Tasapainoharjoituksia näkövammaisille. Tervetuloa tiistaina 9.4. klo 13.30-14.30 osoitteeseen Kirkkokatu 1.
Tasapainoharjoituksia näkövammaisille.

Näkövammaisten toiminta

Kausiohjelma

Espoon seurakuntien näkövammaistyö järjestää näkövammaisille monenlaisia kohtaamisen paikkoja, joista tiedotetaan kausiohjelmissa ja tällä nettisivulla.

Kausiohjelman voit tilata Espoon seurakuntien näkövammaistyön diakonissa Minna Martiskaiselta, minna.martiskainen@evl.fi, 0407347715.

Kausiohjelman voi saada

- isotekstisenä

- sähköpostina

- pistekirjoituksella

- Daisy-äänilevynä

Tilaukset ja osoitteenmuutokset alueen työntekijälle

Espoon seurakuntien Kirkko ja Kaupunki -lehti ilmestyy äänitteenä kerran viikossa ja siihen on poimittu ajankohtaiset ilmoitukset seurakuntien tilaisuuksista.

Kirkko ja kaupunki -äänilehden tuottaa Espoon seudun näkövammaiset ry.

Äänilehden ja kausiohjelman voit tilata Minna Martiskaiselta, p. 040 734 7715 tai minna.martiskainen@evl.fi

Lisätietoa tuesta, keskusteluavusta ja vapaaehtoisista opasystävistä.

Keskusteluapua on saatavilla, ole yhteydessä Minna Martiskaiseen  p. 040 734 7715.

Alla on listattu pääkaupunkiseudun eri kaupungeissa pidettäviä näkövammaistyön tapahtumia. Tarjolla on erilaisia vertaistukiryhmiä, palvelutoimintaa, retkiä ja messuja.

Älä jää yksin vaan tule mukaan!

Lukevat kädet.

 

Vapaaehtoistoiminta

Otamme vapaaehtoisia mukaan toimintaamme koko ajan. 

Jos kiinnostuit ja haluat mukaan toimintaan, ota rohkeasti yhteyttä työntekijään. Lähdetään yhdessä räätälöimään sinulle sopivaa tapaa olla auttamassa. Meiltä saat kaiken tarvittavan tiedon, koulutuksen ja tuen vapaaehtoisena opasystävänä toimimiseen. Voit määritellä itse sinulle sopivan ajan ja tavan olla mukana toiminnassamme! Meille on tärkeää, että myös sinä saat vapaaehtoisena toimimisesta hyvää mieltä ja mahdollisuuden kehittää itseäsi uusien asioiden parissa. Ehkä löydät itsellesi myös uusia ystäviä! Tervetuloa mukaan - me odotamme sinua!

Espoolaisten näkövammaisoppaiden palaverit

Vapaaehtoisten opasystävien palaverit ovat yhteisen jakamisen, työnohjauksen ja suunnittelun paikkoja. Ilmoittaudu Minnalle viimeistään viikkoa ennen. Kevään viimeinen tapaaminen 5.4. 

Opasystävien kevätjuhla maanantaina 20.5. Hvittorpissa. Laita päivä jo ylös kalenteriin, lisätietoja tulossa myöhemmin!

 

Pääkaupunkiseudun seurakuntien näkövammaistyön toiminta

Kevätkausi 2024

Tapahtumiimme voi tulla yksin tai tutun kaverin kanssa. Kuljetuspalvelumatkoilla pääset kulkemaan Helsinki-Espoo-Vantaa-alueella.

Vapaaehtoiset oppaamme ovat apunasi tapahtumissamme.

Toimintaamme ovat:

  • erilaiset vertaisryhmät
  • koti- ja laitoskäynnit
  • palveluohjaus
  • retket, leirit
  • Vapaaehtoisten oppaiden välitys ulkoilukaveriksi

Noudatamme kokoontumisissa THL:n ohjeistuksia. Koska toiminnassamme on erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä, suosittelemme että: flunssaoireisena jäädään kotiin, kädet pestään ennen ja jälkeen kokoontumisten.

Tapahtumat

Näkö menee - mistä apua? – vertaistukea ja tietoa pääkaupunkiseudun näkövammaisille

Oletko hiljattain menettänyt näköäsi tai onko näkövammasi tuttu jo useammalta vuodelta? Lähde tapaamaan muita samassa tilanteessa olevia. Voit tulla kaikkiin tapaamisiin, tai voit valita sinua kiinnostavan aihekerran.

