Uutislistaukseen

Kuvassa peililasit päässä oleva Taru Hytönen on betonisessa skeittipuistossa.

Sekasin chatissa näkyy nuorten tarve tulla kuulluksi

12.6.2018 08.00

Sekasin chatissa voi keskustella nimettömästi ja luottamuksellisesti mistä tahansa mieltään painavasta asiasta. 10–29 –vuotiaille tarkoitettu verkkoauttamispalvelu on avoinna päivittäin. Varsinkin iltaisin nuoret joutuvat jonottamaan chattiin jopa tunteja.

- Nuorilla on valtava tarve tulla kuulluksi. Päivittäin chatissa jonottaa satoja nuoria. Pystymme vastaamaan viidesosaan yhteydenottopyynnöistä, Sekasin chatin päivystäjä Taru Hytönen Suomen Mielenterveysseurasta kertoo.

Sekasin chatissa koulutetut päivystäjät kuuntelevat nuoria, kannustavat ja neuvovat eteenpäin heidän hakiessaan apua. Palvelu on Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämä ja koordinoima. Tällä hetkellä päivystäjiä on mukana palvelussa 24 järjestöstä tai muusta yhteisöstä.
Päivystäjinä toimii mielenterveyden ammattilaisia ja koulutettuja vapaaehtoisia. Jokainen päivystäjä koulutetaan tehtävään. Vapaaehtoiset käyvät koulutuksen läpi omissa yhteisöissään. Suomen Mielenterveysseurassa koulutuksen kesto on 35 tuntia. Sen teemoja ovat eettiset ja toiminnalliset periaatteet, mielenterveyden tukeminen, nuorten mielenterveyden häiriöt, voimavarakeskeinen auttamistapa sekä verkkoauttaminen. Lisäksi päivystäjille on tarjolla jatkokoulutusta, jonka aihealueita ovat esimerkiksi mielenterveys, päihteet, seksuaalisuus ja kirjoittaminen.

Chat on auki joka päivä

Valtakunnallisessa päivystysringissä on tällä hetkellä 485 auttajaa. Päivystäjinä toimivat myös kaikki Espoon seurakuntien erityisnuorisotyönohjaajat ja Espoonlahden seurakunnan nuorisotyönohjaajat.
- Päivystäjillä pitää olla maalaisjärkeä, kuuntelemisen taito ja oma elämä tasapainossa, Taru Hytönen mainitsee.

Vuoden 2017 alusta lähtien toiminut Sekasin chat on auki vuoden jokaisena päivänä, maanantaista perjantaihin klo 7–24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15–24. Ruuhkaisimpia aikoja ovat illat ja viikonloput.

Chattiin klikkautuessaan nuorta pyydetään antamaan joitain taustatietoja itsestään. Lomakkeella kysytään ikää, sukupuolta ja sen hetkistä tunnetilaa.
- Taustatietojen antaminen ei ole pakollista, mutta ne helpottavat chat-päivystäjän työtä, Taru Hytönen kertoo.

Taru Hytösellä on työssään aitiopaikka lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin. Usein nuoret ottavat chatissa yhteyttä ahdistuneisuuden, masennuksen ja yksinäisyyden vuoksi. Monien kohdalla vaikeuksia on kestänyt jo pitkään.
- Valitettavasti moni nuori kertoo, että heidän huoliaan ei ole muualla kuultu tai heidän avuntarvettaan ei ole otettu vakavasti. Jonot mielenterveyspalveluihin ovat pitkiä.

Taru Hytönen työskenteli vuodesta 2009 lähtien helmikuuhun asti erityisnuorisotyönohjaajana Olarin seurakunnassa. Koulutukseltaan hän on sosionomi (AMK) ja kirkon nuorisotyönohjaaja. Hän on työskennellyt Suomen Mielenterveysseurassa nelisen kuukautta.

Kun kesä pelottaa

Kaikille nuorille kesä ei merkitse vapautta ja toivottua taukoa koulun arjesta. Koulujen lomien alkaminen näkyy Sekasin chatissa yhteydenottojen lisääntymisenä ja pidempinä jonotusaikoina.

- Ennen koulujen päättymistä osa nuorista kertoi, että kesäloma pelottaa heitä. Koulun terveydenhoitajien ja kuraattoreiden jäädessä lomille, nuorella ei ole välttämättä ole ketään aikuista kesällä, joille hän voi puhua vaikeuksistaan. Lisäksi nuorella saattaa olla niin, että hänellä ei ole koulun ulkopuolella yhtään kaveria, Taru Hytönen mainitsee.

Taru Hytöstä huolestuttaa se, että yhteiskunnalla ei ole tarpeeksi rahaa eikä resursseja nuorten ennaltaehkäiseviin mielenterveyspalveluihin. Varojen niukkuus heijastuu suoraan nuorten elämään.

Hoitoon pääsy ja avun saaminen on vaikeaa. Kun avun saaminen pitkittyy eikä apua saa, niin se luo nuorille mielikuvaa siitä, että yhteiskunta ei välitä heistä."

Chat-päivystäjänä Taru Hytönen viestittää nuorille, että vaikeuksista huolimatta toivoa ei pidä koskaan menettää. Hän toivoo, että jokainen nuori löytää yhden ihmisen, jolle voi puhua huolistaan.
- Nuoriso- ja mielenterveystyön ammattilaisena haluan uskoa, että nuoret saavat apua, vaikka aikaa siihen menisikin, hän toteaa.

Sekasin chat

Teksti ja kuva:
Eija Harju


Kuvateksti:
Taru Hytönen toivoo, että vaikeuksista huolimatta yksikään nuori ei menetä toivoa elämässään.