Opaskoira makaa maassa ja odottaa työtehtävää. Kuva: Heidi Korsman-Hirvonen
Opaskoira makaa maassa ja odottaa työtehtävää. Kuva: Heidi Korsman-Hirvonen

Näkövammaisten toiminta

Espoon seurakuntien näkövammaistyö järjestää näkövammaisille monenlaisia kohtaamisen paikkoja. Löydät tiedot niistä kausiohjelmista ja tältä sivulta. Kausiohjelman voit tilata Ritva Aarniolta, p. 040 734 7715, tai ritva.aarnio@evl.fi. 

Kausiohjelman voi saada

- isotekstisenä

- sähköpostina

- pistekirjoituksella

- Daisy-äänilevynä

Tilaukset ja osoitteenmuutokset alueen työntekijälle

 

Lisätietoa tuesta, keskusteluavusta ja vapaaehtoisista opasystävistä.

Keskusteluapua on puhelimitse saatavilla, ole yhteydessä Ritva Aarnioon, p. 040 734 7715.

Alla on listattu pääkaupunkiseudun eri kaupungeissa pidettäviä näkövammaistyön tapahtumia. Tarjolla on erilaisia vertaistukiryhmiä, palvelutoimintaa, retkiä ja messuja.

Älä jää yksin vaan tule mukaan!

Näkövammaisten joulujuhlassa oli tarjolla myös hevosajelua.
Näkövammaisten joulujuhlassa oli tarjolla myös hevosajelua.

Äänilehti Kirkko ja kaupunki

Espoon seurakuntien Kirkko ja Kaupunki -lehti ilmestyy paperilehtenä joka toinen viikko, äänitteenä kerran viikossa, johon on poimittu ajankohtaiset ilmoitukset seurakuntien tilaisuuksista.

Kirkko ja kaupunki -äänilehden tuottaa Espoon seudun näkövammaiset ry.

Äänilehden ja kausiohjelman voit tilata Ritva Aarniolta, p. 040 734 7715 tai ritva.aarnio@evl.fi .

Pääkaupunkiseudun seurakuntien näkövammaistyön toiminta

Kevätkausi 2023

Tapahtumiimme voi tulla yksin tai tutun kaverin kanssa. Kuljetuspalvelumatkoilla pääset kulkemaan Helsinki-Espoo-Vantaa-alueella. Vapaaehtoiset oppaamme ovat apunasi tapahtumissamme.

Toimintaamme ovat:

  • erilaiset vertaisryhmät
  • koti- ja laitoskäynnit
  • palveluohjaus
  • retket, leirit
  • Vapaaehtoisten oppaiden välitys ulkoilukaveriksi

Viimeisimmät tiedot löydät netistä hakusanalla:

* Espoo näkövammaistyö

* Helsinki, näkövammaistyö

* Vantaanseurakunnat/näkövammaistyö

* kirkko ja kaupunki- lehdestä, erityisryhmille

* Helka- ja Kirkkovansetti sekä Kaiku- äänilehdistä

Noudatamme kokoontumisissa THL:n ohjeistuksia. Koska toiminnassamme on erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä, suosittelemme että: flunssaoireisena jäädään kotiin, kädet pestään ennen ja jälkeen kokoontumisten.

Helsingin seurakuntien näkövammaistyön toimisto on Malmin Varustamolla, os. Pekanraitti 16. Marja Leena on talolla tavattavissa joka tiistai klo 10-13. Tervetuloa tutustumaan uusiin tiloihin ja lounastamaan hävikkiruokaravintolassamme Waste& Feast ti-pe klo 11-13. Lounas sis. lämpimän ruoan, salaatin ja kahvin, 3 €mukaan otettuna 2 €.

Vantaan seurakuntien näkövammaistyö on Tikkurilan kirkolla, Asematie 12 a. Kaikki tapaamiset sovitaan työntekijän kanssa etukäteen.

Espoon seurakuntien näkövammaistyö on Espoon keskuksessa, Kirkkokatu 1. Kaikki tapaamiset sovitaan työntekijän kanssa etukäteen.          

