Kasteen suunnittelu

Lapsi voidaan kastaa, jos ainakin toinen vanhemmista kuuluu kirkkoon. Jos et kuulu kirkkoon, lue lisää täältä: lapsi- ja aikuiskasteLinkki avautuu uudessa välilehdessä).

Lapsen ensimmäinen juhla on tärkeä tapahtuma kaikille lapsen läheisille: vanhemmille, sisaruksille, kummeille ja sukulaisille. Kastetta kokoonnutaan juhlimaan usein yhdessä läheisten kanssa.

Milloin?

Yleensä lapsi kastetaan noin kahden kuukauden iässä. Lapsen tiedot on ilmoitettava väestörekisteriin ennen kuin lapsi täyttää kolme kuukautta. Jos lapsi kastetaan ennen tätä, seurakunta hoitaa tiedot väestörekisteriin. Lapsi voidaan kuitenkin kastaa missä iässä tahansaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Voit varata kasteen heti lapsen synnyttyä. Varaus kannattaa tehdä mahdollisimman pian.

Missä?

Kaste voidaan toimittaa kirkossa tai muussa seurakunnan tilassa, kotona, isovanhempien luona tai jossain muussa sopivassa paikassa. Lapsi voidaan kastaa myös seurakunnan yhteisessä messussa tai erityisenä kastepäivänä. Kastepaikasta riippumatta kaste on sekä jumalanpalvelus että perhejuhla.

Kasteen varaaminen

Kasteen voi varata heti kun tiedät, missä ja milloin haluatte ristäiset järjestää, vaikka heti lapsen synnyttyä. Varauksen yhteydessä sovitaan sekä kasteajasta, kastepaikasta että kastepapista. On mahdollista pyytää myös suoraan tuttua pappia kastamaan. Ristiäisjuhlaa varten voi varata seurakunnan tilan maksutta.

Kasteesta on hyvä sopia ajoissa.

Varaa kaste:

Lapsen nimi ja tiedot

Vanhemmat päättävät lapsen nimet, mutta nimien valintaa ja antamista ohjaa nimilaki. Etunimiä voi olla enintään neljä.

Etunimeksi hyväksytään yleensä vain sellainen nimi, joka:

  • on vakiintunut etunimikäyttöön

  • on vakiintunut samalle sukupuolelle

  • ei muistuta sukunimeä.

Jos olet epävarma lapsen etu- tai sukunimestä, ota ajoissa yhteyttä nimilautakuntaanLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Lisätietoja löydät mm. Digi- ja väestötietovirastostaLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja nimilaistaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Vanhemmat täyttävät Lapsen tietojen ilmoittaminen -lomakkeeseen tiedot lapsen nimistä ja äidinkielestä. Digi-ja väestötietovirasto lähettää tämän lomakkeen vanhemmille keskusrekisterin kautta noin kaksi viikkoa lapsen syntymän jälkeen. Lomake on henkilökohtainen, ja se on Digi- ja väestötietoviraston osittain valmiiksi täyttämä. Lomake annetaan papille kastekeskustelussa. Pappi vie lomakkeen eteenpäin seurakuntien keskusrekisteriin, mistä tiedot siirretään kirkon jäsentietoihin ja maistraatin ylläpitämään väestörekisteriin.

Kastekeskustelu

Kastepappi ottaa yhteyttä ja sopii tapaamisen perheen kanssa ennen ristiäisiä. Useimmiten papin kanssa käytävä kastekeskustelu sovitaan lähelle ristiäisten ajankohtaa. Kastekeskustelu on hyvä käydä myös silloin, kun kastamassa on tuttu pappi oman seurakunnan ulkopuolelta.

Kastekeskustelussa sovitaan yhdessä kastejuhlan kulusta ja sovitaan siihen liittyvät virret, laulut ja muut asiat. Keskustelussa käydään läpi ja täytetään kasteeseen liittyvät asiakirjat. 

Huom! Valmistaudu kastekeskusteluun.

1. Ota kastekeskusteluun esiin/mukaan Lapsen tietojen ilmoittaminen -lomake. Voit täyttää lomakkeen jo etukäteen, mutta viimeistään kastekeskustelussa se täytetään yhdessä papin kanssa.

2. Selvitä myös etukäteen kummien henkilötunnukset. Ne tarvitaan kummien tietojen ilmoittamislomakkeeseen, joka täytetään kastekeskustelussa. Turvallisuussyistä henkilötietoja ei voi lähettää sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Lue lisää kummeista ja kastetilaisuudesta.

Kuvassa äiti ompelee rusettia kastemekkoon.
Kuva: Antti Rintala.