00
  • Heinä-syyskuussa syntyneet klo 17−17.30
  • Loka-joulukuussa syntyneet klo 17.30−18.00

Mikäli tulijoita on useampi, tuloaikasuositus tulee vanhimman seurakuntalaisen syntymäajan mukaan. Ehtoolliselle voi tulla siis yhdessä lähimpiensä kanssa.

Mikäli aikasuosituksen soveltaminen ei onnistu, ehtoolliselle voi tulla myös muun ryhmän ajalla.

Leppävaaran seurakunta

Leppävaaran seurakunnassa on mahdollisuus yksityiseen ehtoolliseen sunnuntain verkon kautta lähetetyn messun jälkeen. Ehtoollista jaetaan Leppävaaran kirkon seurakuntasalissa sunnuntaina klo 12−13 välisenä aikana ja ehtoollisen jaossa huomioidaan kokoontumisrajoitukset sekä muut turvallisuusohjeet.

Olarin seurakunta

(Päivitetty 25.5.)

Tuomiokapitulin 24.5.2021 antaman ohjeistuksen mukaan kukin kirkko/kappeli jaetaan erillisiin lohkoihin, joissa voi olla 10 henkeä.  

Olarin kirkkosali  jaetaan viiteen eri lohkoon, kuorokoroke on niistä yksi. Jokaisessa lohkossa voi olla korkeintaan 10 henkeä 2 m turvavälein. Tarvittaessa seurakuntasaliin voidaan ottaa myös 10 henkeä. Seurakuntasalin ollessa käytössä messuun mahtuu siis 60 henkeä + messun toimittajat ja avustajat (teksti, musiikki). 

Pappi huolehtii ehtoollisen ohjeistamisesta alussa ja uudestaan juuri ennen ehtoollisen jakamista. Ehtoollista jaetaan lohko kerrallaan niin, että etuosan lohkoissa + kuorokorokkeella olevat tulevat lohko kerrallaan alttarin ääreen ehtoollista vastaanottamaan. Takaosan lohkoissa istuvat tulevat lohko kerrallaan sivualttarille, jossa jaetaan pleksin takaa ehtoollista. Liikutaan siis lohko kerrallaan ja vältetään tosiasiallista kohtaamista missään vaiheessa. 

30.5. ehtoollista jaetaan vielä myös messun jälkeen klo 11.30 - 13.00.

Tapiolan seurakunta

Tapiolassa ehtoollista jaetaan sunnuntaisin aina 13.6 asti seuraavasti, klo 11-11.30 Otaniemen kappelissa ja  klo 12–14 Virsussa, Tapiontori 3 B. Ehtoollinen on osa messua, joka lähetetään sunnuntaisin verkon välityksellä klo 10.15 alkaen Otaniemen kappelista. Messuun voidaan ottaa nykyohejeiden mukaan  30.6. lähtien yhteensä 20 seurakuntalaista. Tapiolassa ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tarkemmat toimintaohjeet annetaan paikan päällä.

Kesällä 20.6.-8.8. ehtoollista vietetään sunnuntaisin klo 10.15 messussa Otaniemen kappelissa. Messuun voidaan ottaa nykyohjeiden mukaan 20 seurakuntalaista. Messu lähetetään verkon kautta. Ehtoollista jaetaan messun jälkeen klo 11-11.30 Otaniemen kappelilla.

Virsussa (Tapiontori 3 B) vietetään lyhyttä viikkomessua 23.6. lähtien keskiviikkoisin klo 13. Messuun voidaan ottaa 10 seurakunlaista. Messun jälkeen jaetaan ehtoollista klo 13.30-14. 

Tarkempia tietoja voit kysyä päivystävän papin numerosta p. 09 8050 4900 joka päivä klo 9-21.

Esbo svenska församling

Esbo svenskassa ehtoollisesta voi sopia Johan Kanckoksen kanssa, 040 513 0827johan.kanckos@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä