Häät

Päivänne on suuri ja juhlallinen, on tilaisuus suuri- tai pienimuotoinen. Teette lupauksen toisillenne sukulaisten ja seurakunnan, ystävien ja Jumalan edessä rakastaa ja kunnioittaa toisianne avioliitossa.

Avioliitto on Jumalan antama lahja ja tehtävä. Sen pyhyys nousee siitä tiedosta ja tunteesta, että toisissanne olette löytäneet rakkauden.  Pyhyys on myös sitä, että olette Jumalan kasvojen ja teille tärkeitten ihmisten edessä rukoillen tunnustamassa, että toisissanne olette vastaanottaneet Jumalan lahjan.

Kristillisessä avioliiton vihkimisessä rukoillaan aviopuolisoiden puolesta. Avioliitossa on kysymys ennen kaikkea rakkaudesta sekä tahdosta elää puolison kanssa hyvinä ja huonoina hetkinä. Tämän vuoksi vihkimyksessäkin kysytään puolisoilta tahtoa olla toisen tukena.

Espoon seurakuntien vihkiesite pdf-muodossa

Vuoden 2022 vihkiajat Espoon tuomiokirkossa

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan ja Esbo svenska församlingin jäsenet voivat tiedustella kesä-syyskuun 2022 vihkiaikoja puhelimitse Espoon seurakuntien palvelukeskuksesta (p. 09 8050 2601) alkaen 3.5.2021.

Muiden seurakuntien vihkiparit seurakunnasta riippumatta voivat tiedustella jäljelle jääneitä vuoden 2022 kesä-, heinä-, elo- ja syyskuun lauantaipäivien vihkiaikoja 1.6.2021 lähtien.

Espoon tuomiokirkon vihkiaikoja ajalle tammi-toukokuu 2022 voi varata puhelimitse Espoon seurakuntien palvelukeskuksesta p. 09 8050 2601 (avoinna arkisin klo 9–15) huhtikuun 2021 alusta lähtien.

Espoon keskiaikaisen tuomiokirkon alttari.
Hääpari seisoo kalliolla meren rannalla.

Koronaviruspandemian vaikutukset kirkollisten toimitusten järjestämiseen

päivitetty 26.3.2021

Kasteiden, häiden ja hautajaisten järjestämisessä noudatamme kulloinkin voimassa olevia viranomaisten ohjeita ja suosituksia.

Kirkolliset toimitukset on pyrittävä järjestämään mahdollisimman pienellä joukolla.
Tavoitteena on, että läsnä on vain 6 henkilöä seurakunnan työntekijöiden lisäksi.

Kastetilaisuudet ja avioliittoon vihkiminen
on mahdollista seurakuntien tiloissa ja enimmäishenkilömääriä noudattaen. On kuitenkin hyvä harkita tilaisuuden siirtämistä turvallisempaan aikaan. 

Hautaan siunaamiset ja hautaamiset
hoidetaan rajoitusten aikana, mutta siunaustilaisuuteen voivat osallistua vain aivan lähimmät ihmiset, suosituksen mukaan enintään 6 henkeä toimittajien lisäksi.

Espoon siunauskappelissa, Kellonummella ja Espoon tuomiokirkossa toimitetaan siunaamisia, joiden jälkeen arkku kannetaan hautaan. Näissä tapauksissa tilaisuuteen voi osallistua 10 henkeä. Luku sisältää arkunkantajat. Henkilömäärä ei sisällä seurakuntien työntekijöitä.

Tilaisuudet pyritään pitämään mahdollisimman pieninä. Kirkollisissa toimituksissa voivat kuitenkin pastoraalisista syistä olla läsnä kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin henkilömäärärajan muutamalla hengellä. Asiasta tulee sopia kirkkoherran kanssa: Kellonummen kappelin ja Siunauskappelin osalta asiasta päättää yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Kalervo Salo.  Seurakuntien tilojen osalta asiasta päättää kunkin seurakunnan kirkkoherra. Yhteystiedot.

Suosittelemme haudalla tapahtuvaa siunaamista. Rajoitetun osallistujamäärän vuoksi omaiset voivat harkita myös tilaisuuden striimaamista tai videoimista. On myös mahdollista järjestää isompi uurnanlaskutilaisuus kun tilanne helpottaa. Siunaustilaisuudet järjestetään 2-4 viikon kuluessa kuolemasta. 

Vainajien näyttötilaisuudet Espoon seurakuntien tiloissa on keskeytetty toistaiseksi.

Kaikissa tilaisuuksissa on syytä käyttää kasvomaskia, noudattaa tarkasti turvavälejä ja muita hygieniaohjeita. 

Mikäli haluat videoida tilaisuuden omaisia varten, olemme koonneet ohjeet siitä Tilaisuuden videointi poikkeusaikoina -artikkeliin.