Vihkimisen musiikki

Musiikilla on  tärkeä osa avioliittoon vihkimisessä tai avioliiton siunauksessa. Alku- ja loppumusiikit, virret sekä laulu- ja soitinesitykset tekevät toimituksesta juhlavan ja omannäköisensä.

Alku- ja loppumusiikkeja vihkimiseen on monenlaisia. Halutaan sitten tuttua, turvallista, mahtipontista, rauhallista, iloista tai yllätyksellistä, löytyy vaihtoehtoja kanttoreiden ohjelmistoista varmasti. Ohessa oikealta löydät tutuimpia häämarsseja youtube-linkkeinä. Lisäksi alla muita esimerkkejä alku- ja loppumusiikeiksi.

Tilaisuuden musiikeista kannattaa aina viestittää ja sopia erikseen kanttorin kanssa. Kaikkien kanttoreiden ohjelmisto ei ole samanlainen. Jos jokin tietty toivomanne kappale ei juuri kyseisen kanttorin ohjelmistossa ole ja mahdollisuuksia aikataulullisesti uutta kappaletta ei ole harjoitella, löytyy kanttorilta varmasti ehdottaa jokin korvaava ja vastaava toimiva kappale. Olkaa rohkeasti kanttoriin yhteydessä! Meiltä saa tarvittaessa myös hyviä vinkkejä.

Yleensä vihkitoimituksessa lauletaan ainakin yksi virsi. Sopivia ja suosittuja virsiä ovat mm. virsikirjan 238, 240, 241, 822, 824.

Lisäksi esim. erilaiset kiitos- ja perheeseen liittyvät virret ovat toimivia: 967, 932, 823, 818, 329, 332, 397, 462, 471, 517, 571, 600.

Virsiä pääset selaamaan verkossa osoitteessa virsikirja.fi. Osaan virsistä löytyy myös ääninäytteet.

Vihkimisessä on usein myös laulu- tai soitinesitys joko kanttorin esittämänä tai vaikkapa ystävien tai sukulaisten esittämänä.  Kanttori voi myös tarvittaessa säestää laulajaa tai soittajaa uruilla tai pianolla. Tästäkin on hyvä sopia kanttorin kanssa ajoissa.

Toivo Kuula: Häämarssi

Erkki Melartin: Juhlamarssi (Prinsessa Ruusunen)

Edward Elgar: Pomp and circumstances

Felix Mendelssohn: Häämarssi

Richard Wagner: Morsiuskuoro

J. Clarke: Trumpet voluntary

J. S. Bach: Preludi C ja Preludi F (kokoelmasta 8 Pientä preludia ja fuugaa)

J. S. Bach: Jesu bleibet meine freude (Kristus valo valkeuden)

J. Pachelbel: Canon in D

Marko Hakanpää: Trumpettisävelmä

Yleensä vihkitoimituksessa lauletaan ainakin yksi virsi. Sopivia ja suosittuja virsiä ovat mm. virsikirjan 238, 240, 241, 822, 824.

Lisäksi esim. erilaiset kiitos- ja perheeseen liittyvät virret ovat toimivia: 967, 823, 818, 329, 332, 397, 462, 471, 517, 571, 600. Virsiä pääset selaamaan myös netissä osoitteessa virsikirja.fi. 

Vihkimisessä on usein myös laulu- tai soitinesitys joko kanttorin esittämänä tai ystävien/sukulaisten esittämänä.  Kanttori voi myös tarvittaessa säestää laulajaa tai soittajaa uruilla tai pianolla. Tästäkin on hyvä sopia kanttorin kanssa ajoissa.

Espoon tuomiokirkon alttarin yläpuolella on vanha puinen Kristus.
Espoon tuomiokirkon urut.