Uutislistaukseen

Diakoniatyöntekijä Minna Maijanen istuu kahvilla kauppakeskus Pikkulaivassa.

Taloustaidot hallussa? Kouluttaudu vapaaehtoiseksi raha-asiainneuvojaksi

19.7.2018 10.48

Espoon tuomiokirkkoseurakunta ja Espoonlahden seurakunta aloittavat syksyllä 2018 vapaaehtoisvoimin toteutettavan raha-asiainneuvonnan.

Vastaavaa toimintaa on ollut Tampereen ja Helsingin seurakunnissa. Työssä on tavoitettu ihmisiä, joilla talousasiat ovat syystä tai toisesta sekaisin.

Vapaaehtoisten ei tarvitse olla talouden ammattilaisia, vaan keskeisiä kriteerejä ovat hyvät vuorovaikutustaidot ja oman taloudenpidon hallitseminen. Asiakkaat ohjataan pareittain työskentelevien neuvojien luokse seurakunnan diakoniatyön kautta. Vaitioloon sitoutuvien palkattomien vapaaehtoisten jaksamista tuetaan muuan muassa säännöllisillä palautekeskusteluilla.

Tukea talousasioiden selvittelyyn

Henkilökohtaiselle talousneuvonnalle näyttää olevan tarvetta. Merkkejä velkaongelmista ovat esimerkiksi maksuhäiriömerkinnät ja ulosottovelat. Yllättävät elämänmuutokset ja pikavipit voivat suistaa talouden hallitsemattomaan velkaantumiseen. Esimerkiksi vuonna 2016 ulosottoviranomaisten tilastoissa oli 17292 espoolaista velallista.

Espoon kaupungin talous- ja velkaneuvontapalvelut auttaa kaupunkilaisia talousasioiden selvittelyssä. Yksikön asiakasmäärät ovat viime vuosina pysyneet samoina.
- Vuosittain meillä on noin 1100 asiakasta. Tänä vuonna on ollut noin 560 asiakasta. Tapaamisajan meille saa noin kolmessa viikossa, johtava talous- ja velkaneuvoja Aulikki Pentikäinen kertoo.

Syksyllä 2018 järjestetään vapaaehtoiskoulutus raha-asiainneuvontaan. Se toteutetaan yhteistyössä Espoon järjestöjen yhteisön Jalkautuva talousohjaus -hankkeen kanssa. Sen työntekijät ovat tarjonneet jo aiemmin luottamuksellista apua ja tukea taloushuolista kärsiville espoolaisille. Nyt koulutettavat vapaaehtoiset kokemusasiantuntijat voivat auttaa talousongelmissa olevia alkuun omien velkaprosessiensa selvittelyssä.

- Haluamme tarjota ihmisille mahdollisuuden auttaa toisia uusin tavoin, diakoniatyöntekijä Minna Maijanen Espoonlahden seurakunnasta sanoo.

Raha-asiainneuvonnan vapaaehtoisiksi kaivataan erityisesti ihmisiä, jotka ovat joko omassa työssään tai oman elämän haastavassa kohdassa olleet tekemissä talousasioiden, niiden selvittämisen ja niistä selviämisen kanssa.

- Näillä ihmisillä olisi vapaaehtoisina paljon sellaista osaamista, josta myös me diakoniatyöntekijät voimme oppia, diakoniatyöntekijä Ayda Meskanen Espoon tuomiokirkkoseurakunnasta pohtii.

Raha-asiainneuvonta on syntynyt käytännön tarpeesta. Idean isä on tamperelainen Hannu Routamaa. Tampereella vapaaehtoista raha-asiainneuvontaa on tarjottu kymmenisen vuotta. Viime vuonna Helsingissä kurssipaikkaa vapaaehtoiseksi raha-asiainneuvojaksi joutui jonottamaan.

”Hannu Routamaan ajatuksena oli jakaa omaa osaamistaan pankkialalta yksinäisille ja vähävaraisille apua tarvitseville. Seurakunta tarjosi toiminnalle puitteet. Siitä se lähti.”
Lähde: Tampereen seurakuntien verkkosivut

Loka-marraskuussa Espoossa toteutettavassa koulutuksessa käydään läpi muun muassa taloussuunnitelman laatimista, laskujen maksamisjärjestyksen kriteerejä sekä velka- ja luottotietojen perusasioita. Kouluttamassa ovat Espoon järjestöjen yhteisön Jalkautuva talousohjaus, Takuusäätiö, Espoon talous- ja velkaneuvonta sekä Länsi-Uudenmaan ulosottovirasto. Kurssille haluavat haastatellaan ennen mukaan hyväksymistä.

Vapaaehtoisia raha-asiainneuvojia koulutetaan torstai-iltaisin: 25.10.2018, 1.11. ja 15.11. sekä yhtenä lauantaina 24.11. Yhteydenotot Minna Maijanen 040 705 3358 4.9. klo 14–16 ja 14.9. klo 9 –11 tai Hanna Päiviö 050 438 4506 4.9. klo 16–18 ja 14.9. klo 11–13 tai minna.maijanen@evl.fi tai hanna.paivio@ejy.fi viimeistään 14.9.2018.

Tehtävä löytyy myös vapaaehtoistyö.fi – sivustolta Espoo / Vapaaehtoinen raha-asiainneuvoja.  Koulutukseen toivotaan henkilöitä, jotka voivat tehdä neuvontatyötä päivisin ja iltaisin.

Kuvateksti:
”Talousvaikeuksiensa selvittelyyn on mahdollista saada tukea ja neuvoja. Raha-huoliaan ei kannata jäädä yksin pohtimaan”, diakoniatyöntekijä Minna Maijanen Espoonlahden seurakunnasta kertoo.

Teksti ja kuva: Eija Harju