Mustat tennarit, joissa on sateenkaarikoristekuvio.

Sateenkaaritoiminta Espoon seurakunnissa

Espoon seurakuntien toiminta on avointa kaikille. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset ovat tervetulleita osallistumaan ja toimimaan seurakunnissa yhdenvertaisesti kaikkien muiden kanssa.

Meillä on seurakuntalaisina ja työntekijöinä ihmisiä, joille sateenkaariasiat ovat omakohtaisia tai muuten tärkeitä. Jokaisessa seurakunnassa sekä yhtymän virastossa on sateenkaaritoiminnan vastuutyöntekijä. Heidän yhteystietonsa ovat sivun lopussa. 

Espoon seurakunnat haluavat toiminnassaan edelleen vahvistaa ja edistää sateenkaariväen yhdenvertaisuutta. Ks. yhteisesti sovitut tavoitteet. Toiminta-asiakirja sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja vahvistamiseksi Espoon seurakunnissa ja seurakuntayhtymän virastossa suomeksiLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja ruotsiksiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Sateenkaaritoiminnan historia Espoon seurakunnissa

2017

 • Espoon seurakuntien sateenkaaritoiminta alkoi. Aloite toiminnan kehittämiseen tuli yhteisestä seurakuntatyöstä ja viestinnästä.
 • Jo ennen tätä Espoon seurakuntien työntekijöitä oli ollut mukana järjestämässä ryhmiä, tapahtumia ja tilaisuuksia sateenkaari-ihmisille ja heidän läheisilleen. Espoon seurakuntien työntekijöitä oli ollut myös mukana Helsinki Priden kirkollisten ja elämänkatsomuksellisten tapahtumien toteutuksessa.

2018

 • Helsingin Kallion seurakunnan kanssa sovittiin, että Espoo on mukana sateenkaarimessujen toteuttamisessa ja tiedottaa niistä.
 • Espoon seurakunnat nimesivät sateenkaaritoiminnan yhteyshenkilöt. Yhteyshenkilöt alkoivat suunnitella toiminnan periaatteita ja sisältöä.
 • Yhteyshenkilöt alkoivat koota ja työstää Toiminta-asiakirjaa sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuudesta.
 • Kirkko Espoossa osallistui ensimmäistä kertaa virallisesti Helsinki Pride -tapahtumaan yhdessä Helsingin ja Vantaan seurakuntien kanssa.

2019

 • Espoon kirkkoherrat ja yhtymän viraston johtoryhmä hyväksyivät Toiminta-asiakirjan tammikuussa 2019.
 • Espoon seurakunnat lähtivät mukaan Sateenkaariyhdistys Malkus ry:n Taakasta voimavaraksi -hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena oli parantaa hengellisyyteen orientoituneiden ja uskonnollistaustaisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten hyvinvointia. 
 • Ulkopuolisuudesta kuuluvuuteen -koulutus Espoon seurakuntien ja yhtymän viraston henkilöstölle.

2020

 • Taakasta voimavaraksi -hankkeessa luotiin Espoon sateenkaaritoiminnan yhteyshenkilöille laadittiin tehtävänkuvaus, perehdytyspolku ja määriteltiin työaikaresurssi. 
 • Koulutusta yhteyshenkilöille seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden moneudesta sekä kriittisten näkemysten kohtaamisesta. 
 • Espoon kaupunki myönsi Tassu-palkinnon Espoon seurakuntien Haave-leireille. 
 • Koulutus yhdenvertaisuudesta sekä seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden moneudesta Espoon seurakuntien ja yhtymän viraston johdon yhteisessä neuvottelussa.  

2021

 • Espoon seurakuntien sateenkaaritoimintaa esilteltiin Espoon yhteiselle kirkkovaltuustolle. 
 • Yhteyshenkilöitä osallistui Espoon kaupungin Mun Espoo -dialogitapahtumaan, jossa kuultiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien espoolaisten näkemyksiä tulevaisuuden Espoon kehittämisestä. 


[jatkuu...]

Sateenkaarityön yhteyshenkilöt 

Meillä Espoon seurakunnissa ovat nimetyt sateenkaaritoiminnan yhteyshenkilöt. Sateenkaariyhteyshenkilö on tietoinen sateenkaarevasta (hengellisestä) toiminnasta alueella ja osaa tarvittaessa ohjata Sinua eteenpäin oikeaan paikkaan. 

Sateenkaariyhteyshenkilöön voi olla yhteydessä 

 • jos Sinulla on kysymyksiä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin liittyvissä asioissa 
 • jos olet kokenut seurakunnassa epäasiallista käytöstä 
 • jos Sinulla on kehitysehdotuksia toimintaan tai haluat järjestää sateenkaaritoimintaa 
 • jos olet kiinnostunut seurakunnan sateenkaarevasta toiminnasta 

Yhteyshenkilöiden nimet ja yhteystiedot löydät tältä sivulta.

Jos haluat lisätietoja yhteyshenkilöiden toiminnan periaatteista, ota yhteyttä Matti Peiposeen, sähköpostiosoite: matti.peiponen(at)evl.fi. 

Toiminta

Sateenkaariväelle järjestämme myös omaa toimintaa sekä toimintaa yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

 

 

Nuorten illat: Sateenkaari Siipi

Keväällä 2022 SateenkaariSiiven kokoontumiset pidetään kokoontumisrajoitusten salliessa livenä, ja etänä, jos kokoontumisrajoitukset ovat suuret.  
Lisätiedot kunkin kerran kokoontumisesta tulee ryhmän WhatsApp-ryhmään. Lisätiedot kerroista sekä pyynnöt päästä WhatsApp-ryhmään Hannelta, Miolta tai Juhalta, yhteystiedot ovat tämän sivun reunassa.  
Päivämäärät to 20.1., 17.2., 17.3., 21.4. ja 19.5.

