Opaskoira makaa maassa ja odottaa työtehtävää. Kuva: Heidi Korsman-Hirvonen
Opaskoira makaa maassa ja odottaa työtehtävää. Kuva: Heidi Korsman-Hirvonen

Näkövammaisten toiminta

Espoon seurakuntien näkövammaistyö järjestää näkövammaisille monenlaisia kohtaamisen paikkoja. Löydät tiedot niistä kausiohjelmista ja tältä sivulta. Kausiohjelman voit tilata Ritva Aarniolta, p. 040 734 7715, tai ritva.aarnio@evl.fi

Lisätietoa tuesta, keskusteluavusta ja vapaaehtoisista opasystävistä.

Keskusteluapua on puhelimitse saatavilla, ole yhteydessä Ritva Aarnioon, p. 040 734 7715.

Alla on listattu pääkaupunkiseudun eri kaupungeissa pidettäviä näkövammaistyön tapahtumia. Tarjolla on erilaisia vertaistukiryhmiä, palvelutoimintaa, retkiä ja messuja.

Älä jää yksin vaan tule mukaan!

Näkövammaisten joulujuhlassa oli tarjolla myös hevosajelua.
Näkövammaisten joulujuhlassa oli tarjolla myös hevosajelua.

Äänilehti Kirkko ja kaupunki

Espoon seurakuntien Kirkko ja Kaupunki -lehti ilmestyy paperilehtenä joka toinen viikko, äänitteenä kerran viikossa, johon on poimittu ajankohtaiset ilmoitukset seurakuntien tilaisuuksista.

Kirkko ja kaupunki -äänilehden tuottaa Espoon seudun näkövammaiset ry.

Äänilehden ja kausiohjelman voit tilata Ritva Aarniolta, p. 040 734 7715 tai ritva.aarnio@evl.fi .

Pääkaupunkiseudun seurakuntien näkövammaistyön toiminta

Syyskausi 2022

Tapahtumiimme voi tulla yksin tai tutun kaverin kanssa. Kuljetuspalvelumatkoilla pääset kulkemaan Helsinki-Espoo-Vantaa-alueella. Vapaaehtoiset oppaamme ovat apunasi tapahtumissamme.

Toimintaamme ovat:

  • erilaiset vertaisryhmät
  • koti- ja laitoskäynnit
  • palveluohjaus
  • retket, leirit
  • Vapaaehtoisten oppaiden välitys ulkoilukaveriksi

Viimeisimmät tiedot löydät netistä hakusanalla:

* Espoo näkövammaistyö

* Helsinki, näkövammaistyö

* Vantaanseurakunnat/näkövammaistyö

* kirkko ja kaupunki- lehdestä, erityisryhmille

* Helka- ja Kirkkovansetti sekä Kaiku- äänilehdistä

Noudatamme kokoontumisissa THL:n ohjeistuksia. Koska toiminnassamme on erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä, suosittelemme että: flunssaoireisena jäädään kotiin, kädet pestään ennen ja jälkeen kokoontumisten.

Helsingin seurakuntien näkövammaistyön toimisto on Malmin Varustamolla, os. Pekanraitti 16. Marja Leena on talolla tavattavissa joka tiistai klo 10-14. Tervetuloa tutustumaan uusiin tiloihin ja lounastamaan hävikkiruokaravintolassamme Waste& Feast ma-pe klo 11-13. Lounas sis. lämpimän ruoan, salaatin ja kahvin,3 eur, mukaan otettuna 2 eur.

Vantaan seurakuntien näkövammaistyö on Tikkurilan kirkolla, os. Asematie 12a. Kaikki tapaamiset sovitaan työntekijän kanssa etukäteen.

Espoon seurakuntien näkövammaistyö on Espoon keskuksessa, Kirkkokatu 1. Kaikki tapaamiset sovitaan työntekijän kanssa etukäteen.

Palvelutoiminta HUN ry, toimii Iiriksessä, Os. Marjaniementie 74. p. 044- 066 2248. Lähitapaamiset ovat ti ja pe klo 13-15 Iiriksessä, 1.krs, taksille osoite: Itäpolku 7 B. Soita ja varmista tapaaminenen aina ennen tuloasi.Avustamispalvelu kotiin ja asiointiin on loppunut.Tarvittaessa autamme lakisääteisen henkilökohtaisen avun hakemisen kanssa.

