Pääsiäinen pääsivuPalmusunnuntai Hiljainen viikko ja kiirastorstaiPitkäperjantai Pääsiäisyö ja -päivä2. pääsiäispäiväPääsiäisajan musiikkiaPaastonaika

Ekopaasto 2023 – arjen tekoja ja toivon sanoja

Vuoden 2023 Ekopaastoa vietetään 22.2. – 8.4.2023. Valtakunnallisessa kampanjassa innostetaan suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon, rohkaisemaan kohtuuteen ja vahvistamaan luontosuhdetta, niin että voimme osaltamme olla mukana hillitsemässä ilmastonmuutosta ja lievittämässä ilmastoahdistusta.

Vuoden 2023 kampanjan teemana on ”Arjen tekoja, toivon sanoja.” Tänä vuonna kampanjassa korostetaan toivon merkitystä ja yhteisöllisyyttä. Kampanjan aikana vinkataan, minkälaisia valintoja voi tehdä maapallon kannalta kestävämmän elämän puolesta. Vuoden 2023 kampanjassa vinkataan myös tapoja, jolla voi säästää energiaa, ja Ekopaasto on mukana Astetta alemmas -kampanjassa.

 

Paastokalenteri

​Nyt on alkanut 40 päivän pituinen paastonaika ja valmistautuminen pääsiäiseen.
Paastonaika antaa mahdollisuuden raivata turhaa pois ja etsiä sitä, mikä on merkityksellistä. 
Suomen ev.lut. kirkon Paastokalenteri tukee sinua tällä matkalla.

Alla oleva paastokalenteri avautuu suuremmaksi napsauttamalla. 

Paastokalenteri 2003.

Mietteitä matkalla pääsiäiseen

Usko, rukous. Taistelu pimeyden valtoja vastaan, paastoaminen. Paasto merkitsee ennen kaikkea pahasta paastoamista. Pidättäytyminen pimeydestä ja ahneudesta on varsinaista egopaastoa: itsekkyydestä paastoamista.

Ihmiskunnan itsekkyys on pimeyttä koko Jumalan luomakunnalle. Pimeys sokaisee silmät, niin että näemme vain halpaa biomassaa, mukamas vain meitä varten. Tarvitaan siis ekopaastoa ja egopaastoa.

Kaiken nielevä taloudellinen hyöty julistaa ahneutta ja voitontavoittelua korkeimpana hyvänä. Onko siis paasto syömishäiriö johdonmukaisessa itsekkyyden järjestelmässä? Häiriö on lahja, ja paasto velvollisuus. Elonkehän kantokyky on uhattuna. Tuomiopäivä lähestyy uskovia ja epäilijöitä.

Kenties kasvit ja eläimet rukoilevat, että ihmiskunta paastoaisi ja taistelisi pimeyttänsä vastaan. Näin ne myös lausuisivat esirukousta ruokkimansa lyhytnäköisen ihmiskunnan puolesta.

Jarmo Jussila