Opaskoira makaa maassa ja odottaa työtehtävää. Kuva: Heidi Korsman-Hirvonen
Opaskoira makaa maassa ja odottaa työtehtävää. Kuva: Heidi Korsman-Hirvonen

Näkövammaisten toiminta

Espoon seurakuntien näkövammaistyö järjestää näkövammaisille monenlaisia kohtaamisen paikkoja. Löydät tiedot niistä kausiohjelmista ja tältä sivulta. Kausiohjelman voit tilata Ritva Aarniolta, p. 040 734 7715, tai ritva.aarnio@evl.fi

Lisätietoa tuesta, keskusteluavusta ja vapaaehtoisista opasystävistä.

Keskusteluapua on puhelimitse saatavilla, ole yhteydessä Ritva Aarnioon, p. 040 734 7715.

Alla on listattu pääkaupunkiseudun eri kaupungeissa pidettäviä näkövammaistyön tapahtumia. Tarjolla on erilaisia vertaistukiryhmiä, palvelutoimintaa, retkiä ja messuja.

Älä jää yksin vaan tule mukaan!

Näkövammaisten joulujuhlassa oli tarjolla myös hevosajelua.
Näkövammaisten joulujuhlassa oli tarjolla myös hevosajelua.

Äänilehti Kirkko ja kaupunki

Espoon seurakuntien Kirkko ja Kaupunki -lehti ilmestyy paperilehtenä joka toinen viikko, äänitteenä kerran viikossa, johon on poimittu ajankohtaiset ilmoitukset seurakuntien tilaisuuksista.

Kirkko ja kaupunki -äänilehden tuottaa Espoon seudun näkövammaiset ry.

Äänilehden ja kausiohjelman voit tilata Ritva Aarniolta, p. 040 734 7715 tai ritva.aarnio@evl.fi .

Pääkaupunkiseudun seurakuntien näkövammaistyön toiminta

Kevätkausi 2022

 

Seurakunnan toiminnoissa on maskisuositus poistunut. Toivomme että tulet tilaisuuksiin ainoastaan terveenä ja oireettomana.

Tilaisuuksiimme voi tulla yksin tai tutun kaverin kanssa. Tarjoamme oppaan tilaisuuksiin tarvittaessa.  Kuljetuspalvelumatkoilla pääset kulkemaan Helsinki-Espoo-Vantaa -alueella.

Toimintaamme ovat myös:     

 • ryhmät  
 • koti- ja laitoskäynnit  
 • sielunhoito  
 • retket  
 • leirit  
 • avun ja tuen antaminen arkipäivän asioissa  
 • erilaiset tapahtumat  

  Viimeisimmät tiedot tapahtumista löydät verkosta hakusanalla:  

 • helsinki näkövammaistyö 
 • vantaanseurakunnat/näkövammaistyö 
 • kirkko ja kaupunki lehdestä, erityisryhmille 
 • Helka- ja Kirkkovansetti äänilehdistä
 • Espoo näkövammaistyö

Helsingin seurakuntien näkövammaistyön toimisto

on Malmilla, os. Pekanraitti 16, Malmin Varustamolla. Marja Leena on talolla tavattavissa joka tiistai klo 10-15. Tervetuloa tutustumaan uusiin tiloihin ja lounastamaan hävikkiruokaravintolassamme Waste& Feast ma-pe klo 11-13. Lounas sis. lämpimän ruoan, salaatin ja kahvin,3 eur, mukaan otettuna 2 eur.

Vantaan seurakuntien näkövammaistyö

on siirtynyt Tikkurilan kirkolle, os. Asematie 12a. Kaikki tapaamiset sovitaan työntekijän kanssa etukäteen.

Espoon seurakuntien näkövammaistyön

toimisto sijaitsee Espoon keskuksessa, Kirkkokatu 1. Kaikki tapaamiset sovitaan työntekijän kanssa etukäteen.

