Mustat tennarit, joissa on sateenkaarikoristekuvio.

Sateenkaaritoiminta Espoon seurakunnissa

Espoon seurakuntien toiminta on avointa kaikille. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset ovat tervetulleita osallistumaan ja toimimaan seurakunnissa.

Meillä on seurakuntalaisina ja työntekijöinä ihmisiä, joille sateenkaariasiat ovat omakohtaisia tai muuten tärkeitä. Jokaisessa seurakunnassa sekä yhtymän virastossa on sateenkaaritoiminnan vastuutyöntekijä. Heidän yhteystietonsa ovat sivun lopussa. 

Espoon seurakunnat haluavat toiminnassaan edelleen vahvistaa ja edistää sateenkaariväen yhdenvertaisuutta. Ks. yhteisesti sovitut tavoitteet. Toiminta-asiakirja sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja vahvistamiseksi Espoon seurakunnissa ja seurakuntayhtymän virastossa suomeksiLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja ruotsiksiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Sateenkaarityön yhteyshenkilöt 

Meillä Espoon seurakunnissa ovat nimetyt sateenkaaritoiminnan yhteyshenkilöt. Sateenkaariyhteyshenkilö on tietoinen sateenkaarevasta (hengellisestä) toiminnasta alueella ja osaa tarvittaessa ohjata Sinua eteenpäin oikeaan paikkaan. 

Sateenkaariyhteyshenkilöön voi olla yhteydessä 

 • jos Sinulla on kysymyksiä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin liittyvissä asioissa 
 • jos olet kokenut seurakunnassa epäasiallista käytöstä 
 • jos Sinulla on kehitysehdotuksia toimintaan tai haluat järjestää sateenkaaritoimintaa 
 • jos olet kiinnostunut seurakunnan sateenkaarevasta toiminnasta 

Yhteyshenkilöiden nimet ja yhteystiedot löydät tältä sivulta.

Jos haluat lisätietoja yhteyshenkilöiden toiminnan periaatteista, ota yhteyttä Matti Peiposeen, sähköpostiosoite: matti.peiponen(at)evl.fi. 

Toiminta

Sateenkaariväelle järjestämme myös omaa toimintaa sekä toimintaa yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Nuorten illat: Sateenkaari Siipi

SateenkaariSiiven nuorten iltoihin ovat tervetulleita erityisesti sateenkaarevat 13–22-vuotiaat nuoret. Lisätiedot kunkin kerran kokoontumisesta tulee ryhmän WhatsApp-ryhmään. Pyynnöt päästä WhatsApp-ryhmään Hannelta tai Juhalta, yhteystiedot ovat tämän sivun reunassa.

SateenkaariSiiven kokoontumispaikka ja -aika on noin kerran kuussa klo 17–20 Nuorten tila Siipi, Leppävaarassa, os. Alberganesplanadi 1.

Tulevat kokoontumiset:12.1., 9.2., 9.3. ja 13.4.2023.

Poikkeuksellinen kokoontuminen to 11.5. klo 17–20 Ison Omenan ostoskeskuksessa Chapple-tilan nuorten huoneessa. Chapple sijaitsee palvelutorin alapuolella LähiTapiolan ja Nordea Premium Bankingin välissä.

ja Pride-viikolla kokoontuminen pe 30.6. klo 14–17 Siivessä + omakustanteinen yhteislähtö Helsinkiin prideviikon sateenkaarimessuun.

Sateenkaarimessut

Espoossa on järjestetty sateenkaarimessuja keväästä 2022 alkaen. Tulevat sateenkaarimessut löydät jatkossa tapahtumakalenteristamme. 

Pääkaupunkiseudulla järjestetään sateenkaaarimessuja Helsingin Kallion seurakunnan Alppilan kirkossa kerran kuukaudessa. Tarkemmat tiedot messuista löytyvät Kallion seurakunnan Facebook-sivullaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Haave-leiri

Haave-leiri 21.–23.4.2023 Kirkkonummella (Turvallisuussyistä emme mainitse leirikeskusta)

Leiri on sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja sukupuoltaan pohtiville 15–21 -vuotiaille nuorille tarkoitettu vertaistukileiri. Ohjelmassa pienryhmiä, ulkoilua ja mukavaa yhdessä oloa. Haku leirille 15.3.–4.4.2023. Leirin hinta on 60 € ja tarvittaessa siitä voi anoa maksuvapautusta. Lisätietoja Hanne Malkki 040 517 0629 tai hanne.malkki@evl.fi. Ilmoittaudu leirille tästä linkistä: https://bit.ly/3WOy16LLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Leirin järjestää Espoon seurakuntien erityisnuorisotyö, Snellu ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus.

