Ehtoolliselle osallistutaan poikkeusaikana turvallisesti yksityisesti tai pienissä ryhmissä

Espoon seurakunnissa on mahdollista osallistua ehtoolliselle sunnuntaista 24.1. alkaen. Käytännön järjestelyt vaihtelevat seurakunnittain. Espoonlahden ja Olarin seurakunnissa sekä Esbo svenska församlingissa ehtoolliselle ilmoittaudutaan etukäteen. Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa ajat on porrastettu syntymäkuukauden mukaan. Leppävaarassa ja Tapiolassa ei ole ennakkoilmoittautumista.

Ehtoollishetki on lyhyt ja toteutetaan turvavälein. Olarissa ehtoollista jaetaan kerrallaan vain samassa taloudessa asuville. Kaikissa seurakunnissa huolehditaan siitä, että 10 hengen (22.2.-14.3. aikana 6 hengen) enimmäishenkilömäärä ei ylity.

Lähes vuoden kestänyt poikkeusaika on vaikuttanut myös jumalanpalveluselämään ja messuja on jouduttu lähettämään pitkiä aikoja vain verkon välityksellä. Monille seurakunnan jäsenille ehtoolliselle osallistuminen on elintärkeä osa kristittynä elämistä. Piispojen ohjeen mukaan seurakunnat voivat vastata tähän tarpeeseen turvallisuusohjeita tarkasti noudattaen.

Espoonlahden seurakunta

Espoonlahden seurakunnassa ehtoollista jaetaan viikoittain kolmessa messussa etukäteen ilmoittautuneille 10 hengelle (22.2.-14.3. paikalla enintään 6 henkeä). Ehtoollismessut sunnuntaisin klo 11 Espoonlahden kirkossa ja klo 16 Soukan kappelissa sekä torstaisin klo 18 Espoonlahden kirkossa. Sunnuntain messu kirkosta lähetetään suoratoistona, joten siihen voi osallistua verkon välityksellä.

Ehtoollisvieraaksi ilmoittaudutaan etukäteen seurakunnan päivystävälle papille, p. 050 432 8496 (ma−su klo 9−21).

Espoon tuomiokirkkoseurakunta

Tuomiokirkon messussa on kaksi osaa. Ehtoollisaineet siunataan klo 10 alkavassa striimattavassa messussa. Seurakuntalaisten toivotaan osallistuvan verkon kautta messun tähän osaan.

Messun ehtoollisen jakaminen tapahtuu Tuomiokirkossa iltapäivällä, ruotsinkielisen messun jälkeen, klo 16−18. Kirkossa voi kerrallaan olla 8 seurakuntalaista ja kaksi pappia (22.2.-14.3. yhteensä enintään 6 henkeä).

Kirkkoon tullaan pääovesta eli kellotapulin puolelta, ja poistutaan sivuovesta.

Väärti tai vahtimestari antaa ovella ohjeet tulijoille ja huolehtii siitä, että kirkossa on paikalla enintään 10 henkeä (22.2.-14.3. 6 henkeä). Ehtoollisvieraat tulevat suoraan alttarille ja polvistuvat alttarikaiteen ääreen ilman eri kutsua. Ehtoollinen jaetaan pöytäkunnalle kerrallaan. Ehtoollisen jakamisen jälkeen pappi lausuu kullekin pöytäkunnalle ehtoollisen päästösanat ja ehtoollisen kiitosrukouksen, jonka jälkeen seurakuntalaiset nousevat ja poistuvat.

Ehtoolliselle ei tarvitse ilmoittautua erikseen. Ruuhkan ja jonojen välttämiseksi seurakuntalaisia pyydetään tulemaan kirkkoon seuraavasti jaksottaen:

  • Tammi-maaliskuussa syntyneet klo 16−16.30
  • Huhti-kesäkuussa syntyneet klo 16.30−17.00
  • Heinä-syyskuussa syntyneet klo 17−17.30
  • Loka-joulukuussa syntyneet klo 17.30−18.00

Mikäli tulijoita on useampi, tuloaikasuositus tulee vanhimman seurakuntalaisen syntymäajan mukaan. Ehtoolliselle voi tulla siis yhdessä lähimpiensä kanssa.

Mikäli aikasuosituksen soveltaminen ei onnistu, ehtoolliselle voi tulla myös muun ryhmän ajalla.

Leppävaaran seurakunta

Leppävaaran seurakunnassa on mahdollisuus yksityiseen ehtoolliseen sunnuntain verkon kautta lähetetyn messun jälkeen. Ehtoollista jaetaan Leppävaaran kirkon seurakuntasalissa sunnuntaina klo 12−13 välisenä aikana ja ehtoollisen jaossa huomioidaan kokoontumisrajoitukset sekä muut turvallisuusohjeet.

Olarin seurakunta

Olarin seurakuntalaiset voivat varata 20 minuutin ajan tullakseen vastaanottamaan ehtoollisen joko Olarin kirkkoon tai Olars kyrkaan.

Ehtoollisajat ovat sunnuntaisin klo 12. Seurakunnan pappi toimittaa ripin ja jakaa ehtoollisen.

Aika varataan kullekin sunnuntaille seurakuntatoimistosta toimiston aukioloaikana, arkisin klo 9–15, perjantaihin klo 15 mennessä, puh. 09 8050 7000.

Samalla kertaa ehtoollista voi tulla vastaanottamaan samassa taloudessa asuvia henkilöitä useampikin. Kerralla voi varata vain yhden ajan.

Tapiolan seurakunta

Tapiolassa ehtoollista jaetaan sunnuntaisin klo 12–14 Virsussa, Tapiontori 3 B. Ehtoollinen on osa messua, joka lähetetään sunnuntaisin verkon välityksellä klo 10.15 alkaen Otaniemen kappelista. Ehtoolliselle pääsee myös keskiviikkoisin klo 8 alkavassa viikkomessussa Virsussa.

Tapiolassa ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Kerrallaan paikalla voi kuitenkin olla vain enintään 10 henkeä (6 henkeä 22.2.-14.3.). Tarkemmat toimintaohjeet annetaan paikan päällä.

Esbo svenska församling

Esbo svenskassa ehtoollisesta voi sopia Johan Kanckoksen kanssa, 040 513 0827johan.kanckos@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä