Opaskoira makaa maassa ja odottaa työtehtävää. Kuva: Heidi Korsman-Hirvonen
Opaskoira makaa maassa ja odottaa työtehtävää. Kuva: Heidi Korsman-Hirvonen

Näkövammaisten toiminta

Espoon seurakuntien näkövammaistyö järjestää näkövammaisille monenlaisia kohtaamisen paikkoja. Löydät tiedot niistä kausiohjelmista ja tältä sivulta. Kausiohjelman voit tilata Espoon seurakuntien näkövammaistyön diakonissa Minna Martiskaiselta, [email protected], 0407347715.

Kausiohjelman voi saada

- isotekstisenä

- sähköpostina

- pistekirjoituksella

- Daisy-äänilevynä

Tilaukset ja osoitteenmuutokset alueen työntekijälle

 

Lisätietoa tuesta, keskusteluavusta ja vapaaehtoisista opasystävistä.

Keskusteluapua on puhelimitse saatavilla, ole yhteydessä Minna Martiskaiseen  p. 040 734 7715.

Alla on listattu pääkaupunkiseudun eri kaupungeissa pidettäviä näkövammaistyön tapahtumia. Tarjolla on erilaisia vertaistukiryhmiä, palvelutoimintaa, retkiä ja messuja.

Älä jää yksin vaan tule mukaan!

Näkövammaisten joulujuhlassa oli tarjolla myös hevosajelua.
Näkövammaisten joulujuhlassa oli tarjolla myös hevosajelua.

Äänilehti Kirkko ja kaupunki

Espoon seurakuntien Kirkko ja Kaupunki -lehti ilmestyy paperilehtenä joka toinen viikko, äänitteenä kerran viikossa, johon on poimittu ajankohtaiset ilmoitukset seurakuntien tilaisuuksista.

Kirkko ja kaupunki -äänilehden tuottaa Espoon seudun näkövammaiset ry.

Äänilehden ja kausiohjelman voit tilata Minna Martiskaiselta, p. 040 734 7715 tai [email protected]

Pääkaupunkiseudun seurakuntien näkövammaistyön toiminta

Syyskausi 2023

Tapahtumiimme voi tulla yksin tai tutun kaverin kanssa. Kuljetuspalvelumatkoilla pääset kulkemaan Helsinki-Espoo-Vantaa-alueella. Vapaaehtoiset oppaamme ovat apunasi tapahtumissamme.

Toimintaamme ovat:

  • erilaiset vertaisryhmät
  • koti- ja laitoskäynnit
  • palveluohjaus
  • retket, leirit
  • Vapaaehtoisten oppaiden välitys ulkoilukaveriksi

Viimeisimmät tiedot löydät netistä hakusanalla:

* Espoo näkövammaistyö

* Helsinki, näkövammaistyö

* Vantaanseurakunnat/näkövammaistyö

* kirkko ja kaupunki- lehdestä, erityisryhmille

* Helka- ja Kirkkovansetti sekä Kaiku- äänilehdistä

Noudatamme kokoontumisissa THL:n ohjeistuksia. Koska toiminnassamme on erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä, suosittelemme että: flunssaoireisena jäädään kotiin, kädet pestään ennen ja jälkeen kokoontumisten.

Helsingin seurakuntien näkövammaistyön toimisto on Malmilla, os. Pekanraitti 16, Malmin Varustamolla. Marja Leena on talolla tavattavissa joka tiistai klo 11–13. Soita ja varmista tapaaminen. Tervetuloa tutustumaan ja lounastamaan hävikkiruokaravintolassamme Waste& Feast ma-to klo 11–13. Lounas sis. lämpimän ruoan, salaatin ja kahvin,3 € mukaan otettuna 2 €. 

Vantaan seurakuntien näkövammaistyö Vantaan seurakuntien näkövammaistyöhön liittyvistä asioista vastaa diakonian päällikkö Katri Valve. 

Espoon seurakuntien näkövammaistyö on Espoon keskuksessa, Kirkkokatu 1. Kaikki tapaamiset sovitaan työntekijän kanssa etukäteen.          

Palvelutoiminta HUN ry, toimii Iiriksessä, Marjaniementie 74.  Ota yhteyttä ja varaa aika, kun tarvitset neuvontaa, palveluohjausta tai apua lomakkeiden täyttämisessä. Ohjelmallinen iltapäivätoiminta on joka tiistai klo 13–15. Minna Toivari, palveluohjaaja 040-5592627 [email protected] 

 

Tapahtumat

 

Tuolijoogaa joka tiistai klo 10–11 Malmin Varustamolla, os. Pekanraitti 16. Ti 19.9 lähtien. Ohjaajana Ulla-pappi. 