Tapaamme keskiviikkoisin klo 10–11.30 Matteuksen kirkolla os. Turunlinnantie 3, Helsinki. Taksien ajo-ohje: Olavinlinnantien kautta pääsy kirkon pääovelle. Lounas mahdollisuus tapaamisen jälkeen.

7.2 HUS Optometristi Katri Leinonen, näönkäytön apuvälineet
14.2 HUS Kuntoutusohjaaja Niina Hänninen, mistä apua arkeen?
21.2 HUN ry, Helsingin ja Uudenmaan näkövammaiset, tiedottaja, Ilkka Väisänen, ohjaaja Minna Toivari
28.2 HUS Silmäklinikan psykologi Marika Kajander, mistä saan tukea ja apua näön menetykseen?

Pakarituvalla klo 10-11.30, os. Kuriiritie 1, Vantaa
6.3 NL, Näkövammaisten liitto, Oikeuksien valvonnan asiantuntija, Arja Törnroos, näkövammaisen sosiaaliturva

Ilmoittautumiset ja tiedustelut to 1.2. mennessä diakoni Marja Leena Kallio p. 050 3800947 marjaleena.kallio@evl.fi


Pe 17.5 Päiväretki Tampereelle: Tallipiha, Mummonkammari ja Kirkon Juhlat

Tutustumista Tallipihaan yhdessä tai erikseen, Tampereen vanhan kaupungin tunnelmaan, joka on Finlaysonin alueella. Tallipihan historia juontaa juurensa 1800- luvulta. Tallipihasta löytyy monipuolinen valikoima upeita käsitöitä, sisustustuotteita, herkkuja ja suussa sulavia suklaita. Klo 14 lähtien tarjolla ruokaisa salaatti oman valinnan mukaan Tallipihan kahvilassa.
Tampereen seurakuntien Mummonkammari kutsui meidät kylään kahville, joten käymme siellä ennen juhlille menoa n. klo 16 maissa. Kammari sijaitsee n. 300 metriä Keskustorilta, juhlapaikastamme, jonne kävelemme.
Kirkon juhlien avajaiset ovat Keskustorilla klo 17.30-18.30.Toivon päivänä 4. kesäkuuta 2023 alkoi Tampereen seura-kunnissa Toivon vuosi. Teemavuosi huipentuu toukokuussa 2024 Tampereella järjestettäviin Kirkon Juhliin. Mukana avajaisissa mm. arkkipiispa Tapio Luoma ja Tampereen pormestari Kalervo Kummola. Musiikista vastaa juhlille osallistuvista kuoroista muodostuva suurkuoro ja Tampere Big Bandista koottu juhlien Houseband. Avajaisten juontajana toimii Olli Keskinen. Keskustorin läheisyyteen tulemme hyvissä ajoin, jotta saadaan istumapaikat. Kotimatkalle lähdemme viimeistään klo 19.
Lähtö klo 11.30 Espoo, Kirkkotie 1 ja klo 12 Louhelan juna-asema os. Uomatie 1, Vantaa, bussipysäkki. Retken hinta 20 eur kerätään käteisenä retken aikana, sis. bussikuljetuksen, kahvin ja pullan sekä valinnaisen ruokaisan salaatin. Paluu Louhela klo 21 ja Espoo klo 21.30. Retki ei ole esteetön. Retki toteutetaan, kun lähtijöitä on riittävästi.
Sitovat ilmoittautumiset pe 3.5 mennessä Marja Leena p. 2340 2549 marjaleena.kallio@evl.fi ja Minna p. 040- 7347715 minna.martiskainen@evl.fi

Keskiviikkona 28.8. Lohirannan saunakuisti kutsuu saunomaan, uimaan ja nauttimaan elokuisesta luonnosta klo 14- 20.30