Palvelutoiminta HUN ry

toimii Iiriksessä, Os. Marjaniementie 74. p. 044- 066 2248. Lähitapaamiset ovat ti ja pe klo 13-15 Iiriksessä, 1.krs, taksille osoite: Itäpolku 7 B. Soita ja varmista tapaaminenen aina ennen tuloasi. Noudatamme viranomaisten määräyksiä. Toimintaan voi tulla rajoituksia nopeastikin.

Tällä hetkellä toimimme etänä 16.1.2022 saakka.

Avustamispalvelu kotiin ja asiointiin on loppunut.Tarvittaessa autamme lakisääteisen henkilökohtaisen avun hakemisen kanssa.

Kurssi

Kurssi siirtyy syksyyn!

Näkö menee- mitä jää? - vertaiskurssi pääkaupunkiseudun näkövammaisille

Oletko hiljattain menettänyt näkösi tai onko näkösi voimakkaasti heikentynyt? Lähde tapaamaan muita samassa tilanteessa olevia.

Tieduselut Marja Leena Kallio, p. 09 2340 2549, marjaleena.kallio@evl.fi, tai Terhi Suonsivu, p. 050 3818 758, terhi.suonsivu@evl.fi.

              

Pakarituvalla yhdessä Vantaalla

Kuriiritie 1, Vantaa.
keskiviikkoisin 23.3., 6.4., 20.4., 4.5., 18.5., 1.6.  klo 12.30–15.00.

Tervetuloa Pakarituvalle tapaamaan vanhoja tuttuja ja tutustumaan uusiin ystäviin kahvikupin äärelle.! Voit viettää aikasi kokonaan tuvalla tai lähteä välillä kimppakävelylle klo 12.30–13.30 Pyhän Laurin kirkon maisemiin, jossa on mukana pieniä hiljentymishetkiä.  Mukana tuvalla ja kävelyllä Marja Leena ja Terhi.   
Tiedustelut: Marja Leena Kallio, p. 09 2340 2549, marjaleena.kallio@evl.fi, tai Terhi Suonsivu, p. 050 3818 758, terhi.suonsivu@evl.fi.
Liikenneyhteydet tuvalle: Tikkurilan ja Myyrmäen juna-asemalta kulkee bussi nro 571, jonka pysäkki on kirkon kohdalla.  

Kevätlaulelot Kirkonkulmassa Espoossa

Kirkkokatu 1, Espoo. Pe 13.5.. Klo 15–16.30. Tule mukaan laulamaan keväisiä lauluja.  Keväisiin ja kesäisiin, valoisiin sävelmiin kuljemme kanttori Katja Kankaan johdolla. Tiedustelut ja ilmoittautumiset Ritva Aarniolle, puh. 040 734 7715 tai ritva.aarnio@evl.fi.

Messut

 

Luontoretket

Jokaisella retkellä ovat oppaat ja työntekijät, jotka ottavat sinut vastaan kokoontumispaikalla. He huolehtivat siitä, että saat sopivan oppaan kävelyllesi, ja siitä että pääset turvallisesti kotimatkalle.

Olemme kokoontumispaikalla ottamassa sinua vastaan noin puoli tuntia ennen lähtöä. Toivomme ilmoittautumiset viimeistään kaksi päivää ennen työntekijälle. Retkillemme on säävaraus.

Jokaiselle retkelle on arvioitu oma aika, joka selviää kyseisen retken kohdalta. 

TO 12.5. Heurekan puisto klo 13–15.00

Tiedepuisto 1, Vantaa. Voit valita matkan pituudeksi 2 km, 4 km, tai 7 km. Oppaat ovat vastassa Heurekan pihalla. Kävelyn jälkeen voit nauttia omakustanteisesti kahvit Heurekan kahvilassa. Ilmoittautumiset Terhille.