Keskusteluryhmiä ja iltoja sateenkaariaikuisille Espoossa

Keskusteluryhmiä ja iltoja sateenkaariaikuisille Espoossa.

Tulossa uusia iltoja. Seuraa tapahtumakalenteria.

Vetäjinä:

 • perhetoiminnan ohjaaja Miia Korttila, miia.korttila@evl.fi

 

Katso Kirkko & kaupunki -lehden verkkojuttu ryhmistä: Sateenkaariaikuisten hengellinen vertaistukiryhmä aloittaa Espoossa - "Tällaiselle toiminnalle on selkeästi tarvetta".Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Pride

Espoon seurakunnat ovat olleet mukana Helsinki Pride -viikolla vuodesta 2018 lähtien. Kirkollista ja kristillistä ohjelmaa Pridelle järjestävät Espoon seurakuntien lisäksi Helsingin ja Vantaan seurakunnat Ev.-lut. kirkko pääkaupunkiseudulla -tunnuksen alla. Katso Sateenkaarevia kohtaamisia ja hartauksiaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Lopulliset ohjelmatiedot kannattaa tarkistaa Priden virallisesta ohjelmastaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Pridekulkue 2.7.2022: Espoon, Vantaan ja Helsingin ev.lut. seurakunnat olivat mukana Helsinki Priden yhteistyökumppaneina Pride-kulkueessa ja Kaivopuiston puistojuhlassa lauantaina 2.7.   

Ideoita toiminnasta?

Jos haluat tulla mukaan järjestämään sateenkaariväen omaa toimintaa, ota yhteyttä seurakuntien yhteyshenkilöihin.

Kirkolliset toimitukset

Kasteissa, hautaan siunaamisessa, konfirmaatiossa ja kodin siunaamisessa sateenkaariväkeä palvellaan niin, että mahdolliset erityistarpeet otetaan huomioon.

Sateenkaariparien avioliittoon vihkiminen tai avioliiton siunaaminen on mahdollista toimittaa Esbo svenska församlingin ja Tapiolan seurakunnan kirkkotiloissa eli Espoon tuomiokirkossa, Tapiolan kirkossa, Olars kyrkassa ja Otaniemen kappelissa.

Kaikissa Espoon seurakunnissa tarjoamme mahdollisuuden varata kirkon ja papin tai muun työntekijän toimittamaan rukouksen vihittyjen kanssa ja puolesta avioliiton solmimisen yhteydessä. Tähän voi yhdistää muita kirkollisia toimituksia kuten kodin siunaamisen.

Avioliiton solmimisen yhteydessä tarjoamme mahdollisuuden varata kirkon ja papin tai muun työntekijän toimittamaan rukouksen vihittyjen kanssa ja puolesta. Tähän voi yhdistää muita kirkollisia toimituksia kuten kodin siunaamisen.

Lisätietoja Samaa sukupuolta olevien parien avioliitto -sivu

Lisätietoja näistä antaa monikulttuurisuustyön asiantuntija Matti Peiponen matti.peiponen'at'evl.fi . 

Perheneuvonta

Perheneuvonnan palvelut ovat avoimia sateenkaari-ihmisille, niin perheille kuin yksilöille. Osalla perheneuvojista on erityisosaamista juuri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kysymyksissä. Lisätietoa perheasiain neuvottelukeskuksesta.

Kaksi nuorta naista, joiden päiden yläpuolella on sateenkaarilippu.
Helen ja Oona kuvattiin sateenkaarilipun kanssa Leppävaaran kirkon sisäpihalla. Kuva: Aada Harju.

Sateenkaaritoiminnan historia Espoon seurakunnissa

2017

 • Espoon seurakuntien sateenkaaritoiminta alkoi. Aloite toiminnan kehittämiseen tuli yhteisestä seurakuntatyöstä ja viestinnästä.
 • Jo ennen tätä Espoon seurakuntien työntekijöitä oli ollut mukana järjestämässä ryhmiä, tapahtumia ja tilaisuuksia sateenkaari-ihmisille ja heidän läheisilleen. Espoon seurakuntien työntekijöitä oli ollut myös mukana Helsinki Priden kirkollisten ja elämänkatsomuksellisten tapahtumien toteutuksessa.