Palvelutoiminta HUN ry. toimii Iiriksessä, Marjaniementie 74. Ota yhteyttä ja varaa aika, kun tarvitset neuvontaa, palveluohjausta tai apua lomakkeiden täyttämisessä. Ohjelmallinen iltapäivätoiminta on joka tiistai klo 13-15. Kirsi Kariluoto palveluvastaava 044 0662 248 kirsi.kariluoto@hun.fi ja Minna Toivari palveluohjaaja 040 5592 627 minna.toivari@hun.fi.

 

 

Tapahtumat

 

Tutustumisillat kaikille uusille, ja opastoiminnassa jo mukana oleville oppaille Iiriksessä Näkövammaistenliitossa, to 26.1. ja to 9.2. klo 17–19.30.Os. Iiris-keskus, Marjaniementie 74. Tule kuulemaan minkälaista toimintaa meillä on, ja missä Sinä voisit olla mukana. Illoissa pääset mm. kokeilemaan ja harjoittelemaan opastamista, ja kuulet erilaisista näkö- ja kuulohaitoista. To 20.4. klo 17.30 on mahdollisuus kokeilla Pimé Caféeta. Järjestäjinä: Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry, Helsingin, Vantaan ja Espoon seurakuntien näkövammaistyö. Ilmoittaudu mukaan tai kysy meiltä lisää 9.1.2023 alkaen. minna.toivari@hun.fi 0405592627, marjaleena.kallio@evl.fi, terhi.suonsivu@evl.fi ja ritva.aarnio@evl.fi

Messut, seurat

 

Su 5.2. klo 10 Virtakirkko, Rajatorpantie 8, Vantaa. Tiedustelut Terhiltä.

Su 19.2. klo 16-17.30 Siioninvirsiseurat Seuratuvalla Kampin autotalossa, Salomonkatu 17 D, 2.krs. Hissi löytyy B-rapusta Runeberginkadun puolelta. Ovi avautuu D-rapun ovipuhelimella. Siioninvirret saatavilla pisteillä. Paikalla vammaistyön pappi Heli Ojalehto.

To 6.4. klo14.30 Kiirastorstain messu Tapiolan kirkossa, Kirkkopolku 6, Espoo. Oppaat ovat ovella vastassa puoli tuntia ennen messsun alkua. Ilmoita Ritvalle ma 3.4. mennessä mikäli tarvitset virret isotekstisenä tai pisteillä.

Su 18.6. klo 14 Saaristomessu Mustasaaressa, Helsinki. Lisätietoja kevään luontoretket kohdassa.

 

Kevään luontoretket

 

Tiistai 25.4. klo 11-14 Espoon keskus.

Tule mukaan kuulemaan Espoon keskuksen historiasta ja sen rakennuksista. Kierrämme kahta kaupunkipolkua yhdistellen Espoon muuttuvassa keskuksessa. Lounastamme ravintola Henricuksessa. Henricus on lähi- ja luomuruoan herkkukeidas, jossa tulevat hotelli-ja ravintola-alan ammattilaiset harjoittelevat jo kokeneiden ammattilaisten ja opettajiensa opastuksella. Retken hinta 10 €. Ilmoittautumiset Ritvalle viimeistään 6.4.

Torstai 25.5. klo 13-15.30 Vuosaaren Uutela

Tule mukaan kuuntelemaan lintujen laulua ja meren aaltojen loiskintaa.Lähdemme klo 13 kahvila Kampelan edessä olevalta parkkipaikalta, Uutelantie 1, Helsinki. Kierrämme Uutelan niemen kävelyteitä ja polkuja pitkin. Matkan varrella pysähdymme laavulle grillaamaan makkaraa ja syömään omia eväitä. Ota siis omat makkarat ja eväät mukaan. Laavulla on hiillos valmiina kun saavumme sinne. Retkemme päättyy lähtöpaikalle kahvila Kampelalle, jossa on mahdollista juoda vaikka kahvit omakustanteisesti. Kahvila Kampela toimii vanhassa kalastajamökissä ja se on avoinna ympäri vuoden. Lemmikit ovat myös tervetulleita kahvilaan. Ilmoittaudu retkell Terhille viimeistään 23.5. mennessä.

