Uutislistaukseen

Kuvassa leivotaan pullataikinaa.

Valtakunnallista Kummipäivää 31.5. vietetään etänä

20.5.2020 10.18 Kummilapsen kanssa voi esimerkiksi leipoa etäyhteyksin. Kuva: Kirkon kuvapankki/Aarne Ormio

Toukokuun viimeinen sunnuntai 31.5. on hyvä ajankohta muistaa kummilastaan etäyhteyksin.

Espoolainen Ulla Kakko aikoo Kummipäivänä kysellä videopuhelun välityksellä Sipoossa asuvan kummilapsensa Matildan kuulumisia. Espoonlahden seurakunnassa nuorisotyönohjaajana työskentelevällä kummitädillä on kaksi kummilasta. Heistä nuorempi on yksivuotias ja kummilapsista vanhempi, Matilda, on yhdeksän.
Ulla Kakolle kummius on iloinen kunniatehtävä. Hänen mielestään on ihanaa olla lapselle tuttu ja turvallinen aikuinen. Hän toivoo yhteyden kummilapsiinsa jatkuvan nuoruuteen ja aikuisikään saakka.

- Pidän tärkeänä niin ikään kummiuteen liittyvää kristillistä kasvatusta. Olen liittänyt kummilapseni rukouksiini, hän toteaa.

Hyvin usein kummin tehtävä koetaan myönteisenä ja tärkeänä. Kummisuhde muotoutuu jokaisen kummin ja kummilapsen välillä juuri omannäköisekseen ja voi vaihdella eri elämäntilanteissa. On monta tapaa olla hyvä kummi. Juuri nyt, poikkeusajasta huolimatta kummin tärkeää tehtävää voi toteuttaa monella muulla tapaa. Kummipäivä on evankelis-luterilaisten seurakuntien yhteinen, valtakunnallinen teemapäivä. Sitä vietetään sunnuntaina 31.5.2020.

Sovellukset apuna yhteisissä hetkissä

Ennen tämänhetkistä poikkeustilaa Matilda ja hänen pikkusiskonsa ehtivät olla ensimmäistä kertaa yökylässä Ulla Kakon luona. Matildan kanssa kummitäti ehtinyt vuosien aikana puuhata vaikka mitä, puheluiden ja kyläilyjen lisäksi.

- Olemme käyneet sisäleikkipuistoissa, uimassa, seinäkiipeilleet ja käyneet kerran ratsastamassa islanninhevosilla. Sille retkelle osallistui kolme neljästä Matildan kummista, Ulla Kakko sanoo.

Koronasta aiheutuneen poikkeusajan vuoksi Ulla Kakko on pitänyt yhteyttä Matildaan lähinnä whatsappissa. Sovelluksessa Matildalla ja hänen kummeillaan on yhteinen ryhmä.
- Whatsappissa olemme lähettäneet terveisiä ja jakaneet kuvia.

Jokin aika sitten Ulla Kakko toteutti kummilapsensa kanssa etäleipomishetken Google Hangoutsissa. Leipomiseen osallistui myös yksi toinen Matildan kummeista.
- Jaoimme reseptit etukäteen ja sovimme ajan leipomiselle. Jokainen meistä teki omassa kodissaan suklaahippukeksejä. Leipominen sujui yllättävän hyvin eivätkä keksit palaneet karrelle, Ulla Kakko kertoo.

Sunnuntaina 31.5. kirkko kutsuu kummeja osallistumaan etäyhteyksin kummipäivään oman kummilapsen kanssa. Haastamme kummit jakamaan hyviä ideoita kummina toimimisesta poikkeustilanteessa ja rajoitusten aikana somessa tunnisteilla #kumminkaa ja #kummipäivä.

Kevään aikana tunnetut somekasvot JasminsofiArttu Lindeman, MutsimediaVille Mäkipelto sekä Sita Salminen toimittavat omia kummitarinoitaan sosiaalisen median kanavillaan (YouTube ja Instagram).

Vinkkejä kummiuteen ja tietoja kummiudesta: kumminkaa.fi

Taika-Petteri ja Jakke Jääkarhu pohtivat videoillaan myös kummiutta. Videot on tekstitetty suomeksi.

Kummijuttuja-video: 

Muistutusruno: