Juhannus on valoisimman vuodenajan juhla

Juhannusruusuja ja teksti "Juhlitaan juhannusta".

Juhannusta vietetään kesäpäivänseisauksen eli vuoden pisimmän päivän tienoilla. Suomessa juhannus oli aiemmin aina 24. kesäkuuta, mutta vuodesta 1955 lähtien juhannuspäivä on sijoittunut kesäkuun 20.–26. päivien väliselle lauantaille.

Juhannuksena vietetään myös Suomen lipun juhlaa. Se on virallisista liputuspäivistä ainoa, jolloin lippu saa olla salossa yön yli. Juhannuksen aloittaa edeltävä perjantai, juhannusaatto. Liputus alkaa juhannusaattona klo 18 ja päättyy juhannuspäivänä klo 21.

Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä valoisampia juhannusyöt ovat. Napapiirin pohjoispuolella aurinko ei laske lainkaan kesäpäivänseisauksen aikaan. Tuolloin aurinko on myös voimakkaimmillaan.

Valon määrä onkin antanut juhannuksen juhlintaan taianomaisia ja yliluonnollisia vivahteita. Vuoden pisimpiä päiviä juhannusviikolla on kutsuttu pesäpäiviksi, koska aurinko on silloin ”pesässä”, eli sen päivittäinen kierto käy korkeimmalla kohdallaan, ikään kuin maailmanpuun oksalla. Aurinko näyttää viipyvän pesässä joitakin päiviä, kunnes auringon liikerata alkaa taas laskea ja päivät jälleen lyhetä. Juhannuspäivän sään perusteella ennustettiin myös tulevan vuoden kulkua

Kirkollinen juhannus

Metsätie.

Juhannusta vietettiin alun perin vuoden pisimpänä päivänä, mutta katolinen kirkko siirsi juhlapäivän 400-luvun alkupuolella kesäkuun 24. päivään. Sen ajankohta perustuu käsitykseen, että Johannes syntyi kuusi kuukautta ennen Jeesusta. Juhlan raamatullinen lähtökohta on Luuk. 1:26, 36. Pelastushistoriallisesti juhannus viittaa seuraavaan jouluun. Kirkko nimesi sen puoli vuotta ennen joulua syntyneen syntymäpäiväksi. Juhlan nimeksi vakiintui ajan myötä juhannus, joka on Johannes-nimen vanha muoto. Samalla kirkko halusi antaa uuden, kristillisen merkityksen Euroopassa yleisesti vietetylle keskikesän juhlalle.

Johannes Kastaja oli Jeesuksen edelläkävijä. Hänen tehtävänään oli valmistaa Jeesukselle tietä. 

Johannes Kastaja tunnetaan miehenä, jolla ”oli yllään kamelinkarvavaate ja vyötäisillään nahkavyö, ja hänen ruokanaan olivat heinäsirkat ja villimehiläisten hunaja” (Matt. 3:4).

Juhannuksen evankeliumitekstit korostavat Johanneksen erityistä roolia. Johannes oli tienraivaaja ja tiesi: ”Minun jälkeeni tulee toinen.” Hän julisti Jumalan sanaa ja kastoi ihmisiä Jordan-virrassa – myös itsensä Jeesuksen.

Silloin Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen kastettavaksi. Johannes esteli ja sanoi: "Sinäkö tulet minun luokseni? Minunhan pitäisi saada sinulta kaste!" Mutta Jeesus vastasi hänelle: "Älä nyt vastustele. Näin meidän on tehtävä, jotta täyttäisimme Jumalan vanhurskaan tahdon." Silloin Johannes suostui hänen pyyntöönsä.  (Matt. 3:13–15).

Hvittorpin juhannus

pe 24.6. klo 14.00 – 21.00

Koko perheen juhannustapahtuma

Tapahtuma saunomismahdollisuuksineen on ilmainen, vain ruokailu sekä makkarat ja mehut maksavat. Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua.

 

OHJELMA

Klo 14 alkaen piknik ja saunat 

Piknikillä rannassa kaasugrillit yleisökäytössä omia eväitä varten 14–19.30.  Omia grillejä ei saa tuoda. 

Uikkarisauna 14–18, naisten sauna 18.30–19.30, miesten sauna 19.30–20.30. Uimaan pääsee laiturilta. Ei pienille lapsille sopivaa hiekkarantaa. 

Nurmikentällä ja leikkipaikalla käytössä leikki- ja pelivälineitä.  

Ohjelmaa lapsille: kepparirata klo 14 alkaen, siirtotatuointeja 15–16.30 ja 18.30–20, muskarihetket klo 15, 16, 18.30 ja 19.15.  

Ruokailu Klo 16.30 ja 17.15 ruokailu (perunamuusi, liha- ja kasvispullat, mangohyytelökkku). Hinta aikuisilta 8 €, 7–14-vuotiailta 4 €. Vain käteismaksu. 

Ohjelma illalla 

Klo 18 lipunnosto ja ohjelmatuokio päärakennuksen pihalla (alkulaulu, lipunnosto, juhannuspuhe, infoa kanavista, laulu)

Klo 18.30–19.15 ja 19.15–20.00 rinnakkaiset ohjelmat: kesän toivelaulut ulkona tai kappelissa, hiljaisuuden jooga Villassa (vain aikuisille), pelivälineitä nurmikentällä. Lapsille muskarihetkiä 18.30 ja 19.15, siirtotatuointipiste 18.30–20.   

Mehua ja makkaraa

Klo 20 Makkaran ja mehun myyntiä rannassa. Makkara 1 €, mehu 1 €. Vain käteismaksu.  

Tapahtuma päättyy klo 21. 

Tapahtumaan ei ole kuljetusta.

Juhannuskokkoa ei tapahtumassa ole.   

Hvittorp on Espoon seurakuntien kurssikeskus Kirkkonummella, osoitteessa Hvittorpintie 243, 02430 Masala, Kirkkonummi.

Järjestäjä Olarin seurakunta