Juhannus: tervetuloa, valoisin vuodenaika!


 

Alta löydät Espoon seurakuntien juhannusjuhlat. Perhejuhannus Hvittorpissa ja Leppävaaran kirkonmäellä kutsuvat perheen pienimpiä luokseen. Myös Espoon tuomiokirkolta löytyy puuhaa pienille. Muissa seurakunnissa vietetään perinteistä juhannusjuhlaa. Velskolassa (huom. etukäteen ilmoittautumalla) saat pulahtaa aitoon maaseutujuhannukseen. Olet lämpimästi tervetullut joukkoomme mukaan!

Kirkollinen juhannus on Jeesuksen serkun, "tien raivaaja" Johanneksen juhla

Juhannusta vietettiin alun perin vuoden pisimpänä päivänä, mutta katolinen kirkko siirsi juhlapäivän 400-luvun alkupuolella kesäkuun 24. päivään. Ajankohta perustuu käsitykseen, että Johannes Kastaja, Jeesuksen edelläkävijä, syntyi kuusi kuukautta ennen Jeesusta.

Juhlan nimeksi vakiintui ajan myötä juhannus, joka on Johannes-nimen vanha muoto. Samalla kirkko halusi antaa uuden, kristillisen merkityksen Euroopassa yleisesti vietetylle keskikesän juhlalle.

Juhannuksen evankeliumitekstit korostavat Johanneksen erityistä roolia. Johannes oli tienraivaaja ja todisti: ”Minun jälkeeni tulee toinen.” Hän julisti Jumalan sanaa ja kastoi ihmisiä Jordan-virrassa – myös Jeesuksen.

" Silloin Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen kastettavaksi. Johannes esteli ja sanoi: "Sinäkö tulet minun luokseni? Minunhan pitäisi saada sinulta kaste!" Mutta Jeesus vastasi hänelle: "Älä nyt vastustele. Näin meidän on tehtävä, jotta täyttäisimme Jumalan vanhurskaan tahdon." Silloin Johannes suostui hänen pyyntöönsä."  (Matt. 3:13–15).