Kirkkoherran pääsiäistervehdys 2023

Matteus-passio vie Kristuksen kärsimystielle

Pääsiäisaikaan liittyvät passiot, eli läpisävelletyt evankeliumitekstit Jeesuksen kärsimystiestä. Yleisradion uutiset arvioi, että Bachin Matteus-passio on yksi länsimaisen taidemusiikin suurimmista saavutuksista. Bachin säveltämät ja säilyneet passiot Johanneksen ja Matteuksen evankeliumien mukaan ovat kirkkomusiikin jättiläisiä. Bachin ohella toki moni muukin säveltäjä on tarttunut samaan teemaan vaikuttavin lopputuloksin.

Hiljakkoin eräässä tutkimuksessa ilmeni, että vain noin neljä prosenttia suomalaisista ilmoitti olevansa kiinnostunut taidemusiikista. Olen varsin vakuuttunut siitä, että passioesitykset keräävät kuulijakuntaa vuosi vuoden jälkeen myös tämä prosenttiosuuden ulkopuolelta. Musiikki ja kertomus ovat vaikuttavia monille heistäkin, jotka eivät osaa nimetä evankeliumeita lukumieltymystensä piiriin tai pidä barokkimusiikkia soittolistoillaan. Paloihin passioista törmäämme myös mainoksien ja elokuvien musiikkimaisemana.

Kun Yle lähetti pitkäperjantaina Helsingin musiikkitalosta Matteus-passion suorana lähetyksenä, passioihin perehtynyt Topi Linjama kertoi väliajalla teoksesta. Hän totesi myös, miten hän on vaikuttunut kristinuskon sisältämästä ajatuksesta siitä, että ihminen tulee Jumalaksi. Passiot ovat kuva mitä suurimmassa määrin ihmisestä ja inhimillisestä kärsimyksestä. Ehkä me juuri sen vuoksi löydämme niistä jotain ymmärrettävää, itseämme puhuttelevaa, lohduttavaakin. Valitettavan tunnetusti ihminen osaa tuottaa kärsimystä – ehkä siksi me erilaisessa taiteessa olemme kyenneet vaikuttaviin kärsimyskuvauksiin.

Pääsiäinen ei pääty Kristuksen kärsimykseen ja kuolemaan. Kaiken ydin on suuressa käänteessä: ylösnousemuksessa. Se on hämmästyttävä asia, jota Linjamakin puheenvuorossaan pohtii kummeksuen. Ylösnousemuksessa paljastuu, että historian Jeesus, ihminen, oli myös Jeesus Kristus, Jumala. Jumalan pystyy siihen, jota ihminen voi vain kaivata. Jumala kykenee rakkauteen ja hyvää niin suuresti, että lopulta kuolemankin jää tappiolle. Se on niin suuri ihme, että sitä ihminen ei oikein vakuuttavasti pysty edes kuvaamaan. Pääsiäisen sanoman tuoman toivon voi silti sisällään kokea.

Antti Malinen

 

Matteus-passio, video:
Matteus-passio on yksi länsimaisen taidemusiikin suurimmista saavutuksista – seuraa RSO:n konsertti – Musiikki – yle.fi

Matteus-passio, kuunneltavaksi:
J. S. Bach: Matteus-passio | Konsertteja | Yle Areena – podcastit

 

Olarin seurakunnan kirkkoherra Antti Malinen.