Kurssi

Näkö menee- mitä jää? - vertaiskurssi pääkaupunkiseudun näkövammaisille

Oletko hiljattain menettänyt näkösi tai onko näkösi voimakkaasti heikentynyt? Lähde tapaamaan muita samassa tilanteessa olevia.

Tule vertaiskurssille keskiviikkoisin klo 10–11.30 Pakarituvalle os. Kuriiritie 1, Vantaa. Jokaisella kerralla on oma vierailijansa. Ryhmää emännöivät diakoniatyöntekijät Terhi Suonsivu ja Marja Leena Kallio.

24.8. Tutustumista, kuka olet, mistä tulet, miten näet, mukana kokemusasiantuntija

31.8. Helsingin ja Uudenmaan näkövammaiset ry. tiedottaja, Ilkka Väisänen ja palveluvastaava Kirsi Kariluoto

7.9. HUS:n Silmäklinikan psykologi Marika Kajander, mistä saan tukea ja apua näön menetykseen?

14.9. Kuntoutusohjaaja Niina Hänninen, mistä apua arkeen?

21.9. Optikko Juuli Pohjola tai Katri Frigård, näönkäytön apuvälineet

28.9. Oikeuksien valvonnan asiantuntija, Arja Törnroos, näkövammaisen sosiaaliturva

Ilmoittautumiset ti 16.8. mennessä Terhi Suonsivu p. 050 3818758 terhi.suonsivu@evl.fi tai Marja Leena Kallio p. 050

3800947 marjaleena.kallio@evl.fi

              

Tapahtumat

Adventin viettoa ke 30.11. klo 13–16.00, Pakaritupa, Kuriiritie 1, Vantaa. Tervetuloa ulkoilemaan, juomaan, lämmintä ja laulamaan adventtilauluja. klo 13.15–14 kimppakävelyä kirkkomaan lähellä. Klo 14–16 pientä syömistä ja yhdessäoloa tuvalla. Ilmoittautumiset ke 23.11 mennessä Marja Leena/ Terhi.

Espoon seurakuntien vammaistyön 50 v. juhlatapahtuma Kauneimmat joululaulut lauantaina 3.12. klo 16 Espoon tuomiokirkossa, jonka jälkeen joulupuuro viereisellä seurakuntatalolla. Lämpimästi tervetuloa kaikki vammaisryhmät ja vapaaehtoiset!

Espoolaisten näkövammaisten ja oppaiden joulujuhla sunnuntaina 11.12. klo 13–17 Järjestäjinä Espoon seudun näkövammaiset ja Espoon seurakuntien näkövammaistyö. Ilmoittautumiset Ritvalle 0407347715, ritva.aarnio@evl.fi Ilmoittautumisia otetaan vastaan ajalla 1.–18.11. tai Espoon seudun näkövammaisten toimistoon 09 8030368.

Vantaan ja Helsingin Kauneimmat joululaulut- tapahtumista ilmoitetaan lähempänä joulua.

Messut

Su 4.9. klo 10, Olarin kirkko, Rälssitilankuja 1, Espoo. Tervetuloa lähimmäisen viikon aloittavaan satokausimessuun Olarin kirkkoon. Vietämme myös Vie Vanhus kirkkoon –tapahtumaa, joten haastamme kaikkia lähimmäisiä tuomaan ikäihmisen kanssaan messuun. Messun jälkeen mahdollisuus jäädä kirkkokahveille. Oppaat ovat ovella vastassa puoli tuntia ennen messua. Ilmoittaudu Ritvalle viikkoa ennen messua, mikäli tarvitset virret isotekstisenä tai pisteillä.

Su 11.9. klo 10, Helsingin Tuomiokirkko, Unioninkatu 29, Helsinki. Tervetuloa lähimmäisen ja vapaaehtoisten messuun. Messu on tarkoitettu kaikille. Messussa saarnaa kirkkoherra Marja Heltelä. Messuohjelma ja virret saatavana pistekirjoituksella ja isotekstisenä. Viittomakielinen tulkkaus. Messun jälkeen kahvihetki kirkon pihalla, sateen sattuessa kryptassa. Oppaat vastassa puoli tuntia ennen messua.