Lähde viettämään kanssamme elokuista iltapäivää Helsingin seurakuntien omistamaan Lohirannan leirikeskukseen saunoen ja uiden. Iltapäivää voi viettää myös ihan saunakuistilla istuen ja nauttien elokuisesta luonnosta. Lohirannan leirikeskus sijaitsee Lohjalla, Lohjanharjun kupeessa Lehmijärven rannalla. Helsingistä Lohirantaan on matkaa n. 55km. Lohirannan maastot tarjoavat hyvät mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen.
Rannasta löytyy savusauna. Savusaunaan mahtuu kerralla 10 hlöä. Rannan tuntumassa on myös uudehko, hirsinen sähkösauna rakennus, jossa on kaksi erillistä saunaosastoa, joka mahdollistaa yhtäaikaisen saunomisen miehille ja naisille. Saunojen keskellä on yhteinen kokoontumistila, jossa voimme paistaa makkaroita takkatulen äärellä, ja viettää elokuista iltaa yhdessä.
Lähtö klo 13.30 Malmin uimahallin parkkipaikka os. Pekanraitti 14, Helsinki ja klo 14 Louhelan juna-asema os. Uomatie 1, bussi-pysäkki. Palaamme Louhelaan klo 20 ja Malmille klo 20.30.
Ilmoittautumiset erityisruokavalioineen ke 10.7 mennessä marja-leena.kallio@evl.fi. Retken hinta 20 €. sis. bussimatkat, savu- ja sähkösaunat ja runsaampi iltapala.

Messut

Sunnuntaina 16.6 Saaristomessu Mustasaaren kappelissa klo 14, jonka jälkeen Mustasaari tarjoaa kirkkokahvit. Virret pisteillä.

Kevään luontoretket

Torstaina 23.5. Albergan kartano ja Albergan puutarha klo 13–16

Kokoontuminen Alberganesplanadilla sijaitsevan Mezza-ravintolan os. Alberganesplanadi 5 edustalla klo 13.00.
Siirrymme yhdessä Albergan kartanoon, jossa kartanon esittely upeine kellaritiloineen.
Seuraavaksi tutustumme puutarhurin mökkiin, jonka Perkkaa-Vermoseura on kunnostanut hienoksi kokous- ja juhlatilaksi.
Lopuksi siirrymme Kehän toiselle puolelle vanhan Albergan muinaismuistolailla suojeltuun ja kunnostettuun puutarhaan. Siellä kuulemme esittelyn vanhan Albergan historiasta v.1620 alkaen. Kiinnostuneet voivat lopuksi tutustua kartanon kalalampiin.
Palaamme yhdessä lähtöpaikkaan, retki päättyy viimeistään klo 16.00.
Retken päätteeksi voit käydä itsenäisesti kahvilla lähellä sijaitsevissa kahviloissa, kuten Leppävaaran Elä ja Asu-seniorikeskuksessa tai Sellossa. Kahvit omakustannehintaan.
Huom! Retki ei ole liikuntarajoitteisille täysin esteetön.
Säävaraus.
Retkikohteiden esittelystä vastaa Esa Katajisto. Ilmoittautumiset ja lisätiedot 20.5. mennessä diakonissa Minna Martiskaiselle p. 040 7347715 tai minna.martiskainen@evl.fi.

Sunnuntaina 16.6 Mustasaari klo 12-16.

Tervetuloa viettämään kesäpäivää Mustasaareen, kesäparatiisiin Seurasaaren selällä. Voit tulla yhdessä muiden kanssa, tai oleskella omassa rauhassa. Saaressa asustaa kesäisin mm. lampaita, kanoja, kaneja ja kukkoja, joita saa käydä tervehtimässä. Saarella on loistavat uintimahdollisuudet mataline hiekkarantoineen. Saaresta löytyy myös luontopolku, joka kulkee Mustasaaren ja viereisen Hevossaaren rantoja. Polulla on pysähdyspaikkoja, jotka ohjaavat hiljentymiseen tekstien ja harjoitteiden avulla. Mustasaaren omistaa Helsingin seurakunnat.
Lähdemme klo 12 lautalla saareen. Saaressa brunssi ja jälkiruoka tarjolla heti saavuttuamme, klo 14 saaristomessu kappelissa, jonka jälkeen saari tarjoaa kirkkokahvit. Paluu klo 15.40 lautalla.
HUOM! Mustasaaren lautan lähtöpaikka ja ajat tarkentuvat kevään aikana, koska nykyinen ranta on tällä hetkellä rakennustyömaana.
Ilmoittautumiset erityisruokavalioineen ma 3.6 mennessä marja-leena.kallio@evl.fi, p. 23402549. Retken hinta 10 eur. Sis. lauttamaksut, brunssi, jälkiruoka ja kahvit. Maksu kerätään käteisenä rannassa.