Normaalioloissa SateenkaariSiiven kokoontumispaikka ja -aika on noin kerran kuussa klo 17–20 Nuorten tila Siipi, Leppävaarassa, os. Alberganesplanadi 1.  

Sateenkaarimessut

Pääkaupunkiseudulla järjestetään sateenkaaarimessuja Helsingin Kallion seurakunnan Alppilan kirkossa kerran kuukaudessa. Tarkemmat tiedot messuista löytyvät Kallion seurakunnan Facebook-sivullaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Pride

Espoon seurakunnat ovat olleet mukana Helsinki Pride -viikolla vuodesta 2018 lähtien. Kirkollista ja kristillistä ohjelmaa Pridelle järjestävät Espoon seurakuntien lisäksi Helsingin ja Vantaan seurakunnat sekä ekumeeniset järjestöt ja yhteisöt Ev.-lut. kirkko pääkaupunkiseudulla -tunnuksen alla. Vuoden 2021 kirkollinen ohjelmaLinkki avautuu uudessa välilehdessä oli koottu Kirkko Helsingissä -verkkosivulle.

Osallistumisesta Helsinki Pride 2022 -viikolle päätetään alkuvuodesta ja viikon ohjelmaa valmistellaan yhdessä pääkaupunkiseudun seurakuntien kanssa kevään 2022 aikana.

Jos haluat ehdottaa ohjelmaa Espoon seurakunnissa kyseiselle viikolle, ota yhteyttä kuluvan vuoden tammi-helmikuun aikana Espoon seurakuntien sateenkaaritoiminnan koordinaattoriin Matti Peiposeen matti.peiponen'at'evl.fi.   

Ideoita toiminnasta?

Jos haluat tulla mukaan järjestämään sateenkaariväen omaa toimintaa, ota yhteyttä seurakuntien yhteyshenkilöihin.

Kirkolliset toimitukset

Kasteissa, hautaan siunaamisessa, konfirmaatiossa ja kodin siunaamisessa sateenkaariväkeä palvellaan niin, että mahdolliset erityistarpeet otetaan huomioon. Avioliiton solmimisen yhteydessä tarjoamme mahdollisuuden varata kirkon ja papin tai muun työntekijän toimittamaan rukouksen vihittyjen kanssa ja puolesta. Tähän voi yhdistää muita kirkollisia toimituksia kuten kodin siunaamisen.

Avioliittoon vihkimisestä tai siunaamisesta käydään kirkossa vilkasta keskustelua. Nykyisen kirkollisen käytännön mukaan se ei ole mahdollista Espoon kirkoissa.

Perheneuvonta

Perheneuvonnan palvelut ovat avoimia sateenkaari-ihmisille, niin perheille kuin yksilöille. Osalla perheneuvojista on erityisosaamista juuri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kysymyksissä. Lisätietoa perheasiain neuvottelukeskuksesta.

Kaksi nuorta naista, joiden päiden yläpuolella on sateenkaarilippu.
Helen ja Oona kuvattiin sateenkaarilipun kanssa Leppävaaran kirkon sisäpihalla. Kuva: Aada Harju.

Ota yhteyttä

Monikulttuurisuustyön asiantuntija
Espoon seurakuntayhtymä
Yhteinen seurakuntatyö monikulttuurisuustyö
09 8050 2512
Kirkkokatu 1 / PL 200
02771 Espoo
Diakoniatyöntekijä
Laaksolahden kappeli Tuomiokirkkoseurakunta Viherlaakson kappeli
Kirkkokatu 10
02770 Espoo

Vastuualue: Ikäihmisten kerhotoiminta, sateenkaarityö ja Harmaat Pantterit sekä asiakastyö Viherlaakson ja Laaksolahden alueilla.

Esbo svenska församling
Kyrkogatan 10
02770 Esbo

Kontaktperson för frivilligverksamhet, kontaktperson i regnbågsfrågor

Perheneuvoja
Espoon seurakuntayhtymä
09 8050 2358
Keskustorni 9. krs
02100 Espoo
nuorisodiakoni
Espoonlahden seurakunta
Soukantie 13
02360 Espoo
Seurakuntapastori
Auroran kappeli Tuomiokirkkoseurakunta
09 8050 3577
Kirkkokatu 10
02770 Espoo

Vastuualue: Auroran kappeli

Nuorisotyönohjaaja
Leppävaaran seurakunta
Lars Sonckin kaari 16
02600 Espoo

Vastuualueet: nuoret, rippikoulutyö ja kouluyhteistyö

Yhteisötyöntekijä
Olarin seurakunta
Rälssitilankuja 1
02200 Espoo

Nuoret, nuoret aikuiset, seurakunnan sateenkaareva yhteyshenkilö

ledande ungdomsarbetsledare
Esbo svenska församling
Kyrkogatan 10
02770 Esbo
Viestinnän asiantuntija, työnohjaaja
Espoon seurakuntayhtymä
Viestintäpalvelut
Kirkkokatu 1, PL 200
02771 Espoo
Erityisnuorisotyön ohjaaja vs.
Tapiolan seurakunta
Mankkaantie 2-4 A
02180 Espoo

Tapiolan seurakunnan sateenkaariyhdyshenkilö. 22.2.2021–31.1.2022