Syksyn luontoretket

Pentalan retki, tiistai 30.8. klo 9.40–13.40 

Saaristomuseo Pentala on täydellinen kesäpäivän retkikohde. Pentalan saaressa merellinen Espoo näyttää parhaat puolensa. Vierailu Saaristomuseossa on kokonaisvaltainen elämys, jossa yhdistyvät merimatka, historia, kulttuurimaisema ja Pentalan saaren omaleimainen luonto. Saari on suurilta osin luonnonsuojelualuetta, ja sen keskellä sijaitseva Pentalanjärvi on ehdoton luontohelmi. Saaren läpi kulkee mukava 2,3 kilometrin pituinen luontopolku. Saaressa on myös ihastuttava luonnontilainen hiekkaranta Diksand, joka on oiva paikka virkistäytymiselle.

Retki ei ole täysin esteetön. Saaressa kulkeva luontopolku on osittain juurakkoinen ja kivikkoinen, museoalueen talojen luona kulkevat reitit sen sijaan ovat tasaisia hiekkaväyliä. Saaristoveneeseen pääsee laiturilta suoraan, mutta poistuttaessa joutuu nousemaan muutaman askeleen.

Lähtö Suinonsalmesta saaristovenelaiturista, Suvisaarentie 8 klo 9.50. Ole ajoissa paikalla, lautta ei odota. Lautan meno-paluu hinta 7 €. Saaressa meille on varattuna noin puolentoista tunnin pituinen toiminnallinen opastus ”Arkea saaressa” klo 10.30. Paluulautta Saaristomuseolta lähtee klo 13.20 ja on takaisin Suinonsalmessa klo 13.40. Suinonsalmeen tulee myös reittiliikenteen bussi 145 Matinkylästä, bussipysäkki on noin 150 metrin päässä saaristovenelaiturista. Saaressa sijaitsee kahvila Lillistugan. Kahvilasta voit ostaa herkullisia täytettyjä leipiä, pullaa, kahvia, jäätelöä ja muita saaristoherkkuja nautittavaksi paikan päällä. Ota halutessasi mukaan omat eväät. Ilmoittautumiset Ritvalle viimeistään 17.8. Mukaan mahtuu 22 osallistujaa.

Tuomarinkylän retki, torstaina 29.9. klo 11–13.30

Tuomarinkyläntie 4–18, Helsinki.  Tuomarinkylän kartano 1790-luvulta sijaitsee peltojen keskellä kohoavalla mäellä Tuomarinkylässä Pohjois-Helsingissä.

Kartanoalueen rakennuksista löytyy nykyään ravintola Annan Kartano, sisustusliike Country White, mm. naistenvaatteita myyvä By Pia's outlet, Klementinan sali/galleria, Klementinan putiikki ja Taidekoulu Alfa (liikkeiden syksyn aukioloajat eivät ole vielä tiedossa). Kartanon entisessä tallissa ja navetassa toimivat ratsastuskoulut. Helsingin kaupunki hoitaa ja viljelee kartanon maita.

Tapaamme klo 11 ravintola Annan Kartanon vieressä olevalla parkkipaikalla. Pisin kävelyreitti 4,5 km kulkee Vantaanjoen molemmilla puolilla Tapaninvainiossa ja Tuomarinkylässä ja lyhimmät reitit vain Tuomarinkylän puolella 1,5 tai 2,5 km. Kävelyn jälkeen syömme lounaan Annan Kartanossa. Ruokailun jälkeen voi piipahtaa putiikeissa, jos ne ovat avoinna. Retken hinta on 10,- euroa ja sisältää lounaan seisovasta pöydästä. Retki maksetaan käteisellä retken alussa. Ilmoittautumiset Terhille viimeistään to 15.9 mennessä.

Kuusijärvelle uimaan ja saunomaan, To 27.10. klo 11–16.30 

Kuusijärvellä os. Kuusijärventie 3, Vantaa, on Vantaan suurin uimaranta ja sähkösaunat. Päärakennuksessa toimii ympärivuotisesti monipuolinen ja viihtyisä kahvilaravintola Cafe Kuusijärvi. 