2018

 • Helsingin Kallion seurakunnan kanssa sovittiin, että Espoo on mukana sateenkaarimessujen toteuttamisessa ja tiedottaa niistä.
 • Espoon seurakunnat nimesivät sateenkaaritoiminnan yhteyshenkilöt. Yhteyshenkilöt alkoivat suunnitella toiminnan periaatteita ja sisältöä.
 • Yhteyshenkilöt alkoivat koota ja työstää Toiminta-asiakirjaa sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuudesta.
 • Sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorien Haave-leiri järjestettiin ensimmäistä kertaa.
 • Kirkko Espoossa osallistui ensimmäistä kertaa virallisesti Helsinki Pride -tapahtumaan yhdessä Helsingin ja Vantaan seurakuntien kanssa.

2019

 • Espoon kirkkoherrat ja yhtymän viraston johtoryhmä hyväksyivät Toiminta-asiakirjan tammikuussa 2019.
 • Sateenkaarevien nuorten (13–22 vuotiaat) SateenkaariSiipi-nuortenillat alkavat. 
 • Espoon seurakunnat lähtivät mukaan Sateenkaariyhdistys Malkus ry:n Taakasta voimavaraksi -hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena oli parantaa hengellisyyteen orientoituneiden ja uskonnollistaustaisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten hyvinvointia. 
 • Ulkopuolisuudesta kuuluvuuteen -koulutus Espoon seurakuntien ja yhtymän viraston henkilöstölle.

2020

 • Taakasta voimavaraksi -hankkeessa luotiin Espoon sateenkaaritoiminnan yhteyshenkilöille laadittiin tehtävänkuvaus, perehdytyspolku ja määriteltiin työaikaresurssi. 
 • Koulutusta yhteyshenkilöille seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden moneudesta sekä kriittisten näkemysten kohtaamisesta. 
 • Espoon kaupunki myönsi Tassu-palkinnon Espoon seurakuntien Haave-leireille. 
 • Koulutus yhdenvertaisuudesta sekä seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden moneudesta Espoon seurakuntien ja yhtymän viraston johdon yhteisessä neuvottelussa.  

2021

 • Espoon seurakuntien sateenkaaritoimintaa esilteltiin Espoon yhteiselle kirkkovaltuustolle. 
 • Yhteyshenkilöitä osallistui Espoon kaupungin Mun Espoo -dialogitapahtumaan, jossa kuultiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien espoolaisten näkemyksiä tulevaisuuden Espoon kehittämisestä. 


2022

 • Espoossa alettiin järjestää sateenkaarimessuja. Ensimmäinen pidettiin 6.5.2022 klo 18 Laaksolahden kappelissa.
 • Esbo svenska församling ja Tapiolan seurakunta avasivat kirkkotilansa samaa sukupuolta olevien pariskuntien kirkollisille vihkimyksille ja heidän avioliittojensa siunaamiselle. Espoon tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto ja Leppävaaran seurakuntaneuvosto tekivät päätöksen avata tilat, mutta nämä päätökset eivät ole vielä lainvoimaisia (tilanne 9/2022). 

Ota yhteyttä

Monikulttuurisuustyön asiantuntija
Espoon seurakuntayhtymä
Yhteinen seurakuntatyö Monikulttuurisuustyö
09 8050 2512
Kirkkokatu 1 / PL 200
02771 Espoo
Viestinnän asiantuntija, työnohjaaja
Espoon seurakuntayhtymä
Viestintäpalvelut
Kirkkokatu 1, PL 200
02771 Espoo
Erityisnuorisotyönohjaaja
Tapiolan seurakunta
Kirkkopolku 6
02110 Espoo

Tapiolan seurakunnan sateenkaariyhdyshenkilö

Diakoniarbetare
Esbo svenska församling
Kyrkogatan 10
02770 Esbo

Kontaktperson i regnbågsfrågor.

Esbo svenska församling
Kyrkogatan 10
02770 Esbo

Kontaktperson för frivilligverksamhet, kontaktperson i regnbågsfrågor

Perheneuvoja
Espoon seurakuntayhtymä
Yhteinen seurakuntatyö Perheasiain neuvottelukeskus
09 8050 2358
Tapiolan Keskustorni 9. krs
02100 Espoo
nuorisodiakoni
Espoonlahden seurakunta
Soukantie 13
02360 Espoo
Nuorisotyönohjaaja
Leppävaaran seurakunta
Veräjäkallionkatu 2
02650 Espoo

Virkavapaalla 31.12.2023 asti.

Yhteisötyöntekijä
Olarin seurakunta
Rälssitilankuja 1
02200 Espoo

Nuoret, nuoret aikuiset, seurakunnan sateenkaareva yhteyshenkilö