YouTube-video

Jumalanpalveluselämä Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa

Kaikki seurakuntien kokoava toiminta on edelleen tauolla 31.5.2021 asti. Jumalanpalveluksia ja joitain muitakin tilaisuuksia voi rajoitusaikana seurata verkon kautta. Tarkemmat tiedot tapahtumakalenterista ja Verkkokirkko Espoossa -sivulta. Lasten päiväkerhot ja muskarit, joissa vanhemmat eivät ole mukana, jatkavat toimintaansa toistaiseksi. Koronan aikaankin Espoon tuomiokirkko on avoinna joka päivä klo 10-17 hetkittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Espoon tuomiokirkossa, Kirkkopuisto 5, vietetään messua eli ehtoollisjumalanpalvelusta joka sunnuntai kello 10.

Katso koronakevään ohjeet ehtoollisen vietosta oheisesta artikkelista!

Katso alla olevasta messulistauksesta lähiajan messut ja jumalanpalvelukset Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa.

YouTube-video

Ehtoollinen Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa 24.1.2021 alkaen

Espoon seurakunnissa on mahdollista osallistua ehtoolliselle sunnuntaista 24.1. alkaen. Ehtoolliselle osallistutaan poikkeusaikana turvallisesti yksityisesti tai pienissä ryhmissä.

Messun ehtoollisen jakaminen tapahtuu Espoon tuomiokirkossa messupäivinä iltapäivällä, ruotsinkielisen messun jälkeen, klo 16-18. Ensisijaisesti jakamisen toimittavat aamulla alkaneen messun papit.

Kirkkoon tullaan pääovesta (kellotapulin puolelta) ja poistutaan sivuovesta.

Väärti tai vahtimestari antaa ovella ohjeet tulijoille ja huolehtii siitä, ettei kirkkoon tule kerralla enempää kuin kahdeksan henkilöä. Ehtoollisvieraat tulevat suoraan alttarille ja polvistuvat alttarikaiteen ääreen ilman eri kutsua. Ehtoollinen jaetaan pöytäkunnalle kerrallaan. Ehtoollisen jakamisen jälkeen pappi lausuu kullekin pöytäkunnalle ehtoollisen päästösanat ja ehtoollisen kiitosrukouksen, jonka jälkeen seurakuntalaiset nousevat ja poistuvat.

Ehtoolliselle ei tarvitse ilmoittautua erikseen. Ruuhkan ja jonojen välttämiseksi seurakuntalaisia pyydetään tulemaan kirkkoon seuraavasti jaksottaen:

  • Tammi-maaliskuussa syntyneet klo 16−16.30
  • Huhti-kesäkuussa syntyneet klo 16.30−17.00
  • Heinä-syyskuussa syntyneet klo 17−17.30
  • Loka-joulukuussa syntyneet klo 17.30−18.00

Mikäli tulijoita on useampi, tuloaikasuositus tulee vanhimman seurakuntalaisen syntymäajan mukaan. Ehtoolliselle voi tulla siis yhdessä lähimpiensä kanssa.

Mikäli aikasuosituksen soveltaminen ei onnistu, ehtoolliselle voi tulla myös muun ryhmän ajalla.

Jumalanpalveluksen musiikki

Musiikkia jumalanpalveluksessa kutsutaan usein Soivaksi sanaksi. Virret, päivän psalmi, alku-, vastaus- ja loppumusiikit laulettuna ja soitettuna julistavat Jumalan sanaa kunkin pyhän aiheen mukaisesti. Musiikki on ylistystä, kiitosta, rukousta ja mietiskelyä, joka moninaisuudessaan rikastuttaa omalla tavallaan jumalanpalvelusta.

Jumalanpalveluksen musiikki suunnitellaan huolellisesti vastaamaan ja tukemaan kunkin pyhäpäivän aihetta. Monipuolista, eri tavoin ja soittimin soitettua musiikkia käytetään rikkaasti.

Kanttori johtaa ja vastaa jumalanpalveluksen musiikista. Seurakuntalaiset voivat taitojensa mukaan osallistua messumusiikin toteuttamiseen kuorolaisina tai soittajina.

Jos olet kiinnostunut avustamaan soiton- tai laulunlahjallasi jumalanpalveluksissa, ota rohkeasti yhteyttä seurakuntasi kanttoreihin.

Jumalanpalvelus kokoaa kristityt yhteen

Sunnuntai on kristittyjen pyhäpäivä. Joku on laskenut, että jo yli 100 000 kertaa ovat kristityt kokoontuneet sunnuntaina yhteen muistelemaan Jeesusta. Vuosisatojen vieriessä kuhunkin kulttuuriin on kehittynyt omat tapansa viettää jumalanpalvelusta.

Vaikka jumalanpalveluksia vietetään hyvin erilaisissa oloissa, on niiden sisältö kaikkialla maailmassa samanlainen:

Sunnuntain kokoontumisista kristityt hakevat voimaa ja rohkeutta lähteä arkeen auttamaan ihmisiä, puolustamaan heikkoja ja rakentamaan oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.

Katso lisää jumalanpalveluksesta:

Kristilliset pyhäpäivätLinkki avautuu uudessa välilehdessä

VirsikirjaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kirkollinen sanasto aamenesta öylättiinLinkki avautuu uudessa välilehdessä