Etiopialaiset nimikkotyöntekijöinä

Tapiolan seurakunta tukee kahdeksaa Etiopian paikallista ammattilaista, jotka työskentelevät Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen neljässä orpotyön ohjelmassa.

Tapiolan seurakunta solmi vuoden 2020 alussa Kansanlähetyksen kanssa tukisopimuksen neljän Etiopian alueen orpotyöohjelman työntekijän tukemiseksi.

Lapsityön piirissä on Länsi-Etiopiassa Jimman kaupungin lähistöllä yhteensä 440 lasta sekä heidän (sijais-)perheensä. Jimman alueella on paljon AIDS-orpoja, joiden molemmat vanhemmat tai toinen vanhemmista ovat kuolleet. Monissa perheissä taas isä on lähtenyt toiselle paikkakunnalle työn perässä eikä välttämättä lähetä vaimolle ja lapsille rahaa. Perheet ja sijaisperheet mukaan lukien työllä on tuhansia avunsaajia.

Ohjelmassa paikallisten sosiaalityöntekijöiden valitsemat köyhimpien perheiden lapset saavat ruokaa, vaatteita, terveydenhoitoa ja koulunkäynnin materiaaleja sekä yläasteiässä lisäopetusta, jotta heillä olisi tasavertainen mahdollisuus päästä eteenpäin elämässä. Kullakin lapsella on Suomessa kummi tai kummiryhmä. Kummit kattavat vain lasten kuluja, eivät työntekijöiden kuluja.

Agaron, Bongan, Sokorun ja Limun, neljän eri paikkakunnan, työssä on kussakin kaksi etiopialaista työntekijää. Sosiaalityöntekijä pitää yhteyttä kaikkiin ohjelman perheisiin ja tukee näin lapsia koulunkäynnissä ja elämäntaidoissa. Projektipäällikkö hoitaa 110 lapsen avustamisen hallintoa ja taloutta.

Pakolaistyö eteläsudanilaisten parissa Ugandassa

Tapiolan seurakunta solmi vuoden 2020 alussa nimikkosopimuksen Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen kanssa Ugandan pakolaisleireillä asuvien eteläsudanilaisten auttamiseksi. Tapiolan seurakunnan tukema pakolaistyö sisältää monipuolisen kokonaisuuden koulutustoimintaa, seurakunta- ja diakoniatyötä.

Etelä-Sudan on maailman nuorin valtio. Se itsenäistyi Sudanista vuonna 2011, yli 20 vuotta kestäneen sisällissodan jälkeen. Asukkaita maassa on yli 11 miljoonaa ja kooltaan se on noin kaksi kertaa Suomen kokoinen. Lukutaitoisia on alle 30 % väestöstä. Yli puolet kansasta on kristittyjä ja loput luonnonuskontojen edustajia tai muslimeja. Maa koostuu monista heimoista ja on yksi maailman köyhimmistä. Maa ajautui vuonna 2013 sisäiseen kriisiin ja sisällissotaan. Tämä on aiheuttanut valtavan pakolaisvyöryn naapurivaltioihin. YK:n mukaan yli 3,5 miljoonaa ihmistä on välittömässä nälänhädässä.

Etelä-Sudanin sisäisten levottomuuksien takia monet ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan Pohjois-Ugandassa oleville suurille pakolaisleireille. Kaiken inhimillisen hädän keskellä on kuitenkin syntynyt kasvavia luterilaisia seurakuntia niin pakolaisleireille kuin Etelä-Sudaniin. Pohjois-Ugandan pakolaisleireillä työskentelee kolme suomalaista lähettiä hätäapu- ja seurakuntatyössä.

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen yhteistyökirkko on Etelä-Sudanin ja Sudanin evankelisluterilainen kirkko.