”Pelasta mut!”

Koskettavassa laulussaan ”Rakkauden haudalla” runoilija-lauluntekijä Juice Leskinen peilaa omaa elämäänsä monien pettymysten jälkeen. Ei mennyt taitelijallakaan elämä ”niin kuin strömsössä”. Eikä mene aina meilläkään. Juice totesi laulussaan, että ”rakkaus on kuollut elämän virtaan, pelasta mut, jos se sopii sun pirtaan, pelasta mut!”

Pettymystä rakkaudessa ja monissa elämän peleissä olivat kokeneet myös Jerusalemin pääsiäisjuhlille tulleet kansanjoukot. He odottivat, että ainakin oikeus voisi toteutua ja roomalaiset miehittäjät lähtisivät pois ja rauha koittaisi Israelin kansalle.

Eivät ne miehittäjät mihinkään lähteneet. Siellä ne olivat tiukasti herroina hallitsemassa kansaa, joka ei ollut heidän omaansa. Niin kuin nykyisinkin kaikkialla maailmassa.

”Maailman tuuliin mä menetin rakkaan. Pelasta mut, jos se käy sun almanakkaan, pelasta mut”, vaikeroi runoilija-lauluntekijä. Israelin kansalle oma maa oli rakas. Kuten meille suomalaisillekin. Ja ukrainalaisille. Tämän rakkaan menettäminen sattuu varmasti syvälle. Myö karjalaisetha sekkii tiietää..

Adventin tunnussana on ”hoosianna!”. Suomeksi ”pelasta mut!”. Kuten Juicekin sen tiesi: ”Heikosti tajuan mä elämisen taikaa. Pelasta minut, jos sinulla on aikaa, pelasta mut”. Jerusalemin juhlille tulleet lauloivat tuota ”pelasta mut” -laulua huutaen tuskaansa Hänelle, joka ratsasti aasilla kohti Kuninkaan Kaupunkia. Voisiko tuo aasilla ratsastava vaitonainen mies tuoda toivon paremmasta.. tuoda valon pimeyteen?

Kyllä voisi. Ja voi. Sekä tahtoo. Siksi Jeesus tuli. Hänen nimensä on ”Ihmeellinen Neuvontuoja, Rauhanruhtinas”. Ei mahtaileva eikä keikaroiva. Ei kenenkään päälle huutaja. Ei omaa etuaan etsivä, vaan toisen parasta etsivä, epäitsekäs Jumalan Rakkaus ihmishahmossa.

Jokaiselle rakkautensa menettäneelle, omaa paikkaansa kaipaavalle ja pelastusta ikävöivälle adventin viestissä on hyvä uutinen: sinulla on Pelastaja, täydellinen Rakkaus, joka tulee tänäänkin luoksesi nöyränä ja hiljaisena. Mutta Hän tulee. Se on varmaa kuin joulun tuleminen adventin odotuksen jälkeen. Sinulle ja minulle.
 

Siunattua adventin aikaa

Jouni Turtiainen, kirkkoherra

 

 

 

Ota yhteyttä

kirkkoherra
Espoonlahden seurakunta
Kipparinkatu 8
02320 Espoo

Vastuualue: Ystävyysseurakuntatyö