Lähtö klo 10.30 tilauskuljetuksella Mikonkadun turistipysäkiltä, jos tarvetta. Tai tapaaminen suoraan Kuusijärvellä klo 11. Kuusijärvellä yhteistä ulkoilua klo 11–12, seisova pöytä klo 12, savusauna ja uintia klo 14–16, lähtö Kuusijärveltä klo 16.30, ja paluu Mikonkadulle. Retken hinta 10 eur maksetaan käteisellä retkipäivänä. Ilmoittautumiset kuljetustoiveineen Marja Leenalle to 13.10. mennessä.  

 

Ryhmät:

MAANANTAI

Malmin piiri Malmin kirkolla joka toinen vko klo 14–16. Os. Kunnantie 1. Ohjaajana Hilkka Välitalo. Tervetuloa tapaamaan ja juttelemaan kahvikupin äärelle.  

Sanoin ja sävelin kerho, maanantaisin klo 10–12 seuraavasti: 19.9., 17.10., 21.11. ja 19.12., Virta kirkko, Rajatorpantie 8, pääovista sisälle, ryhmähuone Aalto. Ryhmän ohjaajana Ritva-Leena Tuuli.

Näkökulma

Vertaisryhmässä etsitään uusia näkökulmia elämään. Ryhmä on tarkoitettu sekä vähän aikaa että pitkään näkövammansa kanssa eläneille. Ryhmän ohjaajina toimivat diakoni Ritva Aarnio ja vertaisohjaaja Maarit Hedman. Syyskauden kerrat: 5.9. Kaiku-kortista ajankohtaista 3.10. sosiaaliohjaaja Mari Parttimaa Espoon vammaispalvelut, näkövammaisten palvelut ja henkilökohtainen apu 31.10. Digihuijausluento, asiantuntija Kuluttajaliitosta 28.11. Jutta Saanila, Näkövammaisten Liiton Minun näköinen mieli -hanke. Kokoonnumme kerran kuukaudessa klo 13–15 Soukan kappelilla, Soukankuja 3, Espoo. Tiedustelut Ritvalta.

TIISTAI

Laula kanssain

Tule mukaan laulamaan yhdessä matalalla kynnyksellä tiistai-iltapäivisin klo 16.30–17.30. Iltapäivän isäntänä ja laulattajana toimii Markku Känninen. Kokoonnumme seurakuntakoti Uutussa, Lintukulma 2, Espoo. Syyskauden kerrat: 6.9., 4.10., 1.11., 29.11. Tiedustelut Ritvalta.

Juttupuhelin

Kaipaatko juttukaveria? Päivystäjät soittavat juttukaveria toivoville näkövammaisille tiistaisin klo 11–16. Otamme mielellämme uusia soitettavia ja soittajia. Ole yhteydessä Marja Leenaan.

KESKIVIIKKO

Pakarintupa keskiviikkoisin klo 12.30-15 os. Kuriiritie 1, Vantaa.

Kokoontumiset: 24.8., 7.9., 21.9., 5.10., 19.10., 2.11., 16.11.

Tervetuloa Pakarintuvalle tapaamaan ja tutustumaan vanhoihin ja uusiin ystäviin kahvikupin äärelle. Voit viettää aikasi kokonaan tuvalla tai käydä kimppakävelyllä klo 12.30–13.30 Pyhän Laurin kirkon maisemiin, jossa on mukana pieniä pysähtymisiä.

Keskiviikkokahvila

Kahvila toteutetaan yhteistyössä Espoon Seudun Näkövammaiset ry:n kanssa. Kahvila on joka keskiviikko klo 14–15.30 paitsi jäseniltoja (kuukauden kolmas torstai) edeltävinä keskiviikkoina. Keskiviikkokahvilat käynnistyvät 24.8. Kahvilassa emännöivät Leena Toiminen, Helena Paimela ja Liisa Mertanen. Osoite Kuunsäde 2 A-B, Espoo. Tarkemmat tiedot Espoon Seudun Näkövammaisten toimistolta numerosta 09 803 0368.

TORSTAI

Miesten saunaillat: 1.9. / 6.10. / 3.11. / 1.12. / klo 18–19 saunomista, klo 19–20.30 kahvia ja juttelua. os. Länsimäen kirkon takkahuoneessa, Kerokuja 9, Vantaa. Saunomisen ja yhdessäolon merkeissä.

