Uutislistaukseen

Diakoniatyöntekijä David Caceres ojentaa kuvassa kakkulautasta kohti ja hymyilee.

Leipäkahvila kokoaa ihmisiä yhteen Matinkylässä

5.3.2018 16.47

”Tervetuloa nauttimaan Gateau Suomen (ent. Leipomo Keisari) hävikkileivonnaisista kahvin äärelle”, mainostaa Olarin seurakunnan Leipäkahvila.

 

Leipäkahvila toimii perjantaisin klo 13–14.30 Matinkappelilla Espoon Matinkylässä. Se on pyörinyt nyt muutaman vuoden ajan joka viikko. Kahvilassa käy viitisenkymmentä ihmistä joka kerta. Kauppakeskus Isossa Omenassa toimiva Gateau Suomi (entiseltä nimeltään Leipomo Keisari), tarjoaa kahvilaan leivät, pullat ja kakut, jotka eivät ole menneet edellisinä päivinä kaupaksi.

Kahvila syntyi luonnostaan Olarin Matinkappelille, joka tarjoaa tilat monenlaiselle toiminnalle ja on seurakunnan diakoniatyön keskus.

 

Kahvila pyörii ison joukon voimin

Kahvilaa pyörittää iso vapaaehtoisten joukko: kuljettajat eli leipäkuskit hakevat leivän Isosta Omenasta omalla autollaan ja kuljettavat Matinkappeliin muutaman kerran viikossa. Toinen vapaaehtoisten ryhmä leikkaa leivän esille kahvilassa etukäteen ja pussittaa kävijöiden mukaan annettavan leivän.

Kappelin vahtimestari auttaa keittiössä kahvin valmistuksessa ja diakoniatyötekijä vastaa kahvilan toiminnasta. Työstä vastaavat Olarin seurakunnan kansainvälisen ja diakoniatyön tiimit.

Tarjolla voi olla pullaa, erikoisleipiä, valkoista leipää, ruisleipää, erilaisia kakkuja; juustokakkuja, piirakoita, ihan riippuen siitä mikä sesonki leipomotuotteissa on meneillään.

Pullaa on aina tarjolla. Kakut syödään paikan päällä kahvin kanssa, samoin suurin osa pullasta. Hieman pullaa pakataan ihmisten mukaan ja kaikki jäänyt leipä lähtee ihmisten viikonlopun tarpeisiin.
 

Mikä on parasta Leipäkahvilassa, kansainvälisen työn diakoni David Caceres del Castillo?

- Ihmiset saavat mahdollisuuden syödä ja tutustua muihin ihmisiin, tulla sosiaaliseen tilanteeseen ja seurakunta tarjoaa mahdollisuuden kaikkeen tähän. Tarjotaan yhteisöllinen kokemus: ihminen saa olla osana omaa seurakuntaansa ja omaa yhteisöään.

- Leipäjono on tuttua ja arvokasta toimintaa. Askel siitä eteenpäin on saada aterioida yhdessä. Yhteinen ateria on kaikille meille tärkeä ja haaveena on tarjota enemmän mahdollisuuksia yhteiseen ruuanlaittoon ja ateriointiin leipäjonojen sijaan, David toteaa.

- Olen itse kotoisin alkujaan El Salvadorista ja koen, että kaiken seurakunnan toiminnan ei tule olla niin kalliisti järjestettyä. Voisimme tehdä enemmän yhdessä arkisia asioita.

Kahvilassa käy kaikenlaisia ihmisiä: eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia. Kahvila on avoin kaikille, kävijöissä on naapureita, mummoja, maahanmuuttajia, nuoria aikuisia, perheellisiä, enimmäkseen aikuisia.

Seurakunta tarjoaa tilan, jossa tarvitsevat ihmiset voivat tulla hakemaan leipää. Samalla halutaan luoda yhteisöllinen tila, johon voi tulla syömään vähän, juomaan kahvia, tutustumaan uusiin ihmisiin ja juttelemaan ja ottaa mukaan leipää kotiin viikonloppua varten, jos on tarvis.

Leipäkahvilan toiminta on mennyt hienosti, ihmiset ovat olleet iloisia ja tulleet paikalle joka viikko, väärinkäytöksiä tai muita ongelmia ei ole ollut.

Leipäkahvilan lisäksi Olarin seurakunnassa on diakoniaruokailu tiistaisin Matinkappelissa ja keskiviikkoisin Olarin kappelissa. Kesäaikana kesäkahvila pyörii Matinkappelissa ja Olarin kappelissa.

 

Lisätiedot:
Matinkappeli, Liisankuja 3, on Olarin seurakunnan tila Espoon Matinkylässä. Jos haluat tulla vapaaehtoiseksi, ole yhteydessä Davidiin; David Caceres, 040 538 4144, david.caceres@evl.fi.

 

Kuva Åke Jauhiainen, teksti Mirja Aukee.

Korjaus: Leipomo Keisarin uusi nimi Gateau Suomi on lisätty juttuun 7.3. klo 15.20.