Milloin avioliiton esteiden tutkinta pitää tehdä?

Vastaus: Avioliiton esteiden tutkinta on hyvä teettää hyvissä ajoin ennen vihkimistä. Todistuksen toimitetusta avioliiton esteiden tutkinnasta voi saada aikaisintaan seitsemäntenä päivänä esteiden tutkinnan pyytämisestä ja se on voimassa neljä kuukautta sen antamisesta lukien.

Voiko avioliiton esteiden tutkinnan hoitaa vain toinen kihlakumppani?

Vastaus: Kihlakumppaneiden on yhdessä pyydettävä avioliiton esteiden tutkintaa. Avioliiton esteiden tutkintaa pyydetään Suomen ev.lut. kirkon esteiden tutkinta – asiointipalvelusta. Sen voi myös pyytää asioimalla paikan päällä Espoon aluekeskusrekisterissä. Tällöin molenpien kihlakumppanien on tultava paikan päälle henkilöllisyystodistusten kera.

Voimmeko teettää esteiden tutkinnan Digi- ja väestötietovirastossa?

Vastaus: Avioliiton esteet voi tutkituttaa myös Digi- ja väestötietovirastossa (DVV, entinen maistraatti), mutta jos halutaan varmistua kirkollisen vihkimisen edellytyksistä, tutkinta on varmempi hoitaa Suomen ev.lut. kirkon esteiden tutkinta – asiointipalvelussa tai Espoon aluekeskusrekisterissä. Kirkollisen vihkimisen edellytysten tutkiminen DVV:ssa on mahdollista vain, jos evankelis-luterilaisen kirkon jäsen on käynyt rippikoulun vuonna 2011 tai aiemmin.

Jos kihlapari toivoo, että heidän nimensä luetaan morsiamen kirkossa, siitä on sovittava erikseen Espoon seurakuntien aluekeskusrekisterin kanssa. Ns. kuulutusten lukeminen kirkossa ennen vihkimistä on vanha perinne. Nimien lukemisen yhteydessä vihittävien puolesta rukoillaan. Nimet voidaan myös julkaista Kirkko ja kaupunki -lehdessä. 

Violetti hääkimppu.