Uutislistaukseen

Kuvassa palaa asunnottomien yön tuli sateisella jalkakäytävällä pimenevässä illassa. Kuva: Mirja Aukee.

Asunnottomien yö 17.10. muistuttaa naisten asunnottomuudesta

7.10.2019 16.11

Asunnottomien yön teemana on tänä vuonna Varjojen naiset. Asunnottomat naiset altistuvat monenlaiselle hyväksikäytölle ja kokemukset väkivallasta ovat yleisiä.

ARA:n ylläpitämän asunnottomuustilaston mukaan vuonna 2018 Espoossa oli 125 asunnotonta naista. Koko Suomessa yksineläviä asunnottomia naisia oli 1 244.
 

Asunnottomien naisten todellisen määrän oletetaan olevan huomattavasti suurempi, sillä piiloasunnottomuus on yleistä erityisesti naisten keskuudessa. Vaikka asunnottomuus kokonaisuudessaan laskee, asunnottomien naisten prosentuaalinen osuus on nousussa.

Varjoista valoon

Aivan tavalliset asiat, kuten perhe, lapset ja äitiys, liittyvät monien asunnottomien naisten elämään, mutta he joutuvat kamppailemaan monien vaikeiden asioiden kanssa kuten, mistä saada palveluja ja apua, miten säilyttää itsemääräämisoikeus ja ruumiillinen koskemattomuus, sekä miten pitää huolta ja säilyttää perhesuhteet.

Tämän vuoden teema Varjojen naiset haluaa tuoda nämä naiset näkyviksi.

Espoossa on meneillään yhteiskehittämishanke, jonka tavoitteena on espoolaisten naisten asunnottomuuden ennaltaehkäisy ja naisten asumisen turvaaminen luomalla uusia asumispolkuja.

Avainasemassa on varhainen tuki, jota annetaan silloin kun naisella vielä on asunto, mutta hänellä voi olla vuokravelkaa, sopimaton asunto, haasteita kodinhoidon tehtävissä. Hankkeessa kehitetään uudenlaisia naiserityisiä työmenetelmiä asiakastyöhön yksilötyössä, ryhmätoiminnoissa, kokemusasiantuntijuudessa ja matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa. Tukityöllä tavoitellaan ja tuetaan naisten itsenäistä pärjäämistä ja talouden hallinnan vahvistumista.
Lue lisää: EJY: NEA – naiserityisyys asunnottomuustyössä 2018–2020Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Espoon asunnottomuustilanne

Espoossa on vuoden 2018 ARA:n asunnottomuustilaston mukaan 547 asunnotonta (tilanne 11/2018). Heistä pitkäaikaisasunnottomia on 158 (asunnottomuus kestänyt yli vuoden, tai ollut toistuvaa viimeisen kolmen vuoden aikana). Naisia (yksinäisistä) asunnottomista on 125, nuoria 127 ja maahanmuuttajataustaisia 181. Asunnottomia pariskuntia ja perheitä Espoossa on 33 ruokakuntaa. Koko Suomessa oli yhteensä 5 482 asunnotonta, joista naisia 1 244.

Asunnottomien yön tapahtumat Espoonlahdessa, Espoon keskuksessa, Leppävaarassa ja Matinkylässä.

Espoonlahti

klo 14−16 Kivenlahden tori
tarjolla makkaraa, kahvia ja teetä, jaossa villasukkia, lapasia ja pipoja
yhteistyökumppaneiden toiminnan esittelypisteitä 
klo 14.30 paneelikeskustelu asunnottomuudesta. Panelistit: Juri Aaltonen, valtuutettu, kauppunginhallituksen jäsen, SDP; Tiina Irjala, kehittämispäällikkö, Nuorisoasuntoliitto ry NAL; Nowzar Nazari, asumisneuvoja, Espoon kaupunki; Kim Lindholm, kokemusasiantuntija. Tapahtuman juontaja: Timopekka Sillantaus
musiikkia, loppuhartaus
 
Tapahtuman järjestäjät: Espoonlahden alueen toimijat yhdessä Laurea AMK:n kanssa.

Espoon keskus

klo 16−17 Entressen kirjastossa paneelikeskustelu asunnottomuuden ennaltaehkäisystä. Panelistit: Olli Lehtonen, Espoon valtuuston varajäsen, sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen, SDP; Tinka Pöyry, asumisneuvoja, Espoon kaupunki; Merja Haverinen, sosiaalityöntekijä, Espoon aikuissosiaalityö; Silja Nurmi, Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja. Paneelin juontavat Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijat.

17–17.15 Avauspuheenvuoro aikuisten sosiaalipalveluiden päällikkö Tapio Nieminen
17.15–17.35 Open mic
17.35–17.55 Musiikkia, Ratoil
18–18.10 Kokemusasiantuntijan puheenvuoro
18.10–18.15 Puheenvuoro kansanedustaja Saara Hyrkkö
18.15–18.35 Musiikkia, Miguel Rojas
18.35–19 Puheenvuoro kansanedustaja Tiina Elo
19–19.15 Tulien sytytys, kansanedustaja Tiina Elo
19.15–20 Musiikkia: The Finn Eagles
klo 20-22 Iltapalaa ja keittoa tarjolla Emyn ja Askeleen pihassa, (Pappilantie 5 ja 7)
klo 20.30 Hartaus Askeleessa

Jaossa vaatteita, villasukkia ja villapipoja. Kahvi- ja grillimakkaratarjoilu. Eri toimijat esittelevät toimintaansa ja neuvovat toimintaansa liittyvissä asioissa.

Matinkylä

klo 18-21 Iltatapahtuma Matinkappelilla (Liisankuja 3)palveluneuvontaa, varustejakoa ja yhdessäoloa.
Kahvipannu, soppakattila ja grilli kuumana.

Leppävaara

klo 13−16 Sellon kirjastossa
kahvi- ja grillimakkaratarjoilu.
Musiikkia: The Finn Eagles
jaossa vaatteita, kuten villasukkia, sormikkaita ja kaulaliinoja.
mukana tapahtumassa: kaupungin aikuissosiaalityö, seurakunta, Viadia, Raitinpysäkki ja Laurea.

Instagram: asunnottomienyoespoo
Facebook: Espoon Asunnottomien Yö
www.asunnottomienyo.fi

Asunnottomien yötä vietetään jälleen 17.10.2019. Suomessa on vuodesta 2002 alkaen vietetty YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi Asunnottomien yön merkeissä. Asunnottomien yö -kansalaisliike tukee jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon, omaan kotiin. Asunnottomien yö on yksi suurimmista sosiaali- ja terveysalan vuosittaisista mielenilmauksista.