Sunnuntai 18.6. klo 12-16 Mustasaari

Tervetuloa viettämään kesäpäivää Mustasaareen, kesäparatiisiin Seurasaaren selällä. Voit olla yhdessä muiden kanssa tai oleskella omassa rauhassa. Saaressa asustaa kesällä mm. lampaita, kanoja, kaneja ja kukkoja joita saa käydä tervehtimässä. Saarella on myös loistavat uintimahdollisuudet mataline hiekkarantoineen. Lauttamatka Taivallahdesta kestää vartin verran. 

Mustasaaren omistaa Helsingin seurakunnat. Lähdemme kohti saarta klo 12 lautalla. Päivän aikana sinulla on mahdollista osallistua: brunssi ja jälkiruoka klo 12.15 lähtien, klo 14 saaristomessu kappelissa, jonka jälkeen Mustasaari tarjoaa kirkkokahvit. Paluu klo 15.40 lautalla, joka on Taivallahden rannassa klo 16. Ilmoittautumiset erityisruokavalioineen pe 2.6. mennessä Marja Leenalle 09 2340 2549 tai marjaleena.kallio@evl.fi. Retken hinta on 10 € sisältäen lattamaksut, ruokailut ja kahvin. Maksut kerätään käteisellä lauttarannassa. Osoite Mustasaaren laituri, Hiekkarannantie 3, Helsinki.

 
Ryhmät:

MAANANTAI

Sanoin ja sävelin kerho

Klo 14-16 seuraavasti: 23.1., 27.2., 27.3., 24.4. ja 22.5. Martinristi,  Martinlaaksonpolku 2. Ryhmän ohjaajana Ritva-Leena Tuuli.

Näkökulma

Vertaisryhmässä etsitään uusia näkökulmia elämään. Ryhmä on tarkoitettu sekä vähän aikaa että pitkään näkövammansa kanssa eläneille. Ryhmän ohjaajina toimivat diakoni Ritva Aarnio ja vertaisohjaaja Maarit Hedman. Kevätkauden kerrat: 9.1. vierailijana sosiaaliohjaaja Mari Parttimaa Espoon kaupungin vammaispalveluista, 6.2. ei vierailjaa, 3.4. vierailijana psykologi Marika Kajander HUS silmätautien klinikalta, aiheena näköharhat, 8.5. vierailijana optikko Katri Frigård HUS silmätautien klinikalta, aiheena lukemisen apuvälineet. Kokoonnumme kerran kuukaudessa klo 13–15 Soukan kappelilla, Soukankuja 3, Espoo. Tiedustelut Ritvalta.

TIISTAI

Juttupuhelin

Kaipaatko juttukaveria? Päivystäjät soittavat juttukaveria toivoville näkövammaisille tiistaisin klo 11–16. Otamme mielellämme uusia soitettavia ja soittajia. Ole yhteydessä Marja Leenaan.

KESKIVIIKKO

Pakarintupa keskiviikkoisin klo 12.30-15 os. Kuriiritie 1, Vantaa.

Kokoontumiset: 15.3., 29.3., 12.4., 26.4., 10.5. ja 24.5.

Tervetuloa Pakarintuvalle tapaamaan ja tutustumaan vanhoihin ja uusiin ystäviin kahvikupin äärelle. Voit viettää aikasi kokonaan tuvalla tai käydä kimppakävelyllä klo 12.30–13.30 Pyhän Laurin kirkon maisemiin, jossa on mukana pieniä pysähtymisiä. Rovasti Tuula Paasivirta vierailee tuvalla 12.4.

Keskiviikkokahvila

Kahvila toteutetaan yhteistyössä Espoon Seudun Näkövammaiset ry:n kanssa. Kahvila on joka keskiviikko klo 14–15.30 paitsi jäseniltoja (kuukauden kolmas torstai) edeltävinä keskiviikkoina. Keskiviikkokahvilat käynnistyvät 11.1. Kahvilassa emännöivät Leena Toiminen, Helena Paimela ja Liisa Mertanen. Osoite Kuunsäde 2 A-B, Espoo. Tarkemmat tiedot Espoon Seudun Näkövammaisten toimistolta numerosta 09 803 0368.