Adventin viettoa ke 22.11. klo 13–16.00, Pakaritupa, Kuriiritie 1, Vantaa. Tervetuloa ulkoilemaan, juomaan, lämmintä ja laulamaan adventtilauluja klo 13.15–14 kimppakävelyä kirkkomaan lähellä. Klo 14–16 pientä syömistä ja yhdessäoloa tuvalla. Ilmoittautumiset ke 8.11. mennessä Marja Leena. 

Espoolaisten näkövammaisten ja oppaiden joulujuhla lauantaina 16.12. klo 13–17 Järjestäjinä Espoon seudun näkövammaiset ja Espoon seurakuntien näkövammaistyö. Ilmoittautumiset Minnalle 0407347715, [email protected]. Ilmoittautumisia otetaan vastaan ajalla 1.–24.11. Voit myös ilmoittautua Espoon seudun näkövammaisten toimistoon 09 8030368. Joulujuhlan pitopaikka varmistuu syksyn aikana. 

Helsingin ja Vantaan joulun ajan tapahtumat ilmoitamme myöhemmin syksyllä. 

Messut

 

Su 8.10. Tuomasmessu klo 18, Agricolan kirkko, Tehtaankatu 23, Helsinki. Oppaat ja työntekijät vastaanottamassa klo 17.15 lähtien kirkon portailla. Laulut ja virret pisteillä. Messujatkot (teetarjoilu) Kryptassa, kirkon alakerrassa. Mikäli tarvitset virret pisteillä tai isotekstisenä ilmoita Marja Leenalle 15.9. mennessä. 

Su 5.11. klo 10 Olarin kirkko, Rälssitilankuja 1 Espoo. Oppaat ovat vastassa ovella puolta tuntia aiemmin. Ilmoitathan Minnalle 30.10. mennessä mikäli tarvitset virret isotekstisenä tai pisteillä. Messun jälkeen kirkkokahvit.  

 

Syksyn luontoretket

Torstai 31.8. klo 13–16 Glimsjoen luontopolku. 

Kävellään parin kilometrin matka Träskändan kartanon puistosta Glimsin talomuseolle. Reitti kulkee suurimmaksi osaksi jokivarren metsäistä polkua pitkin, Ingaksessa lyhyen matkan hiekkatietä pitkin ja Turuntielle tultaessa asfaltillakin. Luontopolkureitin varrella on kolme luonnonsuojelualuetta.  Glimsjoki on rajattu valtakunnallisesti arvokkaaksi virtavedeksi. Karvasmäki, jonka päällä Glims sijaitsee, on yksi Espoon varhaisimpia asuinpaikkoja. Kun Espoonjokilaakso 6000 vuotta sitten oli vielä meren peitossa, Karvasmäki erottui merestä saarena. Tänne asettuivat kivikauden ihmiset, joille viereiset salmet ja lahdet tarjosivat suotuisat metsästys- ja kalastusolot. Ruotsinkielistä väestöä alkoi saapua Uudenmaan rannikkoseudulle 1200-luvulta alkaen. Karvasmäki ja Bemböle ovat ilmeisesti Espoon vanhimpia kyliä, ne ovat lähellä 1490-luvulla valmistunutta kivikirkkoa ja tärkeiden liikenneyhteyksien, Kuninkaantien ja Espoonjoen varrella. Glims talomuseo kertoo entisajan espoolaisesta maalaiselämästä. Rakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan historiallisessa kulttuurimaisemassa. Glimsin kahvilassa voi nauttia omakustannehintaan kahvilan tuotteita, voit myös tutustua talomuseon ulko- ja sisätiloihin, museon sisäänpääsymaksu on 6 € aikuisilta, eläkeläiset 3 €, oppaat ilmaiseksi. Museo on Kaikukortti ja Museokortti kohde.  

Retki ei ole esteetön, kuljemme metsäisiä polkuja pitkin, jotka ovat juurakkoisia ja välillä kapeita, pari kertaa ylitämme ojan pientä lankkusiltaa pitkin, reitin varrella on iso, jyrkkä ylämäki, mutta silloin kuljemme jo asfalttitietä. Retki peruuntuu sateen sattuessa. 

Retken lähtöosoite Träskändan kartanon vieressä Taidetalo Auroran pysäköintialue, osoite on Träskändanristi, Espoo. Retken paluulähdön osoite on Talomuseo Glims, Glimsintie 1 Espoo. Ilmoittautumiset Minnalle viimeistään maanantaina 28.8. 

