Espoon tuomiokirkkoseurakunta

Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa Auroran, Espoon keskuksen, Kalajärven, Kauklahden, Suvelan ja Viherlaaksolahden alueilla kappelit ovat toiminnallisia keskuksia, jotka tarjoavat kohtaamismahdollisuuksia lähellä asuville. Seurakunnan kappeleissa vietetään messua 1-2 kertaa kuukaudessa, katso lisätietoja alueen omilta sivuilta. Alueilla on paljon kohtaamismahdollisuuksia ja toimintaa.

Jumalanpalveluselämän keskuksena toimii Espoon tuomiokirkko, joka on rakennettu Espoonjoen rantatöyräälle 1400-luvun lopussa. Tuomiokirkossa vietetään messua kello 10 joka sunnuntai ja kirkollisina juhlapäivinä.

Tuomiokirkkoseurakunnan messut ja hartaudet on koottu kalenteriin. Voit hakea messuja kalenterista valitsemalla tapahtuman nimen, kappelin nimen ja/tai ajankohdan.

 

Pääsiäinen

Kolmen päivän pyhä

Pääsiäistä on sanottu kolmen päivän pyhäksi, sillä kiirastorstain, pitkäperjantain ja pääsiäisyön toimitukset ovat oikeastaan yksi jumalanpalvelus. Messun loppuun kuuluva lähettäminenkin tehdään vasta pääsiäisyönä. Ankara pitkäperjantai ei siis yksin ole pääsiäinen, vaan siihen kuuluvat sekä ristin kärsimys että ylösnousemuksen riemu. Siksi juhlan koko nimi on ”ristin ja ylösnousemuksen pääsiäinen”.

Pääsiäisyön messu on kirkkovuoden kohokohta. Pääsiäislauantain iltana seurakunta tulee hämärään kirkkoon.  Aluksi muistellaan Vanhan testamentin ennustuksia. Vähitellen yllättävä totuus valkenee: hauta on tyhjä, Kristus on ylösnoussut!

Kristuksen voiton merkiksi sytytetään suuri pääsiäiskynttilä, jota käytetään kirkon etuosassa koko vuosi. Sen jälkeen pääsiäisyön messu kehittyy riemulliseksi ylösnousemuksen juhlaksi. Messu päättyy ulos hautausmaalle johtavaan kulkueeseen. Pääsiäisen juhla-aika jatkuu aina helluntaihin saakka.

Espoon seurakuntien pääsiäisajan tapahtumat löydät täältä: Pääsiäinen