Suru satuttaa syvästi

Läheisen kuolema satuttaa syvästi. Läheisen kuoleman jälkeen seuraava suru on pitkä prosessi, joka tarvitsee oman aikansa. Suru etenee ihmisessä vähitellen eikä ole kahta samanlaista tapaa surra. Tuska tarvitsee äänen. Suru ja kipu kertovat – rakastamme yhä.

Espoon seurakunnat järjestävät sururyhmiä ja -leirejä, joissa on mahdollista luottamuksellisesti jakaa surussa nousevia tunteita ja ajatuksia yhdessä toisten samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Sururyhmiä ohjaavat diakoniatyöntekijät ja papit. Sururyhmistä löytyy tietoa näiltä sivuilta (alla)  ja Kirkko ja kaupunki -lehdessä.

Voit myös kääntyä seurakunnan työntekijän puoleen. Yhteystiedot löytyvät täältäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Surutyö ja -ryhmät Espoon seurakunnissa

Tulossa syksyllä 2022 

Lapsensa menettäneiden sururyhmä Espoonlahdessa.

Tiedustelut pastori Mira Kohijoki 040 567 0506, mira.kohijoki@evl.fi.

Muista lapsensa menettänyttä - ompele arkkumekko tai -peite enkelivauvalle

Naistenklinikka ja Jorvin sairaala kaipaavat arkkumekkoja ja peitteitä kuolleille vauvoille. Leppävaaran seurakunta haluaa muistaa lapsensa menettäneitä perheitä ompelemalla heidän enkelivauvoilleen arkkumekkoja ja -peittoja. Voit osallistua ompeluprojektiin vapaaehtoisena. Valmiit tuotteet voi toimittaa joko Leppävaaran kirkolle, diakoniatoimisto, os. Veräjäkallionkatu 2 (nimellä Riitta Türkmen) tai Leppävaaran seurakunnan seurakuntatoimistoon,  Lars Sonckin kaari 16, 4. krs. (Kaisa Yletyinen nimellä). Toimitamme peitot yhdyshenkilölle, joka vie ne sairaalaan.  

Arkkumekon ohjeet

Mekon toivotaan muistuttavan yleisilmeeltään kastemekkoa. Mekon toivotaan olevan selästä avonaisia joko helmaan asti tai lähes helmaan pukemisen helpottamiseksi. Selän puolelle muutama nauha, jolla mekko kiinnitetään.  

Toiveena on pitsiä koristeena, kaulus, rinnus. 

Mekon voi ommella käsin tai koneella. Mekko jää lapsen ylle, eli sen ei tarvitse olla käyttövahvuinen.  

Voit käyttää puhtaita siistejä valkoisia kierrätysmateriaaleja, kuten kauluspaitojen selkämystä tai miksei koko paitaa voi hyödyntää, jos se on siisti. Paitakankaat ovat mukavan tuntuisia ja pehmeitä ja laskeutuvia.

Valkoinen ohut pellava on myös hyvä.  Jotkut ovat ommelleet häämekoistaan. Ajatuksena on, että kangas on luonnontuotetta (esim. puuvilla, pellava).

Mekon mitat

  • ​​​​​​50 cm, jolloin hihan pituus on 16 cm, kainalon leveys 24 cm eli ympärys 48 cm. 
  • Pienempi mekko 48 cm, jolloin hihan pituus 14 cm, kainalosta kainaloon 20-22 cm, eli ympärys 44 cm. 

Kaavat mekkoihin on kopioitu pinterestistä.  

Arkkupeitto 

Peiton koko on 60 x 70 cm. Peitto jää vanhemmille vauvasta muistoksi, joten olisi mukava, että se on pehmeä ja väriltään lohduttava.

Materiaalia voi kysyä myös Riitta Türkmeniltä. Hankimme pienen määrän valmista kangasta Leppävaaran seurakunnan vapaaehtoisille. Ole yhteydessä mielellään sähköpostilla riitta.turkmen@evl.fi tai jättämällä viestin puhelimeen 040 546 5198.  

Kiitos ystävä, kun olet mukana!

Surullinen enkeli -patsas hautausmaalla