 

Torstai 21.9. Perkkaan Pellavaniementien puuhuvilat klo 13–16 

Tule tutustumaan Esa Katajiston johdolla Perkkaan Pellavaniementien puuhuviloiden historiaan ja Gallen-Kallelan museon rakennuksiin. Tapaamme Tarvaspäässä, Akseli Gallen-Kallelan museolla, jossa kuulemme Tarvaspään rakennuksien historiaa. Turunväylän, Vermon ja Kehä 1 rajaama Perkkaan alue on vanhan Bergansin kartanon maita. Aluetta on rakennettu voimakkaasti viime vuosikymmeninä ja kerrostalot ovatkin maisemaa vallitsevia. Kerrostalojen puristuksiin on jäänyt kolme puuhuvilaa, joiden historiaa kuulemme tarkemmin. Kierros päättyy takaisin Tarvaspäälle, jonka kahvilassa, Cafe Zoceriassa voit nauttia omakustanteisesti virvokkeita ja tutustua Gallen-Kallela museoon. Museon pääsymaksu aikuisilta 12 €, eläkeläisiltä 7 €, museo on Kaikukortti ja Museokortti kohde. Tarvaspään osoite on Gallen-Kallelantie 27, Espoo. Lähimmät bussipysäkit (Leppäsolmu) ovat Turunväylän varressa, josta on kävelymatkaa museolle noin kaksi kilometriä ja Perkkaalla Tarvaspääntien pysäkki, josta kävelymatkaa museolle on reilu kilometri. Retkireitti kulkee asfalttisia kävelyteitä pitkin, Tarvaspään luona hiekkaista kävelytietä. Tavataan Tarvaspään parkkipaikalla. Ilmoittautumiset Minnalle viimeistään maanantaina 18.9. 

 

Kuusijärvelle uimaan ja saunomaan, To 12.10. klo 12–16.00  

os. Kuusijärventie 3, Vantaa. Kuusijärvellä on Vantaan suurin uimaranta ja sähkösaunat. Päärakennuksessa toimii ympärivuotisesti monipuolinen ja viihtyisä kahvilaravintola Cafe Kuusijärvi.  

Tavataan suoraan Kuusijärvellä klo 12, parkkipaikalla. Tarvittaessa autetaan kuljetuksen järjestämisessä. Kuusijärvellä yhteistä ulkoilua klo 12–13, seisova pöytä klo 13, savusauna ja uintia klo 14–16, kotiinlähtö klo 16 maissa. Retken hinta 10 eur maksetaan käteisellä retkipäivänä. Ilmoittautumiset kuljetustoiveineen Marja Leenalle to 28.9. mennessä.   

 

Ryhmät

MAANANTAI

Sanoin ja sävelin kerho klo 14–16 seuraavasti: 28.8., 25.9., 23.10., 27.11., Martinristi, Martinpolku 2 C (navigaattoriin osoite Martinlaaksonpolku 7, myös sisäänkäynti Martinlaaksonpolun puolelta). Ryhmän ohjaajana Ritva-Leena Tuuli. 

Näkökulma Vertaisryhmässä etsitään uusia näkökulmia elämään. Ryhmä on tarkoitettu sekä vähän aikaa että pitkään näkövammansa kanssa eläneille. Ryhmän ohjaajina toimii diakonissa Minna Martiskainen. Syyskauden kerrat: 18.9. Tärkeitä ja merkityksellisiä kohtaamisiani elämäni varrella, muistellaan ja kerrotaan muillekin 16.10. Vierailijana Mari Laine projektikoordinaattori Visus – Näkövammaisten terveyden edistäminen -hankkeesta. 13.11. Vierailija Aviriksestä aiheena Arjen apuvälineet 18.12. ei vierailijaa. Kokoonnumme kerran kuukaudessa maanantaisin klo 13–15 Kirkonkulmassa, Kirkkokatu 1 Espoo. Tiedustelut Minnalta. 

 

TIISTAI

Tikkurilan kerho klo 13–15, 12.9., 10.10., 14.11., 5.12., Tikkurilan kirkolla, Asematie 12. Yhdessäoloa, keskustelua ja kahvit. Ryhmän ohjaajina Rauni Laihonen ja Riitta-Maija Palmusaari-Bremer. 

Juttupuhelin 

Kaipaatko juttukaveria? Päivystäjät soittavat juttukaveria toivoville näkövammaisille sovittuna päivänä ja aikana. Otamme mielellämme uusia soitettavia ja soittajia. Ole yhteydessä Marja Leenaan. 

