Häät

Päivänne on suuri ja juhlallinen, on tilaisuus suuri- tai pienimuotoinen. Teette lupauksen toisillenne sukulaisten ja seurakunnan, ystävien ja Jumalan edessä rakastaa ja kunnioittaa toisianne avioliitossa.

Avioliitto on Jumalan antama lahja ja tehtävä. Sen pyhyys nousee siitä tiedosta ja tunteesta, että toisissanne olette löytäneet rakkauden.  Pyhyys on myös sitä, että olette Jumalan kasvojen ja teille tärkeitten ihmisten edessä rukoillen tunnustamassa, että toisissanne olette vastaanottaneet Jumalan lahjan.

Kristillisessä avioliiton vihkimisessä rukoillaan aviopuolisoiden puolesta. Avioliitossa on kysymys ennen kaikkea rakkaudesta sekä tahdosta elää puolison kanssa hyvinä ja huonoina hetkinä. Tämän vuoksi vihkimyksessäkin kysytään puolisoilta tahtoa olla toisen tukena.

Espoon seurakuntien vihkiesite pdf-muodossa

Vuoden 2021 vihkiajat Espoon tuomiokirkossa

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan ja Esbo svenska församlingin jäsenet voivat tiedustella kesä-syyskuun 2021 vihkiaikoja puhelimitse Espoon seurakuntien palvelukeskuksesta (p. 09 8050 2601) alkaen 4.5.2020.

Muiden seurakuntien vihkiparit seurakunnasta riippumatta voivat tiedustella jäljelle jääneitä vuoden 2021 kesä-, heinä-, elo- ja syyskuun lauantaipäivien vihkiaikoja 1.6.2020 lähtien.

Espoon tuomiokirkon vihkiaikoja ajalle tammi-toukokuu 2021 voi varata puhelimitse Espoon seurakuntien palvelukeskuksesta p. 09 8050 2601 (avoinna arkisin klo 9–15) huhtikuun 2020 alusta lähtien.

Espoon keskiaikaisen tuomiokirkon alttari.
Hääpari seisoo kalliolla meren rannalla.

Koronaviruspandemian vaikutukset kirkollisten toimitusten järjestämiseen

Kasteiden, häiden ja hautajaisten järjestämisessä noudatamme kulloinkin voimassa olevia viranomaisten ohjeita ja suosituksia.

30.11.2020-31.1.2021 toimituksiin voi osallistua enintään 10 henkeä mukaanlukien seurakuntien työntekijät

Kastetilaisuudet ja avioliittoon vihkiminen on mahdollista seurakuntien tiloissa ja enimmäishenkilömääriä noudattaen. On kuitenkin hyvä harkita tilaisuuden siirtämistä turvallisempaan aikaan. 

Hautaan siunaaminen ja hautaus hoidetaan rajoitusten aikana, mutta siunaustilaisuuteen voivat osallistua vain lähimmät omaiset. Suositusten mukaan osallistujia tulisi olla enintään 10 henkeä seurakunnan työntekijät mukaanlukien. 

Suosittelemme haudalla tapahtuvaa siunaamista. Rajoitetun osallistujamäärän vuoksi omaiset voivat harkita myös tilaisuuden striimaamista tai videoimista. On myös mahdollista järjestää isompi uurnanlaskutilaisuus kun tilanne helpottaa. Siunaustilaisuudet järjestetään 2-4 viikon kuluessa kuolemasta.

Kaikissa tilaisuuksissa on syytä käyttää kasvomaskia, noudattaa tarkasti turvavälejä ja muita hygieniaohjeita. 

Mikäli haluat videoida tilaisuuden omaisia varten, olemme koonneet ohjeet siitä Tilaisuuden videointi poikkeusaikoina -artikkeliin.