TI 24.5. klo 13–15.30 Espoon rantaraitti

Neljänkymmenen kilometrin pituinen Rantaraitti sijoittuu hyvin monipuolisiin ympäristöihin ja mahdollistaa liikkumisen ja virkistäytymisen merellisessä ympäristössä. Kuljemme noin 5 kilometriä Soukanlahdesta Kivenlahden Marinsatamaan. Tapaamme Soukanlahdenpuistossa, lähin ­­osoite taksille Ristiniementie 38, Espoo. Kivenlahdessa päätepisteen osoite Marinsatamantie 10. Kävelyn jälkeen voit nauttia omakustanteisesti kahvit Ravintola Marinessa Marinsatamassa. Lähtöpisteeseen pääsee busseilla 147 ja 542. Päätepisteestä pääsee busseilla 124, 165 ja 171. Ilmoittautumiset ja tiedustelut Ritvalle.

TO 9.6. Mustasaari klo 12–16.15

Lähde nauttimaan kesäisestä Mustasaaresta, meren rannalle. Reippailemme saaressa, tutustumme saaren karvaisiin asukkaisiin (lampaat, kanat, kukot, puput), mahdollisuus uimiseen ja nautimme saaren buffetpöydästä lounaan. Lähtö klo 12 lautalla ja paluu Taivallahden rantaan klo 16.15.

Mustasaari on Helsingin seurakuntayhtymän omistama oma saari, vain noin vartin lauttamaan päässä Seurasaaren selällä. Mustasaareen pääsee Taivallahden rannasta lautalla.

Taksia tilatessa osoite on: Mustasaaren laituri, Eteläinen Hesperian katu 98. Ilmoittautumiset erityisruokavalioineen ma 23.5. mennessä Marja Leenalle. Retken hinta 10 eur, sis. lauttamaksut, lounas, kahvit ja korvapuusti. Rahastetaan rannassa.

15.6. Retki iloiseen Itä-Suomeen

Kohteina Savitaipaleen, Taipalsaaren ja Lemin kirkot, oppaanamme kirkkoherra Lea Karhinen (entinen Vantaan seurakuntien diakoniapastori). Retken hinta on 40 €, oppailta 35 €, hinta sis. bussikuljetus, lounas ja kahvit Korian ABC:llä ja Kymin Paviljongilla. Ilmoittaudu alueesi työntekijälle viim. 25.5

Leirit

KESÄLEIRI 5.–7.8. helsinkiläisille ja vantaalaisille (pe-su) Lohjalla

Lohirannan leirikeskuksessa. Lohirannan leirikeskuksen omistaa Helsingin seurakuntayhtymä. Leirikeskus sijaitsee Lohjalla, Lohjaharjun kupeessa, Lehmijärven rannalla. Helsingistä Lohirantaan on matkaa n. 55 km. Majoittuminen on esteettömässä majoituskeskuksessa, jossa on 2-hengen huoneet kylpyhuoneella. Ohjelmassa ulkoilua, saunomista, uimista, maittavaa ruokailua ja hiljentymishetkiä.

Leirin hinta on 50 eur.  Ilmoittautumiset leirihakulomakkeen kautta pe 10.6. mennessä Marja Leenalle tai Terhille.

Lomaketta on saatavissa Marja Leenalta ja nettisivultamme:

www.helsinginseurakunnat.fi/apua ja tukea/erityisryhmille/ 

näkövammaisille. Leirille tuleville lähetetään leirikirje.
 

KESÄLEIRI ti-pe 9.–12.8. espoolaisille Hvittorpin leirikeskuksessa,

Hvittorpintie 243, Masala. Ilmoittautumiset sähköisen järjestelmän kautta https://espoonseurakunnat.fi/tapahtumat/2022-08-09/yst-nakovammaisten-kesaleiri tai soittamalla Ritvalle. Ilmoittautuminen päättyy 22.7. Leirin hinta on 65 €. Ilmoittautuneille lähetetään leiriohjelma ennen leiriä. Oppaille on oma ilmoittautumislinkki: https://asiointi.espoonseurakunnat.fi/enrolment/enrolmentlite/65DEBE9B2079F2D6CAD2FF5C8710BEE4

Ryhmät

Maanantai 

Malmin piiri

Malmin kirkolla joka toinen vko klo 14–16. Os. Kunnantie 1. Ohjaajana Hilkka Välitalo. Tervetuloa tapaamaan ja juttelemaan kahvikupin äärelle.  