 

 

KESKIVIIKKO

Pakarintupa keskiviikkoisin klo 12.30–15 os. Kuriiritie 1, Vantaa. Kokoontumiset: 13.9., 27.9.,11.10., 25.10., 8.11. Tervetuloa Pakarintuvalle tapaamaan ja tutustumaan vanhoihin ja uusiin ystäviin kahvikupin äärelle. Voit viettää aikasi kokonaan tuvalla tai käydä kimppakävelyllä klo 12.30–13.30 Pyhän Laurin kirkon maisemiin, jossa on mukana pieniä pysähtymisiä. Tiedustelut Marja Leenalta. 27.9 vierailijana Heli Ojalehto vammaistyön pappi ja 25.10 pastori Tuula Paasivirta. 

Keskiviikkokahvila Kahvila toteutetaan yhteistyössä Espoon Seudun Näkövammaiset ry:n kanssa. Kahvila on joka keskiviikko klo 14–15.30, paitsi kuukauden viimeisenä keskiviikkona, jolloin on jäsenilta. Keskiviikkokahvilat käynnistyvät 2.8. Kahvilassa emännöivät Leena Toiminen, Helena Paimela ja Liisa Mertanen. Osoite Kuunsäde 2 A-B, Espoo. Tarkemmat tiedot Espoon Seudun Näkövammaisten toimistolta numerosta 09 803 0368.  

TORSTAI

Miesten saunaillat Länsimäen kirkon takkahuoneessa, Kerokuja 9, Vantaa.  Saunomisen ja yhdessäolon merkeissä: klo 18–19 saunomista, klo 19–20.30 kahvia ja juttelua. Syyskauden kerrat: 7.9., 5.10., 2.11., 7.12.. Tiedustelut Katri Valveelta. 

Raamattupiiri klo 13–15 Suvelan kappelilla, Kirstintie 24, Espoo. Tervetuloa matalalla kynnyksellä uudet ja entiset piiriläiset lukemaan viikon Raamatun tekstejä, tutustumaan uusiin hengellisiin kirjoihin, keskustelemaan, rukoilemaan, laulamaan ja kahvittelemaan. Oppaat ovat kappelin aulassa vastassa. Raamattupiiriä ohjaa Sari Karjalainen. Syyskauden kerrat 14.9., 28.9., 12.10., 26.10., 9.11., 23.11., 7.12. Tiedustelut Minnalta. 

PERJANTAI

Lähetyspiiri klo 17–19.30, Pekanraitti 16, Malmi, 2.krs. huone 210. Ensimmäinen kokoontuminen pe 8.9 ja viimeinen on pe 15.12. Ohjaajana Leena Siponkoski. Piirin toiminta tukee Lähetysseuran tekemää työtä Nepalissa, vammaisten lasten hyväksi.  

 

Vapaaehtoistoiminta

Otamme vapaaehtoisia toimintaamme mukaan koko ajan. Tarvitsemme jatkuvasti opaskavereita tapahtumiimme. 

Jos kiinnostuit ja haluat mukaan toimintaan, ota rohkeasti yhteyttä työntekijään. Lähdetään yhdessä räätälöimään sinulle sopivaa tapaa olla auttamassa. 

Espoolaisten näkövammaisoppaiden palaverit

Vapaaehtoisten opasystävien palaverit ovat yhteisen jakamisen, työnohjauksen ja suunnittelun paikkoja. Ilmoittaudu Minnalle viimeistään viikkoa ennen. 

 

Näkövammaisoppaiden palaverit

perjantaisin klo 10-12 Kirkonkulmassa, Kirkkokatu 1. Ilmoittaudu viikkoa ennen palaveria Ritvalle.

Syyskauden kerrat: 8.9., 13.10., 3.11. ja 1.12.

 

Helsingin ja Vantaan työntekijöiden yhteystiedot

 

Helsinki: Marja Leena Kallio, diakoni

p. 09 2340 2549

[email protected] 

Helsingin seurakunnat

Pekanraitti 16

00700 Helsinki

 

Heli Ojalehto, vammaistyön pappi 

09-2340 2546

[email protected]

Helsingin seurakunnat

 

 

Vantaa:

Vantaalla näkövammaistyön asioista vastaa johtava diakonia- ja yhteiskuntatyön asiantuntija Katri Valve

[email protected]

050 309 6865

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ota yhteyttä

Vs erityisdiakonian viranhaltija, näkövammaistyö
Espoon seurakuntayhtymä
Diakonian asiantuntijapalvelut Yhteinen seurakuntatyö
Kirkkokatu 1
02770 Espoo