Uutislistaukseen

Espoon seurakunnille ISO 14001 -ympäristösertifiointi ensimmäisenä seurakuntayhtymänä Suomessa

Espoon seurakuntien pitkäjänteinen ympäristötyö palkittiin 13. toukokuuta 2024, kun DNV Business Assurance Finland Oy:n edustajat luovuttivat seurakuntayhtymän johtaja Risto Hämäläiselle ISO 14001 -sertifikaatin.

Auditointia  paikan päällä.

Espoon seurakuntayhtymä on ensimmäinen seurakuntatalous Suomessa, joka on sertifioinut ympäristötyönsä toimialariippumattomasti ja kansainvälisesti määritellyin, puolueettomin kriteerein. 

– Toivomme, että sertifiointi nostaa seurakuntien monipuolista ympäristötyötä laajempaan tietoisuuteen ja vertailukelpoiseksi muiden toimialojen kanssa, yhtymän johtaja Risto Hämäläinen sanoo.

Pitkäjännitteistä työtä ympäristön hyväksi

Espoon seurakuntien nykyistä ympäristöjärjestelmää alettiin rakentaa vuonna 2019. Silloin järjestelmä päätettiin kytkeä kansainväliseen ISO 14001 -standardiin. Kokonaisuus sisältää ympäristöpolitiikan ja -ohjelman sekä seurakuntien paikalliset ympäristösuunnitelmat. Tavoitteiden toteutumista seurataan vuosittain erillisessä ympäristötilinpäätöksessä. Tavoitteena on esimerkiksi kiinteistöjen hiilineutraalisuus vuoteen 2030 mennessä.

Keväällä 2024 tehdyssä auditoinnissa arvioitiin esimerkiksi ympäristötyön johtamista, seurakuntien ympäristötyötä sekä kiinteistöjen, leirikeskusten ja krematorion toimintaa. Lisäksi auditoinnissa katselmoitiin seurakuntayhtymän ylläpitämä jätevedenpuhdistamo. Seurakuntayhtymän metsät on jo aiemmin sertifioitu, minkä lisäksi yhteensä lähes 200 hehtaaria metsää on luovutettu luonnonsuojelualueiksi.

Samat kriteerit kuin teollisuuslaitoksilla

Auditoinnin suorittaneen pääarvioija Hannu Salmisen mukaan pitkäjännitteinen työ on synnyttänyt myönteisen ympäristötyön tekemisen kulttuurin.

– Henkilöstö on aidosti sitoutunut ympäristötavoitteiden toteuttamiseen. Ympäristön suojeleminen otetaan huomioon arkisissakin tehtävissä, esimerkiksi elintarvikehävikkiä on pystytty pienentämään, Hannu Salminen toteaa.

Yhtymän johtaja Risto Hämäläinen kertoo, että Espoon seurakuntien ympäristötyötä arvioitiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2000. 

– Olemme olleet mukana myös kirkon omassa ympäristödiplomijärjestelmässä, ja se on luonut pohjan nykyiselle ympäristötyöllemme. Halusimme kehittää oman työmme vaikuttavuutta edelleen ja siksi rakensimme uuden ympäristöjärjestelmämme kansainvälisen ja tunnetun ISO 14001 -standardin mukaiseksi. 

– Henkilökunta ja moniammatillinen ympäristötyöryhmämme on tehnyt paljon työtä ympäristöasioiden eteen ja sertifikaatin saamiseksi, ja tämä on myös sen vuoksi iloinen hetki. On hienoa saada palautetta, että oikealla tiellä ollaan, Risto Hämäläinen sanoo.

Risto Hämäläinen
Risto Hämäläinen
Yhtymän johtaja
09 8050 1 (vaihde)
Kirkkokatu 1, PL 200
02771 Espoo

16.5.2024 10.04