Näkökulma-vertaisryhmä

Vertaisryhmässä etsitään uusia näkökulmia elämään. Ryhmä on tarkoitettu sekä vähän aikaa että pitkään näkövammansa kanssa eläneille. Ryhmää ohjaajina toimivat diakoni Ritva Aarnio ja vertaisohjaaja Maarit Hedman. Kokoonnumme Soukan kappelilla, Soukankuja 3, klo 13–15. Ryhmä jatkuu syyskaudella, alkaen 5.9.

Tiistai     

Juttupuhelin

Kaipaatko juttukaveria? Päivystäjät soittavat juttukaveria toivoville näkövammaisille tiistaisin klo 11–16. Otamme mielellämme uusia soitettavia ja soittajia. Ole yhteydessä Marja Leenaan.

Yhteislauluillat 

Tiistaisin 15.2., 15.3., 19.4. ja 17.5. klo 18.00–20.00, Helmikuja 1 C 35, Myyrmäki 3.krs (ei ole hissiä). Illan ohjaajana ja säestäjänä Ritva-Leena Tuuli.   

Markun musailtapäivät 

Mukaan voi tulla matalalla kynnyksellä, laulutaito ei ratkaise vaan nautimme musiikista ja laulusta ilman paineita.

Kokoonnumme seurakuntakoti Uutussa, Lintukulma 2. 

Iltapäivän isäntänä ja laulattajana toimii Markku Känninen. 

Kevään kerrat: 7.6. Tiedustelut Ritvalta: Ritva Aarnio, p. 040 734 7715, ritva.aarnio@evl.fi.  

Keskiviikko     

Keskiviikkokahvila  

Kahvila toteutetaan yhteistyössä Espoon Seudun Näkövammaiset ry:n kanssa.  Kahvila on joka keskiviikko klo 14–15.30 paitsi jäseniltoja (kuukauden kolmas torstai) edeltävinä keskiviikkoina. Keskiviikkokahvilat käynnistyvät helmikuun aikana. Kahvilassa emännöivät Leena Toiminen, Helena Paimela ja Liisa Mertanen. Tarkemmat tiedot kahvilan käynnistymisestä saat Espoon seudun Näkövammaisten toimistolta numerosta 09 803 0368.   

Torstai     

Miesten saunaillat

Miesten saunaillat: 3.2/ 3.3/ 7.4/ 5.5/ 2.6 klo 18.00–21.00 os. Länsimäen kirkon takkahuoneessa, Kerokuja 9, Vantaa. Saunomisen ja yhdessäolon merkeissä. Illasta vastaa Pentti Ahonen, p. 041 544 07 64.                   

Raamattupiiri

Joka toinen torstai klo 13–15, Suvelan kappelilla, Kirstintie 24, Espoo. Tervetuloa matalalla kynnyksellä, uudet ja entiset piiriläiset lukemaan viikon Raamatun tekstejä, tutustumaan uusiin hengellisiin kirjoihin, keskustelemaan, rukoilemaan, laulamaan ja kahvittelemaan. Oppaat ovat aulassa vastassa. Raamattupiiriä ohjaa Sari Karjalainen. 

Kevään kerrat: 17.2.,3.3.,17.3.,31.3., HUOM! 14.4. ei Raamattupiiriä, mutta vietetään Kiirastorstain ehtoollismessua kappelilla klo 15–16, 28.4. ja 12.5.

Tiedustelut Ritva Aarniolta, puh. 040 734 7715 tai ritva.aarnio@evl.fi

 

Tikkurilan kerho 

Torstaisin klo 13–15; 13.1., 10.2., 10.3., 7.4., 5.5. ja 2.6. Tikkurilan kirkko, Asematie 12, 01300 Vantaa. Ohjaajina Sini Siiriäinen ja Rauha Malkki. Kahvitarjoilu.  