TORSTAI

Miesten saunaillat: 2.2., 2.3., 6.4. ja 4.5. klo 18–19 saunomista, klo 19–20.30 kahvia ja juttelua Länsimäen kirkon takkahuoneessa, Kerokuja 9, Vantaa. Saunomisen ja yhdessäolon merkeissä. Lisätietoja Terhiltä.

Tikkurilan kerho klo 13-15 Tikkurilan kirkolla, Asematie 12. Kevätkauden kerrat 12.1., 2.2., 2.3., 6.4. ja 4.5. Yhdessäoloa, keskustelua ja kahvit. Ryhmän ohjaajina Rauni Laihonen ja Riitta-Maija Palmusaari-Bremer.

Raamattupiiri klo 13–15 Suvelan kappelilla, Kirstintie 24, Espoo. Tervetuloa matalalla kynnyksellä uudet ja entiset piiriläiset lukemaan viikon Raamatun tekstejä, tutustumaan uusiin hengellisiin kirjoihin, keskustelemaan, rukoilemaan, laulamaan ja kahvittelemaan. Oppaat ovat kappelin aulassa vastassa. Raamattupiiriä ohjaa Sari Karjalainen. Kevätkauden kerrat 26.1., 2.2., 16.2., 2.3., 16.3., 30.3., 13.4., 27.4. Tiedustelut Ritvalta.

PERJANTAI


Lähetyspiiri klo 17–19.30, Pekanraitti 16, Malmi, 2.krs. huone 210. Ensimmäinen kokoontuminen 13.1. vierailijana vammaistyön pappi Heli Ojalehto. Ohjaajana Leena Siponkoski. Piirin toiminta tukee Lähetysseuran tekemää työtä Nepalissa, vammaisten lasten hyväksi.Vapaaehtoistoiminta

 

Vapaaehtoistoiminta

Otamme vapaaehtoisia toimintaamme mukaan koko ajan. Tarvitsemme jatkuvasti opaskavereita tapahtumiimme mitä järjestämme.

Jos kiinnostuit ja haluat mukaan toimintaan, ota rohkeasti yhteyttä työntekijään. Lähdetään yhdessä räätälöimään sinulle sopivaa tapaa olla auttamassa.

Espoolaisten näkövammaisoppaiden palaverit

Vapaaehtoisten opasystävien palaverit ovat yhteisen jakamisen, työnohjauksen ja suunnittelun paikkoja. Ilmoittaudu Ritvalle viimeistään viikkoa ennen. 

 

Näkövammaisoppaiden palaverit

perjantaisin klo 10-12 Kirkonkulmassa, Kirkkokatu 1. Ilmoittaudu viikkoa ennen palaveria Ritvalle.

Kevätkauden kerrat: 3.2., 3.3., 31.3. 

Torstaina 4.5. teemme vierailun Suomen Raamattuopistolle Kauniaisiin. 

Kevätjuhlaa vietämme perjantaina 2.6.

 

Helsingin ja Vantaan työntekijöiden yhteystiedot

 

Helsinki: Marja Leena Kallio, diakoni

p. 09 2340 2549

marjaleena.kallio@evl.fi 

Helsingin seurakunnat

Pekanraitti 16

00700 Helsinki

 

Heli Ojalehto, vammaistyön pappi 

09-2340 2546

heli.ojalehto@evl.fi

Helsingin seurakunnat

 

 

Vantaa: Terhi Suonsivu, diakonissa

p. 050 3818 758

terhi.suonsivu@evl.fi

Vantaan seurakunnat

Asematie 12 A

PL 56

01301 Vantaa

 

 

 

 

 

 

 

 

Ota yhteyttä

erityisdiakonian viranhaltija
Espoon seurakuntayhtymä
Yhteinen seurakuntatyö Diakonian asiantuntijapalvelut
Kirkkokatu 1, PL 200
02771 Espoo

Yhteinen diakonia, näkövammaistyö