Leirit

TALVILEIRI ke-to 20.3.-21.3. espoolaisille ja vantaalaisille Hvittorpin leirikeskuksessa, Hvittorpintie 243, Masala.

Ilmoittautumiset 4.3.2024 mennessä seurakuntien sähköisen järjestelmän kautta (hae tapahtumakalenterista näkövammaisten talvileiri) tai Minnalle p. 040 734 7715, jos netti-ilmoittautuminen ei onnistu. Huomioi erillinen ilmoittautuminen oppaille.
Leirin hinta on 33,50€. Leirille tuleville lähetetään leiriohjelma ennen leiriä. Huom. Muutokset mahdollisia!

KESÄLEIRI ti-to 13.8.-15.8.2024 espoolaisille Hvittorpin leirikeskuksessa, Hvittorpintie 243, Masala.

Ilmoittautumiset 14.6.2024 mennessä seurakuntien sähköisen järjestelmän kautta (hae tapahtumakalenterista näkövammaisten kesäleiri) tai Minnalle p. 040 734 77115, jos netti-ilmoittautuminen ei onnistu. Huomioi erillinen ilmoittautuminen oppaille.
Leirin hinta on 51,50€. Leirille tuleville lähetetään leiriohjelma ennen leiriä. Huom. Muutokset mahdollisia!

Kesäleirin suunnittelua to 11.4.2024 klo 10-12
Kirkonkulmassa, toinen krs (Kirkkokatu 1).
Olet sydämellisesti tervetullut suunnittelemaan yhteistä leiriämme! Ilmoittaudu Minnalle, jos haluat tulla mukaan suunnittelupalaveriin. Mukana Minna Martiskainen ja Eeva Einola Tuomikirkkoseurakunnasta

Ryhmät

MAANANTAI

Sanoin ja sävelin kerho
22.1.,26.2., 25.3., 22.4., 27.5 klo 14–16, Martinristi, Martinpolku 2C (navigaattoriin osoite Martinlaaksonpolku 7, myös sisäänkäynti Martinlaaksonpolun puolelta). Ryhmän ohjaajana Ritva-Leena Tuuli.

Näkökulma
Kokoonnumme kerran kuukaudessa maanantaisin klo 13–15 Kirkonkulmassa, Kirkkokatu 1, Espoo. Vertaisryhmässä etsi-tään uusia näkökulmia elämään. Ryhmä on tarkoitettu sekä vähän aikaa että pidempään näkövammansa kanssa eläneille. Ryhmän ohjaajana toimii diakonissa Minna Martiskainen.
Kevätkauden kerrat: 15.1. 26.2. 18.3. 22.4. ja 20.5.

Huom! Näkökulma täyttää 20 vuotta ja juhlimme sitä tammikuun tapaamisen yhteydessä eli 15.1.2024.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen Näkökulman 20-vuotisjuhliin Minna Martiskaiselle p. 040 734 7715 tai minna.martiskainen@evl.fi 8.1.2024 mennessä. Minna on lomalla 7.1.2024 asti, joten jätä ääniviesti tai laita tekstiviesti.

TIISTAI

Tikkurilan kerho
9.1.,13.2.,12.3., 9.4.,14.5 klo 13–15 Tikkurilan kirkolla, Asematie 12. Yhdessäoloa, keskustelua ja kahvit. Ryhmän ohjaajina Rauni Laihonen ja Riitta-Maija Palmusaari-Bremer.

Juttupuhelin
Kaipaatko juttukaveria? Päivystäjät soittavat juttukaveria toivoville näkövammaisille sovittuna päivänä ja aikana. Otamme mielellämme uusia soitettavia ja soittajia. Ole yhteydessä Marja Leenaan.