Tikkurilan kerho klo 13–15, 8.9., 6.10., 3.11., 1.12. Tikkurilan kirkolla, Asematie 12. Yhdessäoloa, keskustelua ja kahvit. Ryhmän ohjaajina Rauni Laihonen ja Riitta-Maija Palmusaari-Bremer.

Raamattupiiri klo 13–15 Suvelan kappelilla, Kirstintie 24, Espoo. Tervetuloa matalalla kynnyksellä uudet ja entiset piiriläiset lukemaan viikon Raamatun tekstejä, tutustumaan uusiin hengellisiin kirjoihin, keskustelemaan, rukoilemaan, laulamaan ja kahvittelemaan. Oppaat ovat kappelin aulassa vastassa. Raamattupiiriä ohjaa Sari Karjalainen. Syyskauden kerrat 1.9., 15.9., 29.9., 13.10., 27.10., 10.11., 24.11., 8.12. Tiedustelut Ritvalta.

PERJANTAI


Lähetyspiiri klo 17–19.30, Pekanraitti 16, Malmi, 2.krs. huone 210. Ensimmäinen kokoontuminen pe 26.8. ja viimeinen on pe 9.12. Ohjaajana Leena Siponkoski. Piirin toiminta tukee Lähetysseuran tekemää työtä Nepalissa, vammaisten lasten hyväksi.

Puhelinryhmä, keskustelua vuoden aikaan ja ajankohtaisiin asioihin liittyen. Ryhmä kokoontuu klo 13–14.30, seuraavasti: 26.8., 9.9., 23.9., 7.10., 21.10., 4.11., 18.11., 2.12 ja 16.12. Osallistuaksesi ryhmään tarvitset vain tavallisen puhelimen. Puhelinkerhoon mahtuu neljä osallistujaa. Ilmoittautumiset ryhmään aina edellisenä päivänä Terhille puh. 050 381 87 58 tai terhi.suonsivu@evl.fi   Ilmoittautumisen voi jättää puhepostiin silloin, kun työntekijä ei pysty vastaamaan soittoosi. 

Vapaaehtoistoiminta

Otamme vapaaehtoisia toimintaamme mukaan koko ajan. Tarvitsemme jatkuvasti opaskavereita tapahtumiimme mitä järjestämme.

Jos kiinnostuit ja haluat mukaan toimintaan, ota rohkeasti yhteyttä työntekijään. Lähdetään yhdessä räätälöimään sinulle sopivaa tapaa olla auttamassa.

Kausiohjelman voi saada myös

- sähköpostina

- pisteillä

Tilaukset ja osoitteenmuutokset alueen työntekijälle

Espoolaisten näkövammaisoppaiden palaverit

Vapaaehtoisten opasystävien palaverit ovat yhteisen jakamisen, työnohjauksen ja suunnittelun paikkoja. Ilmoittaudu Ritvalle viimeistään viikkoa ennen. 

 

Näkövammaisoppaiden palaverit

perjantaisin klo 10-12 Kirkonkulmassa, Kirkkokatu 1. Ilmoittaudu viikkoa ennen palaveria Ritvalle.

Syyskauden kerrat: 2.9., 7.10., 4.11. ja 2.12.

 

Helsingin ja Vantaan työntekijöiden yhteystiedot

 

Helsinki: Marja Leena Kallio, diakoni

p. 09 2340 2549

marjaleena.kallio@evl.fi 

Helsingin seurakunnat

Pekanraitti 16

00700 Helsinki

 

Heli Ojalehto, vammaistyön pappi 1.12 lähtien

09-2340 2546

heli.ojalehto@evl.fi

Helsingin seurakunnat

 

 

Vantaa: Terhi Suonsivu, diakonissa

p. 050 3818 758

terhi.suonsivu@evl.fi

Vantaan seurakunnat

Asematie 12 A

PL 56

01301 Vantaa

 

 

 

 

 

 

 

 

Ota yhteyttä

Näkövammaistyön diakoni
Espoon seurakuntayhtymä
Yhteinen seurakuntatyö
Kirkkokatu 1, PL 200
02770 Espoo