Kaste on rakkautta

Kun vauva syntyy, läheisten ihmisten rakkaus ympäröi lasta. Lapsi kokee katseiden ja kosketuksen kautta, onko hän turvassa, onko hän rakastettu, pidetäänkö hänestä huolta.

Ristiäisissä lapsen läheiset kokoontuvat yhteen viettämään vauvan ensimmäistä juhlaa ja siunaamaan häntä – toivomaan ja rukoilemaan hänelle yhdessä hyvää. Se on rakkauden ele.

Kirkon uskon mukaan kaste on parasta, mitä vanhemmat voivat lapselle antaa, sillä kasteessa on kyse Jumalan rakkaudesta. Kasteessa ihminen saa omakseen Jumalan rakkauden koko elämänsä ajaksi. Hän saa kokea olevansa ihme, juuri sellaisena kuin on.

Kristinuskon ydin on Jumalan armo ja lähimmäisenrakkaus. On tärkeää ottaa toinen ihminen huomioon. Armo on Jumalan rakkautta meitä ihmisiä kohtaan. Me saamme sen kasteessa lahjaksi. Saamme voimaa rakastaa myös ihmisiä ympärillämme.

Turvaa läpi elämän

Rakkauden lisäksi kasteessa on kyse turvasta. Ennen syntymäänsä vauva on ollut kohdussa lapsiveden ympäröimänä. Vesi suojelee lasta. Kastevesi on samanlaista: se on suoja ja turva. Kirkossa uskotaan, että Jumala ei koskaan, missään tilanteessa hylkää omakseen kastettua ihmistä. Jumalan rakkaus ja kasteveden suoja ympäröivät lasta hänen koko elämänsä ajan, ja vielä kuoleman rajan ylikin.

Nimi on ristiäisissä tärkeä, sillä Jumala kutsuu ja tuntee omansa nimeltä. ”Älä pelkää, minä olen lunastanut sinut, minä olen sinut nimeltä kutsunut; sinä olet minun.” Jes.43:1. Kastetun puolesta rukoillaan nimeltä seurakunnan yhteisessä jumalanpalveluksessa seuraavan viikon sunnuntaina. Kummit saavat rukoilla kastetun puolesta ja toivoa hänelle kaikkea hyvää ihan koska ja missä vaan.

Pyhä läpäisee arjen

Kasteen yhteydessä luetaan usein psalmia 139. Siinä ihminen ihmettelee omaa olemassaoloaan Jumalan edessä: ”Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä.” Vauva on läheisten ihmistensä, mutta myös Jumalan silmissä ihme. Hän on ainutkertainen ja äärimmäisen arvokas. Jumala on luonut jokaisen ihmisen ja rakastaa häntä juuri sellaisena kuin hän on.

Sama psalmi 139 luetaan usein rippikoulussa. Jokainen ihminen ja jokaisen ihmisen elämä ovat ihmeitä, suojelun ja kiitollisuuden arvoisia.

Kirkon uskon mukaan ihminen ei ole koskaan täysin yksin maailmassa, sillä hän elää aina Jumalan kasvojen edessä. Pyhä on mukana arjessa hengityksen lailla joka päivä. Seurakunta yhteisönä tarjoaa arjen hyviä hetkiä, esimerkiksi perhekerhoja – mutta se on myös mukana niin iloisissa juhlissa kuin surunkin aikana. Seurakunnasta saa tukea ja apua myös perheen ja parisuhteen vaikeuksiin sekä kriiseihin.


Kasteesta ja kristillisestä uskosta saat lisätietoa kirkkomme katekismuksestaLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja kirkollisten toimitusten oppaasta.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Kuvassa vanhempi nainen katsoo hellästi vauvaa suu supussa.
Kuva: Antti Rintala.
Rakastettu-kampanjan logo.