Pekka Palosaari ja Sodderin seurakunnan työ

Venäjällä Kansanlähetyksen määräaikaislähetti ja Leppävaaran seurakunnan nimikkolähetti Pekka Palosaari on tehnyt seurakuntatyötä Sodderin evankelisluterilaisessa seurakunnassa Venäjällä jo vuodesta 1994. Hän sai kutsun mukaan Sodderin työhön ollessaan Leppävaaran seurakunnan kappalaisen virassa.

Sodderin työn historiaa Sodderin syrjäinen ja köyhä kylä sijaitsee suurten erämaiden keskellä Laatokan pohjoispuolella Itä-Karjalassa. Kristillinen työ kylässä oli kiellettyä lähes koko neuvostohallinnon ajan. Kylässä ollut ortodoksinen kirkko oli purettu Stalinin aikana. Kristillinen lähetystyö alkoi Sodderin kylässä Leppävaaran seurakunnan maallikkojäsenten aloitteesta.

Toiminta lähti liikkeelle nollatilanteesta: Sodderin asukkaat eivät omistaneet Raamattuja eivätkä katekismuksia. He eivät myöskään ymmärtäneet, mikä seurakunta on tai mitä kristillinen laupeudentyö, diakonia tarkoittaa. Lapsia ei oltu kastettu, eivätkä aikuiset olleet saaneet esim. rippikouluopetusta. Toimintamahdollisuudet Sodderissa olivat hyvät, koska paikallisilla ihmisillä oli tarve saada kristillistä opetusta ja koulutusta. Leppävaaralaisia arvostettiin, ja heidät otettiin hyvin vastaan. Diakoniatyö osoittautui tärkeäksi.

Sodderin työn tuloksia

Olosuhteet ovat Venäjällä vaikeutumassa. Saamme kuitenkin iloita siitä, että työ Sodderissa aloitettiin jo vuosia sitten. Leppävaaralaisten aloittama seurakunta on viranomaisten hyväksymä, täysin virallinen ja rekisteröity seurakunta, joka on Inkerin kirkon Karjalan rovastikunnan luterilainen seurakunta. Seurakunnalla on oma hallintonsa. Viikoittaisia jumalanpalveluksia, pyhäkouluja ja raamattupiirejä järjestetään. Seurakuntalaiset on koulutettu seurakunnan toimiin. Diakoniatyö on aktiivista.

Leppävaaran seurakunta tukee Sodderin seurakuntaa. 

Pekan sieluaravitsevia lähettikirjeitä voi lukea tästä: 

Helmikuu 2024 2024 helmikuun jäsenkirje med kuvat.pdf

 

Inkerin kirkon Sodderin seurakunnasta Venäjällä:

http://www.inkerinkirkko.fi/2021/01/muistetaan-sodderin-seurakuntaa-rukouksin/

https://www.inkerinkirkko.fi/karjalan-rovastikunta/

Karjalainen puinen seurakuntatalo lumisessa maisemassa.
Sodderin seurakuntatalo

Tue alueeltamme alkannutta työtä Karjalaan.  Kerta tai kuukausilahjoittajana. 

Pekka Palosaari (Karjala).  Itä-Karjalan Abuniekut ry

FI70 5305 0020 015104 viite: 1164