Toivon Tori – Soukankaaren salattu helmi

28.2.2019 15.59

Toivon tori on Espoonlahden seurakunnan kirppis Soukankaari 8B:ssä. Toivon Torin vapaaehtoisia yhdistää muun muassa halu antaa omaa aikaansa hyvän tekemiseen. Kuvassa Sirkka Alila (vas.), Rauha Väisänen ja Kaija Tenhunen.

Espoonlahden seurakunnan kirpputori Toivon Tori on helppo löytää, jos tietää, mitä etsii. Kerrostalon alakerroksessa, Soukankaari 8B:ssä, sijaitseva kirppis on yllätyksiä pursuava taivas.

Sieltä voi ostaa pikkurahalla esimerkiksi kauniita astioita, etnotyylisiä koruja, sisustusesineitä, lasten kirjoja, vaatteita ja leluja, kenkiä ja urheiluvarusteita. Myynnissä on niin ikään tekstiilejä sekä kotiin että mökille. Kirpputorin ulko-oven vieressä on tarjolla siistiä ja ehjää tavaraa ilmaiseksikin. Toivon Tori on avoinna torstaisin ja lauantaisin. Maksuvälineenä käy ainoastaan käteinen.

Toivon Toria ylläpitävät Espoonlahden seurakunnan vapaaehtoiset. Näin on ollut jo kymmenen vuotta. Torin tuotolla autetaan vähävaraisia Petroskoissa ja Virossa. Kumpaankin kohteeseen viedään myös tavaralahjoituksia. Torstain tuotto menee kokonaisuudessaan Petroskoin vammaisten lasten ja nuorten sekä heidän omaishoitajiensa tukemiseen. Lauantain tuloilla autetaan Espoonlahden seurakunnan nimikkolähettien Joel ja Signe Reinarun tekemää nuorisotyötä ja kristillistä mediatyötä Tallinnassa Lääne-Nigulan alueella ja muuallakin Virossa.

Halu auttaa on tärkeää

Kirpputoria pitää avoinna kahdeksan vapaaehtoista eläkeläistä. Heitä yhdistää halu antaa aikaansa hyvän tekemiseen.

Sirkka Alila on ollut Toivon Torin vapaaehtoisena kaksi vuotta.

- Jäätyäni eläkkeelle halusin tehdä jotain hyödyllistä. Tykkään siivoamisesta. Joskus nuorena olin kaupassa töissä, joten kirpputorilla kerran viikossa päivystäminen on minulle mieluisaa puuhaa, hän kertoo.

Rauha Väisänen on ollut kirpputorin vapaaehtoinen viitisen vuotta. Hän on ollut myös viemässä lahjoituksia Petroskoihin vammaisille lapsille ja nuorille.

- Olen nähnyt, että meidän keräämillä lahjoituksilla on merkitystä. Avustuskäynneillä välikätenä toimiminen on myös kasvattanut omaa intoani auttaa, Rauha Väisänen toteaa.

Lahjoita vain siistejä ja ehjiä tavaroita

Toivon Torin vapaaehtoiset ottavat vastaan, lajittelevat ja laittavat esille ihmisten tuomat tavaralahjoitukset. He muistuttavat, että kirpputorille kannattaa lahjoittaa vain siistejä, ehjiä sekä puhtaita tavaroita ja tekstiilejä. Rajallisen tilamäärän vuoksi kirpputori ei myöskään ota vastaan kookkaita sähkölaitteita eikä huonekaluja.

Kaija Tenhunen on ollut Toivon Torin vapaaehtoisena vuoden verran. Toivon Torista hän kuuli Espoonlahden seurakunnan kirkkokuoron kautta.

- Laulan myös itse tuossa kuorossa. Vapaaehtoisuus oman seurakunnan Toivon Torilla tuntui luontevalta. Tykkään olla tekemisissä ihmisten kanssa. Tavaroiden laittaminen kauniisti esille tuo iloa silmälle. Lisäksi pidän kierrättämisestä, Kaija Tenhunen sanoo.

Keskenään he pitävät yhteyttä WhatsApp-sovelluksen kautta. Ryhmässä he sopivat muun muassa vapaaehtoisvuorojen vaihtamisista ja pitävät toisensa ajan tasalla kirpputorin asioista.


Kiinnostaako sinua kierrätys ja diakoninen toisten auttaminen? Ota yhteyttä: Espoonlahden seurakunnan kansainvälisen työn sihteeri eveliina.roznovski@evl.fi, p. 041 518 1244.

Espoonlahden seurakunnan Toivon Tori Facebookissa

Toivon Tori on avoinna torstaisin klo 12–18 ja lauantaisin klo 11–15. Soukankaari 8B, Espoo.

Teksti ja kuva:
Eija Harju

« Uutislistaukseen