Suru satuttaa syvästi

Läheisen kuolema satuttaa syvästi. Läheisen kuoleman jälkeen seuraava suru on pitkä prosessi, joka tarvitsee oman aikansa. Suru etenee ihmisessä vähitellen eikä ole kahta samanlaista tapaa surra. Tuska tarvitsee äänen. Suru ja kipu kertovat – rakastamme yhä.

Espoon seurakunnat järjestävät sururyhmiä ja -leirejä, joissa on mahdollista luottamuksellisesti jakaa surussa nousevia tunteita ja ajatuksia yhdessä toisten samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Sururyhmiä ohjaavat diakoniatyöntekijät ja papit. Sururyhmistä löytyy tietoa näiltä sivuilta (alla)  ja Kirkko ja kaupunki -lehdessä.

Voit myös kääntyä seurakunnan työntekijän puoleen. Yhteystiedot löytyvät täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Surutyö ja -ryhmät Espoon seurakunnissa

Sururyhmä läheisensä menettäneille Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa

Ryhmä on suljettu ryhmä ja siihen mahtuu mukaan 8 henkilöä. Ryhmä kokoontuu to 21.10. alkaen Viherlaakson kappelissa (Viherkalliontie 2, 02710 Espoo). Kokoontumiskerrat: 21.10., 4.11., 18.11., 2.12. ja 16.12. klo 18-19.30. Ryhmän vetäjinä toimivat pappi Tuija Kuusinen ja diakoni Ani Iivanainen. Tiedustelut: Ani Iivanainen, puh. 040 572 5344, ja Tuija Kuusinen, puh. 040 531 1041.

Sururyhmä Leppävaaran seurakunnassa

Ryhmä kokoontuu kuutena torstaina klo 17.30–19.30 Lasten kappeli Arkissa (os. Leppävaarankatu 7 B, 3 krs.) Ryhmässä saat käsitellä yhdessä toisten kanssa läheisen menettämiseen liittyviä tunteita ja ajatuksia. Ryhmä perustuu vertaistukeen ja luottamuksellisuuteen. Ensimmäinen kokoontuminen on to 11.11.2021. Ryhmän ohjaajina toimivat diakonissa Sari Aroheikki ja diakoniapastori Timo Salo.

Ryhmään mahtuu mukaan kuusi henkilöä. Toivomme sinun olevan läsnä jokaisella ryhmäkerralla. Ryhmässä kunnioitamme jokaisen ainutkertaista tarinaa. On suositeltavaa, että menetyksestä on kulunut noin puoli vuotta ennen sururyhmään osallistumista. Tiedustelut ja ilmoittautumiset 14.11. mennessä: Sari Aroheikki, 040 539 7191, sari.aroheikki@evl.fi.

Sururyhmä läheisensä menettäneille Tapiolan seurakunnassa

Tapiolan seurakunnan sururyhmä kokoontuu Espoon Järjestöjen talolla (Kauppamiehentie 6, Tapiola) kolme kertaa joka toinen tiistai 16.11.2021 alkaen. Joulun jälkeen ryhmän kokoontumiset jatkuvat Tapiolan kirkolla ti 11.1., 25.1. ja 8.2.2022. Tapaamisia on kaikkiaan yhteensä 6 kertaa.

Ryhmä on vertaisryhmä, jossa menetystä ja surua voi käsitellä luottamuksellisesti muiden samassa elämäntilanteessa olevien kanssa. Menetyksestä olisi hyvä ollut kulunut jo muutama kuukausi ennen ryhmään osallistumista.

Mukana kappalainen Marianne Tiihonen ja perhetyöntekijä, sielunhoitoterapeutti Kristiina Larjava. Ilmoittautumiset ja tiedustelut Kristiina Larjava 050 358 1064 tai kristiina.larjava(at)evl.fi viimeistään pe 12.11.2021.