KESKIVIIKKO

Pakarintupa
6.3., 20.3.,10.4., 24.4., 8.5., 22.5. klo 12.30-15 os. Kuriiritie 1, Vantaa. Tervetuloa tapaamaan ja tutustumaan vanhoihin ja uusiin ystäviin kahvikupin äärelle. Voit viettää aikasi kokonaan tuvalla tai käydä kimppakävelyllä klo 12.30–13.30 Pyhän Laurin kirkon maisemiin, jossa on mukana pieniä pysähtymisiä. Tiedustelut Marja Leenalta. Kevään vierailijoita: 6.3 vierailijana Visus, näkövammaisten terveyden edistämishankkeesta, Mari Laine, 20.3 ja 24.4 Vammaistyön pappi Heli Ojalehto ja 10.4 yhteisöpappi Ulla Lumi-järvi

Keskiviikkokahvila
Kahvila toteutetaan yhteistyössä Espoon Seudun Näkövammaiset ry:n kanssa. Kahvila on joka keskiviikko klo 14–15.30 paitsi kuu-kauden viimeisenä keskiviikkona, jolloin on jäsenilta. Keski-viikkokahvilat käynnistyvät 10.1. Kahvilassa emännöivät Leena Toiminen, Helena Paimela ja Liisa Mertanen. Osoite Kuunsäde 2 A-B, Espoo. Tarkemmat tiedot Espoon Seudun Näkövammaisten toimistolta numerosta 09 803 0368.

TORSTAI

Miesten saunaillat
1.2., 7.3., 4.4., 2.5. klo 18–19 saunomista, klo 19–20.30 kahvia ja juttelua Länsimäen kirkon takkahuoneessa, os. Kerokuja 9, Vantaa. Saunomisen ja yhdessäolon merkeissä. Tiedustelut Katri Valveelta.

Raamattupiiri
11.1., 1.2., 15.2., 29.2., 14.3., 28.3., 11.4. ja 25.4.klo 13–15 Suvelan kappelilla, Kirstintie 24, Espoo. Tervetuloa matalalla kynnyksellä uudet ja entiset piiriläiset lukemaan viikon Raamatun tekstejä, tutustumaan uusiin hengellisiin kirjoihin, keskustelemaan, rukoile-maan, laulamaan ja kahvittelemaan. Oppaat ovat kappelin aulassa vastassa. Raamattupiiriä ohjaa Sari Karjalainen.
Tiedustelut Minnalta Martiskaiselta p. 040 734 7715.

PERJANTAI

Lähetyspiiri
klo 17–19.30, Pekanraitti 16, Malmi, 1.krs. ruokasali. Ensimmäinen kokoontuminen pe 12.1. ja viimeinen on pe 31.5. Ohjaajana Leena Siponkoski. Piirin toiminta tukee Lähetysseuran vammaisten lasten hyväksi tekemää työtä Nepalissa.

Pääkaupunkiseudun näkövammaistyön yhteystiedot:

Helsingin seurakuntien näkövammaistyön toimisto on Malmilla, os. Pekanraitti 16, Malmin Varustamolla. Tervetuloa tutustumaan ja lounastamaan hävikkiruokaravintolassamme Waste& Feast ma-to klo 11–13. Lounas sis. lämpimän ruoan, salaatin ja kahvin,3 € mukaan otettuna 2 €. Näkövammaistyön diakonina toimii Marja Leena Kallio, p. 050 3800947 tai marjaleena.kallio@evl.fi.

Vantaan seurakuntien näkövammaistyö Vantaan seurakuntien näkövammaistyöhön liittyvistä asioista vastaa diakonian päällikkö Katri Valve, p. 050 3096865 tai katri.valve@evl.fi. 

Espoon seurakuntien näkövammaistyö on Espoon keskuksessa, Kirkkokatu 1. Kaikki tapaamiset sovitaan työntekijän kanssa etukäteen. Ota yhteyttä Minna Martiskainen, p. 040 734 7715 tai minna.martiskainen@evl.fi.    

Palvelutoiminta HUN ry, toimii Iiriksessä, Marjaniementie 74.  Ota yhteyttä ja varaa aika, kun tarvitset neuvontaa, palveluohjausta tai apua lomakkeiden täyttämisessä. Ohjelmallinen iltapäivätoiminta on joka tiistai klo 13–15. Minna Toivari, palveluohjaaja 040-5592627 minna.toivari@hun.fi 

Ota yhteyttä

Vs erityisdiakonian viranhaltija, näkövammaistyö
Espoon seurakuntayhtymä
Diakonian asiantuntijapalvelut Yhteinen seurakuntatyö
Kirkkokatu 1
02770 Espoo