Tervetuloa Espoon tuomiokirkkoseurakunnan verkkosivuille! 

Kokoontumisrajoitukset ovat päättyneet 1.10.2021. Tiloissamme on kuitenkin edelleen vahva maskisuositus ja toive: ethän tule paikalle sairaana sekä pidäthän huolta turvaväleistä ja käsihygieniasta. Mikäli koronatilanne muuttuu, kannattaa katsoa tuoreet kokoontumisohjeet täältä: yleinen koronaohje ja seurakuntatilojen enimmäishenkilömäärät. Tapahtumatiedot tapahtumakalenterista ja Verkkokirkko Espoossa -sivulta. 
Espoon tuomiokirkko on 1.9.2021 alkaen avoinna ti-pe klo 9–17 ja la-su klo 10–18 hetkittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Maanantaisin suljettu.

Espoon tuomiokirkkoseurakunta on Espoon seurakunnista suurin alueensa ja jäsenmääränsä puolesta. Seurakunnan alue käsittää yli puolet Espoon pinta-alasta ja jäseniä noin 45.000. Työntekijöitä on noin sata ja toimintatiloja toistakymmentä eri puolilla seurakuntaa.

Espoon hiippakunnan perustamisen myötä 1.1.2004 Espooseen, muuttui Kanta-Espoon seurakunnan nimi Espoon tuomiokirkkoseurakunnaksi ja Espoon kirkon Espoon tuomiokirkoksi. Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra sai myös hiippakunnallisia Espoon tuomiorovastin tehtäviä.

Espoon tuomiokirkko on Espoon tuomiokirkkoseurakunnan ja Esbo församlingin kotikirkko ja Espoon hiippakunnan pääkirkko, jossa Espoon piispa vihkii työhön hiippakunnan uudet papit ja diakoniatyöntekijät.

Espoon tuomiokirkkoseurakunta on jaettu kokonsa vuoksi toiminnallisiin alueisiin: Auroran, Espoon keskuksen, Länsi-Espoon, Pohjois-Espoon ja Viherlaaksolahden alueilla kappelit ovat keskuksia, jotka tarjoavat toimintamahdollisuuksia alueella asuville. Seurakunnan kappeleissa vietetään messua 1-2 kertaa kuukaudessa, pienryhmiä ja tapahtumia on normaalioloissa paljon. Katso lisätietoja alueiden omilta sivuilta. 

Espoon tuomiokirkko on keskiaikainen harmaakivikirkko, rakennettu Espoonjoen rantatöyräälle 1485-90. Kirkossa on tehty laajennus ristikirkoksi 1820-luvulla ja kirkkosalin keskelle valettiin tähtiholvi 1930-luvulla. Alttari siirrettiin kirkkosalin keskelle ja saarnatuoli nykyiselle paikalleen 1980-luvulla. Kirkon itä- ja länsipäädyissä on nähtävissä alkuperäiset ristiholvit, tiilipilarit ja ristiholvien ns. munkkimaalaukset. Kirkossa on tehty useita restaurointi ja peruskorjaustoimia yhteistyössä Museoviraston kanssa. Uusimmat 42-äänikertaiset urut ovat Urkurakentamo Virtasen rakentamat, vihitty käyttöön v. 2012.

Messua vietetään kello 10.00 joka sunnuntai ja kirkollisina juhlapäivinä. Tuomiokirkkoseurakunnan messut ja hartaudet on koottu TapahtumakalenteriinLinkki avautuu uudessa välilehdessä, valitsemalla  tapahtuman nimen, kappelin nimen ja/tai ajankohdan löydät tietoa.

 

Valitettavasti alla oleva Facebook-upotus ei näy normaalisti. Vika korjataan lomien jälkeen. Linkkiä klikkaamalla pääset kuitenkin suoraan Espoon tuomiokirkkoseurakunnan Facebook-sivulle.

Ajankohtaista

Päiväkerhot 2021-2022

Ilmoita lapsesi päiväkerhoon nyt. Katso lisää täältä: Päiväkerhot Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa

Muskarit 2021-2022

Muskareissa on vielä tilaa. Katso lisää täältä ja ilmoita lapsesi mukaan!

Jumalanpalvelukset jälleen paikan päällä 

Koronarajoitusten helpottuessa jumalanpalveluksia ja messuja ei enää pääsääntöisesti lähetetä verkon kautta. Vain konfirmaatiomessut jaetaan konfirmoitavien omaisille yksityisenä suoratoistolinkkinä. Heinäkuussa 2021 tiedossa on vain 25.7. tuomiokirkosta lähetettävä messu, joka suoratoistetaan. Katso lisää täältä: Messu 25.7. Espoon tuomiokirkossa suoratoistona ja paikan päällä.

Valtakunnallinen Yhteisvastuukeräys 2021 on käynnissä

Yhteisvastuu on evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, johon osallistuvat kaikki Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnat. Tänä vuonna tämä lähimmäisenrakkauden kansanliike auttaa vähävaraisia vanhuksia Suomessa ja maailman köyhillä katastrofialueilla.  Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti. Kampanja jatkuu huhtikuun loppuun. 

Jumalanpalvelukssten tiedot Tapahtumakalenterissa
Lisää tietoa kampanjasta Yhteisvastuukerayksen omilla sivuilla Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Kampanjan aihetunnisteet ovat: #yhteisvastuu2021 #enitenyllättiköyhyys

YouTube-video