 

Sururyhmä päihteisiin kuolleiden läheisille keväällä 2022

Menetys pysäyttää aina ja saa usein tuntemaan itsensä yksinäiseksi. Sururyhmä on vertaistukiryhmä , jossa on samantapaisia asioita kokeneita ihmisiä jakamassa surua keskenään. Tässä ryhmässä voit puhua avoimesti läheisesi päihteiden käytöstä, päihdekuolemasta sekä omista tunteistasi ja kokemuksistasi. Suositeltavaa on, että läheisen kuolemasta olisi kulunut vähintään kolme kuukautta -puoli vuotta ennen ryhmään tuloa.

Ryhmää ohjaavat diakonit Riitta Türkmen ja Ritva Aarnio. Ryhmä kokoontuu Leppävaarassa maanantaisin 7.2.-25.4. kahdeksan kertaa. Tiedustelut ja ilmoittautumiset viimeistään 31.1. riitta.türkmen@evl.fi, 040 546 5198 tai ritva.aarnio@evl.fi, 040 734 7715.

 

Muista lapsensa menettänyttä - ompele arkkumekko tai -peite enkelivauvalle

Naistenklinikka ja Jorvin sairaala kaipaavat arkkumekkoja ja peitteitä kuolleille vauvoille. Leppävaaran seurakunta haluaa muistaa lapsensa menettäneitä perheitä ompelemalla heidän enkelivauvoilleen arkkumekkoja ja -peittoja. Voit osallistua ompeluprojektiin vapaaehtoisena. Valmiit tuotteet voi toimittaa joko Leppävaaran kirkolle, diakoniatoimisto, os. Veräjäkallionkatu 2 (nimellä Riitta Türkmen) tai Leppävaaran seurakunnan seurakuntatoimistoon,  Lars Sonckin kaari 16, 4. krs. (Kaisa Yletyinen nimellä). Toimitamme peitot yhdyshenkilölle, joka vie ne sairaalaan.  

Arkkumekon ohjeet

Mekon toivotaan muistuttavan yleisilmeeltään kastemekkoa. Mekon toivotaan olevan selästä avonaisia joko helmaan asti tai lähes helmaan pukemisen helpottamiseksi. Selän puolelle muutama nauha, jolla mekko kiinnitetään.  

Toiveena on pitsiä koristeena, kaulus, rinnus. 

Mekon voi ommella käsin tai koneella. Mekko jää lapsen ylle, eli sen ei tarvitse olla käyttövahvuinen.  

Voit käyttää puhtaita siistejä valkoisia kierrätysmateriaaleja, kuten kauluspaitojen selkämystä tai miksei koko paitaa voi hyödyntää, jos se on siisti. Paitakankaat ovat mukavan tuntuisia ja pehmeitä ja laskeutuvia.

Valkoinen ohut pellava on myös hyvä.  Jotkut ovat ommelleet häämekoistaan. Ajatuksena on, että kangas on luonnontuotetta (esim. puuvilla, pellava).

Mekon mitat

  • ​​​​​​50 cm, jolloin hihan pituus on 16 cm, kainalon leveys 24 cm eli ympärys 48 cm. 
  • Pienempi mekko 48 cm, jolloin hihan pituus 14 cm, kainalosta kainaloon 20-22 cm, eli ympärys 44 cm. 

Kaavat mekkoihin on kopioitu pinterestistä.  

Arkkupeitto 

Peiton koko on 60 x 70 cm. Peitto jää vanhemmille vauvasta muistoksi, joten olisi mukava, että se on pehmeä ja väriltään lohduttava.

Materiaalia voi kysyä myös Riitta Türkmeniltä. Hankimme pienen määrän valmista kangasta Leppävaaran seurakunnan vapaaehtoisille. Ole yhteydessä mielellään sähköpostilla riitta.turkmen@evl.fi tai jättämällä viestin puhelimeen 040 546 5198.  

Kiitos ystävä, kun olet mukana!

Surullinen enkeli -patsas hautausmaalla