Hautausmaiden tiedotteet

 

Tiedote 24.8.2022

Aluspalkkien oikaisutyöt Kirkon ja Kappelin hautausmailla

Muistomerkkien aluspalkkien oikaisutyöt aloitetaan viikolla 35. Muistomerkit siirretään palkkien oikaisun ajaksi, sekä asennetaan takaisin oikaisutyön valmistuttua. Oikaisutyön yhteydessä haudoilta poistetut kukat, lyhdyt ja muut esineet palautetaan haudoille työn valmistuttua. Työt suoritetaan seurakuntayhtymän kustannuksella. Pyrimme työskentelmään mahdollisimman vähin häiriöin. Palkinoikaisutyötä suoritetaan Kappelin hautausmaalla osastossa U sekä Kirkon hautausmaalla osastoissa H1, L1, A1 ja B1.

 

Kellonummen hautausmaan uusi käyttösuunnitelma

Espoon hiippakunnan tuomiokapituli on vahvistanut uuden Kellonummen hautausmaan käyttösuunnitelman 19.5.2022. Uuden käyttösuunnitelman mukaisesti uusia arkkuhautapaikkoja luovutetaan vain espoolaisille vainajille.

 


 

Led-kynttilän paristo on ongelmajätettä Ethän käytä led- tai muita patterikäyttöisiä kynttilöitä hautausmailla tai muistelupaikoilla niistä muodostuvan ongelmajätteen vuoksi, muistuttaa Espoon seurakuntien hautausmaiden väki.

Paristokäyttöisten led-kynttilöiden lisääntynyt käyttö teetää lisätöitä hautausmaiden työntekijöillä ja aiheuttaa ongelmia. Kynttilöiden osat täytyy lajitella huolellisesti. Paristot ovat ongelmajätettä, mutta omaiset eivät useinkaan muista viedä käytettyjä paristoja mukanaan ongelmajätekeräykseen.

Tavallisia kynttilöitä voi edelleen tuoda haudoille. Paras kynttilävaihtoehto on lyhty, jossa on puhtaasti palava kynttilä.

Kaikilta Espoon seurakuntien hautausmailta löytyy kierrätyspisteet metallille ja sekajätteelle, autathan meitä kierrättämään lajittelemalla roskat!

Vaaralliset hautakivet on merkitty nauhalla hautausmailla

Espoon hautausmailla on useita vaaraa aiheuttavia hautamuistomerkkejä eli hautakiviä tai -paasia. Kallistuneet tai kaatumaisillaan olevat hautakivet painavat jopa satoja kiloja ja ovat näin vaaraksi sekä hautausmaiden vierailijoille että työntekijöille.

Hautausmaan työntekijät merkitsevät vaaralliseksi huomatut muistomerkit huomionauhalla. Kyseisten hautojen hautaoikeuden haltijat pyritään tavoittamaan kirjeitse. Jos tavoittaminen näin ei onnistu, haudalle jätetään viesti. Hauta, jonka muistomerkki on kaatumaisillaan ja näin vaaraksi työntekijälle, jätetään hoitamatta vahinkojen välttämiseksi, vaikka sillä olisi voimassa oleva hoitosopimus.

Vastuu muistomerkin kunnosta ja turvallisuudesta on omaisilla. Seurakuntayhtymän hautaustoimi ei tee muistomerkkien oikaisuja, vaan työ on tilattava esimerkiksi hautamuistomerkkejä myyvältä liikkeeltä.

 

 

Espoon krematorion kylmätilassa on 68 vainajien säilytyspaikkaa. Kuva: Eija Harju

Espoon krematorio otettiin käyttöön

Espoon seurakuntayhtymän krematoriossa alkoivat peruskorjauksen jälkeiset tuhkaukset 6.7.2015. Myös Espoon siunauskappelin perusparannustyöt saatiin valmiiksi, ja kappeli otettiin käyttöön. Vuosittain Espoon krematoriossa tuhkataan noin 1100 vainajaa. Peruskorjauksessa krematorio korjattiin tulossa olevien ympäristösäädösten mukaiseksi. Krematorioon rakennettiin muun muassa uusi savukaasujen puhdistusjärjestelmä ja uunit muurattiin isommiksi.

"Rakennusta myös laajennettiin. Kylmiössä on nyt 68 nyt vainajien säilytyspaikkaa. Aiemmin niitä oli puolet vähemmän", kappelityönjohtaja Tuula Myllys kertoo.

Espoon krematorio sijaitsee Espoon keskuksessa, Pappilantiellä, Espoon tuomiokirkon läheisyydessä.

Katso HSTV:n video:

Kappelityönjohtaja Tuula Myllys esittelee Espoon krematoriota ja kertoo vainajan viimeisestä matkastaLinkki avautuu uudessa välilehdessä