Uutislistaukseen

Keväinen kävelytempaus tutustuttaa Espoon kulttuurimaisemassa kulkevaan uuteen pyhiinvaellusreittiin ja kerää varoja nuorten hyväksi

Espooseen on avattu 13 kilometriä pitkä esteetön pyhiinvaellusreitti. Espoon seurakunnat järjestävät sunnuntaina 28. huhtikuuta kävelytapahtuman, jossa kerätään varoja syrjäytymisvaarassa olevien nuorten auttamiseksi Yhteisvastuukeräyksen kautta.

Heikki Lehti hymyilee metsäpolulla lippis päässä. Kuvan päällä Yhteisvastuun sydäntunnus ja teksti Kävele a...

Hyväntekeväisyys yhdistyy Espoon luonnossa liikkumiseen huhtikuun viimeisenä sunnuntaina. Kuva: Espoon seurakunnat

Espoolaisia haastetaan nyt tekemään hyvää liikkumalla. Kävele avusta totta -vaellus on Linnaisista Espoon tuomiokirkolle kulkevan uuden pyhiinvaellusreitin avaustapahtuma. Avaa reitin tiedot karttanäkymässäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Jokainen liikuttu kilometri kerryttää lahjoituspottia

Kävele avusta totta -tapahtumassa voit liikkua koko reitin tai valitsemasi matkan jalan tai pyörällä. Liikkuen osallistuminen on maksutonta. Tapahtuman aikana kuljetut kilometrit lasketaan yhteen. Ultrajuoksua harrastava pastori Heikki Lehti on lupautunut kulkemaan saman matkan, joka osallistujien kulkemista kilometreistä yhteensä kertyy.

Kuka tahansa yksityishenkilö tai yritys saa ilmoittautua lahjoittajaksi. Lahjoittajat sitoutuvat maksamaan haluamansa summan (0,1–1 €) jokaisesta Heikin liikkumasta kilometristä. Kerätty summa lahjoitetaan Yhteisvastuukeräykselle, jonka kotimaan kohteena tänä vuonna ovat yksinäisyydestä kärsivät tai syrjäytymisvaarassa olevat nuoret.

Suurikokoinen numero 33 mustassa rautaportissa.
Reitin lähtöpaikka on Vantaan puolella osoitteessa Ainontie 33. Kuva: Hanna Pekkanen

Vaellusreitti tutustuttaa paikallishistoriaan ja lähiluontoon

Pyhiinvaellusreitti alkaa Linnaisten kartanolta, Espoon ja Vantaan rajalta, jatkuu länteen kohti Träskändan kartanonpuistoa ja päättyy Espoon tuomiokirkkoon. Reitin varrella on yhdeksän pysähdyspaikkaa, joissa voit perehtyä alueen historiaan ja halutessasi pysähtyä miettimään oman elämän matkaa.

Reitti on noin 13 kilometriä pitkä ja kulkee suurimmaksi osaksi ulkoiluteitä pitkin. Osa reitistä kulkee autoteiden vieressä jalkakäytävällä. Keväästä syksyyn reitti sopii kuljettavaksi lastenvaunujen tai pyörätuolin kanssa. Träskändan kartanonpuistossa voi valita helppokulkuisen reitin Kuninkaantietä pitkin tai vaihtoehtoisesti Glimsinjoen luontopolun, joka ei ole esteetön.

Reittiä ei ole merkattu maastoon, vaan sitä voi seurata puhelimen selaimella tai Citynomadi-sovelluksesta. Tapahtuman aikana sunnuntaina 28.4. reitin varrella on vapaaehtoisia neuvomassa kulkijoita. Aloituspisteessä Linnaisten kartanon edustalla (Ainontie 33, Vantaa) on päivystys klo 10–14. Reitin puolivälissä sijaitsevan Auroran kappelin tiloissa on esteetön wc.

Linnaisten pyhiinvaellusreitti on helppo saavuttaa julkisilla liikennevälineillä: reitin lähellä on useita bussipysäkkejä, ja Espoon tuomiokirkolta on lähimmälle juna-asemalle noin kilometri.

Mansardikattoinen kartano, ympärillä korkeita lehdettömiä puita.
Linnaisten kartanon päärakennusta ympäröi englantilaistyylinen puutarha. Kuva: Hanna Pekkanen

Voit kävellä esimerkiksi seuraavat etapit:

Linnaisten Kartano – Auroran kappeli 5,6 km
(Lähtöpaikka: Ainontie 33, Vantaa)

Matkalla näet Pitkäjärven rantojen kevätloistoa ja voit tutustua Linnaisten, Jupperin ja Dalsvikin kartanoiden historiaan. Pistäydy lopuksi Auroran kappelin yhteisvastuutapahtumassa, jossa on myytävänä virvokkeita ja pientä purtavaa. Koko perheen tapahtumassa voit virkistyä 28.4. klo 10–14.

Auroran kappeli – Glimsin talomuseo 3,5 km
(Lähtöpaikka: Heiniemenpolku 1)

Tällä etapilla koet Träskändan puiston historiallisen miljöön. Voit valita reitin Glimsinjoen luontopolkua pitkin tai esteettömän reitin Kuninkaantien vartta Ingaksen pappilalle. Matkan voit päättää vierailemalla Glimsin talomuseossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä, joka on tapahtumapäivänä avoinna klo 11–16.

Glimsin talomuseo – Espoon tuomiokirkko 3,7 km
(Lähtöpaikka: Glimsintie 1)

Glimsin talomuseosta reitti kulkee Kirkkojärven kosteikon ohitse Espoon tuomiokirkolle. Tuomiokirkko on tapahtumapäivänä avoinna klo 10–18, ja klo 16 kirkossa alkaa Pienten oma kirkkohetki. Pitäjäntuvassa kirkon kupeessa voit tutustua pyhiinvaelluksiin klo 12–16 Turun Pyhiinvaelluskeskuksen edustajien johdolla.

Glimsin talomuseo ja Espoon tuomiokirkkoseurakunta ovat mukana Kävele avusta totta -tapahtumassa järjestämällä ohjelmaa reitin varrella. 

Seuraa tapahtumaa Instagramissa: @kirkkoespoossa

Kuninkaantien pyöreä kyltti tien varressa, kuvassa tyylitelty ratsastaja.
Kuninkaantie oli keskiajalla merkittävä postireitti ja valtaväylä Turun ja Viipurin välillä. Kuva: Hanna Pekkanen

18.4.2024 14.57