​​​​​​​

Tervetuloa viettämään yhdessä pääsiäistä

Tälle sivulle on koottu kaikki hiljaisen viikon ja pääsiäisen tilaisuudet Espoon seurakunnissa.

Tänä vuonna emme voi kokoontua yhdessä kirkkoon, mutta monipuoliset pääsiäisajan verkkotilaisuudet tuovat pääsiäisen suoraan kotisohville.

Tarjolla on myös ulkona omassa porukassa kierrettäviä pääsiäispolkuja mm. Espoonlahdessa. Osassa seurakunnissa on myös järjestetty kiirastorstaina yksityinen ehtoollisen vietto. Kuusi henkilöä kerrallaan voi tulla vastaanottamaan ehtoollisen. 

Odotuksesta iloon

Paasto eli pääsiäisen odotus

kestää kaikkiaan seitsemän viikkoa. Jokaiselle sunnuntaille on oma teemansa. Palmusunnuntai aloittaa hiljaisen viikon, joka päättyy pääsiäissunnuntain iloon.

Palmusunnuntai - Jeesus ratsastaa Jerusalemiin

Kristuksen julkinen toiminta tähtäsi alusta lähtien hänen elämänsä viimeisiin päiviin. Palmusunnuntaina Jeesus ratsastaa Jerusalemiin. Ihmiset heittävät palmunoksia hänen kulkutielleen. Alkaa kunnian kuninkaan alennustie. Jeesus kulkee kohti kärsimystä ja kuolemaa, mutta niistä tulee toivon ja voiton merkki, jonka vertauskuvia ovat palmunoksat. Kristuksen kirkko lähtee seuraamaan Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita.

Hiljainen viikko – Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus

Kiirastorstai - viimeinen ateria

Viimeisellä ateriallaan Jeesus asettaa ehtoollisen sakramentin. "Hän otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: 'Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni.'" Illalla Jeesus vetäytyy Getsemanen puutarhaan rukoilemaan voimaa Isältään. Juudas johdattaa Jeesuksen viholliset, juutalaisen temppelipapiston, saddukeukset ja roomalaiset sotilaat pidättämään Jeesuksen.

Alkaa ristin ja ylösnousemuksen pääsiäinen. Messun päättyessä alttari puetaan mustaan.

Pitkäperjantai – Jumalan Karitsa

Kristus on kuollut meidän edestämme. Hänen sovitustyönsä on täytetty. Pitkäperjantaina Jeesus ristiinnaulitaan Golgatalla. Hän kuolee ristillä.

Pitkäperjantain iltajumalanpalvelus on omistettu Jeesuksen hautaamiselle, jolla Jumala on pyhittänyt meidänkin hautamme lepokammioksi.

Pääsiäispäivä – Kristus on ylösnoussut!

Riemu kaikuu seurakunnassa: Kristus on ylösnoussut! Pääsiäisen sanoma on kristillisen uskon ydin ja perusta. Enkelin viesti saavuttaa tyhjän haudan edessä seisovat opetuslapset.

Kristus on herätetty kuolleista. Hän on voittanut kuoleman, synnin ja kadotuksen vallan. Ylösnousemus vahvistaa, että Jeesus on Jumalan Poika.