Perjantai  

Puhelinryhmä

Keskustelua vuoden aikaan ja ajankohtaisiin asioihin liittyen. Ryhmä kokoontuu 14.1.-17.6.2022  perjantaisin klo 13–14.30, seuraavasti: 14.1.,  28.1.,  11.2.,  25.2.,  11.3.,  25.3.,  8.4.,  6.5.,  20.5.,  3.6.,  17.6., Osallistuaksesi ryhmään tarvitset vain tavallisen puhelimen. Puhelinkerhoon mahtuu neljä osallistujaa. Ilmoittautumiset ryhmään aina edellisenä päivänä Terhille puh. 050 381 87 58 tai sp. terhi.suonsivu@evl.fi   Ilmoittautumisen voi jättää puhepostiin silloin, kun työntekijä ei pysty vastaamaan soittoosi.  

Lähetyspiiri

Lähetyspiiri klo 17–19.30, Pekanraitti 16, Malmi, 2.krs. huone 210. Kokoontumiset alkavat helmikuussa ja viimeinen kokoontuminen on 13.5. Ohjaajana Leena Siponkoski. Perjantaina 15.4 ei ole piiriä. Piirin toiminta tukee Lähetysseuran tekemää työtä Nepalissa, vammaisten lasten hyväksi.

Vapaaehtoistoiminta 

Otamme vapaaehtoisia toimintaamme mukaan koko ajan. Tarvitsemme jatkuvasti näkövammaisille  opaskavereita ulkoilemiseen, pieniin asioimisiin ja tapahtumiin mitä järjestämme. Jos kiinnostuit ja haluat mukaan toimintaan, ota rohkeasti yhteyttä alueen työntekijään. Räätälöidään yhdessä sinulle sopivin tapa olla auttamassa. Tarjoamme sinulle tehtävääsi koulutusta ja virkistystä yhdessä muiden toimijoiden kanssa.  

Espoolaisten näkövammaisoppaiden palaverit

Vapaaehtoisten opasystävien palaverit ovat yhteisen jakamisen, työnohjauksen ja suunnittelun paikkoja. Ilmoittaudu Ritvalle viimeistään viikkoa ennen. Opaspalaverit jatkuvat syyskaudella, alkaen 2.9.

Keskustelutukea

Espoon seurakuntien näkövammaistyön diakoni Ritva Aarnio on aloittanut ratkaisukeskeisen suuntauksen psykoterapeuttiopinnot Lyhytterapiainstituutissa vuoden 2020 elokuussa. Opintoihin liittyen Ritvalla on mahdollisuus antaa psykoterapeuttista keskustelutukea.

Ratkaisukeskeinen psykoterapia on voimavarakeskeisestä, tulevaisuuteen suuntautunutta ja tavoitteellista lyhytterapiaa. Mikäli sinulla on elämässäsi jokin muutostoive tai tavoite tai jokin muu asia, joka painaa mieltäsi, etkä tiedä miten sen kanssa etenisit, ota yhteyttä Ritvaan ja mietitään asiaa yhdessä. 

Ritvan yhteystiedot: Ritva Aarnio, p. 040 734 7715, ritva.aarnio@evl.fi.

Näkövammaisoppaiden palaverit

 • jatkuvat syksyllä, alkaen 2.9. Ilmoittaudu viikkoa ennen palaveria Ritvalle.

 

Helsingin ja Vantaan työntekijöiden yhteystiedot

 

Helsinki: Marja Leena Kallio, diakoni

p. 09 2340 2549

marjaleena.kallio@evl.fi 

Helsingin seurakunnat

Pekanraitti 16

00700 Helsinki

 

Kati Koskinen, vammaistyön pappi

09 2340 2546

kati.koskinen@evl.fi

Pekanraitti 16

00700 Helsinki

 

 

Vantaa: Terhi Suonsivu, diakonissa

p. 050 3818 758

terhi.suonsivu@evl.fi

Vantaan seurakunnat

Asematie 12 A

PL 56

01301 Vantaa

 

 

 

 

 

 

 

 

Ota yhteyttä

Näkövammaistyön diakoni
Espoon seurakuntayhtymä
Yhteinen seurakuntatyö
Kirkkokatu 1, PL 200
02770 Espoo