Kalajärven kappelin toiminta lapsille ja perheille

Kirkko ja Kaupunki -lehdessä on ollut kiva juttu Kalajärven kappelin päiväkerhosta. Voit lukea jutun tästä.

Kalajärven kappelin perhekerhot 2020-2021

Vauvaperhekerho maanantaisin klo 13–14.30
Uusi avoin perhekerho alle 1-vuotiaille vauvoille ja heidän vanhemmilleen. Kerhossa on leppoisaa yhdessäoloa, vauvaperheen arjen jakamista sekä vanhemman ja vauvan vuorovaikutusta vahvistavaa toimintaa. Kerho päättyy noin klo 14.15 alkavaan pieneen hartaushetkeen.

Perhekerho keskiviikkoisin klo 9.30–11.30
Avoin perhekerho sopii kaikenikäisille lapsille ja heidän perheilleen. Kerhossa on leppoisaa yhdessäoloa, leikkiä sekä aikuisille ja lapsille yhteistä tekemistä. Kerho päättyy noin klo 11.15 alkavaan pieneen hartaushetkeen. 

Iltaperhekerho torstaisin klo 17.30–19 parillisina viikkoina (HUOMIO! Viikonpäivä muuttunut)
Avoin iltaperhekerho sopii kaikenikäisille lapsille ja heidän perheilleen. Kerhossa on leppoisaa yhdessäoloa, leikkiä ja askartelua. Kerho päättyy noin klo 18.45 alkavaan pieneen hartaushetkeen.

Perhekahvila perjantaisin klo 9–12
Avoin perhekahvila sopii kaikenikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen / hoitajilleen. Kerhossa on leppoisaa yhdessäoloa ja leikkiä, ei ohjattua toimintaa. 

 Avoimiin kerhoihin ei tarvitse ilmoittautua. Perhekerhoissa ja -kahvilassa kahvi- ja mehutarjoilu + pientä syötävää, 2€ / perhe.

Lisätietoja: Mia Blomstedt, perhetoiminnanohjaaja, p. 050 432 7501, mia.blomstedt@evl.fi. Lämpimästi tervetuloa mukaan!
 

Lapsiperheiden kirkonkirje (mailpv.net)

 

Perhekerhot tuovat vaihtelua pikkulapsiarkeen

Perhekerho on vanhempien ja alle kouluikäisten lasten yhteinen kerho, johon ovat tervetulleita myös isovanhemmat ja muut lasta hoitavat aikuiset. Iltaperhekerho kokoontuu iltaisin ja sinne voi tulla koko perheenä ja vaikka vähän isompienkin lasten kanssa.

Avoimessa perhekerhossa ja perhekahvilassa lapset ja vanhemmat ovat yhdessä. Askartelemme, leikimme, pidämme hartaushetken ja tarjoamme mukavaa yhdessäoloa lapsille ja heitä hoitaville aikuisille. Joissakin perhekerhoissa on säännöllisesti myös omaa ohjelmaa aikuisille, jolloin lapset voivat olla leikkimässä ohjaajien valvonnassa.

Vauvaperhekerhot on suunnattu alle vuoden ikäisille lapsille vanhempineen. Ryhmät ovat vertaisryhmiä, jossa keskustellaan uuden elämäntilanteen herättämistä kysymyksistä ja kokemuksista liittyen mm. vauvan hoitoon, kasvatukseen ja parisuhteeseen.

Perhekerhot ovat avointa toimintaa, johon voit osallistua etukäteen ilmoittautumatta. Kaikkien Espoon tuomiokirkkoseurakunnan perhekerhojen kokoontumispaikat ja -ajat löytyvät täältä: perhekerhot

Tiedustelut: lapsityönohjaaja Aila Pihlajavesi, p. 040 525 1216,  aila.pihlajavesi@evl.fi, tai perhetyönohjaaja Outi Wenell, p. 040 547 4146, outi.wenell@evl.fi

Päiväkerhot

Mikä on päiväkerho? Katso täältä: Seurakunnan päiväkerhoissa iloitaan ja ihmetellään yhdessä

(Kuva: Esko Jämsä; Kirkko ja kaupunki)

Päiväkerhot Kalajärven kappelissa, Ruskaniitty 3, Espoo

  • 2-3 v. ma, ke klo 9-12
  • 3-5 v. ti, to klo 9-12 

Ilmoittautuminen ja lisätietoja: Anne-Maria Tarvainen, p. 050 5110 336, tai sähköisellä ilmoittautumislomakkeella, joka löytyy linkin takaa: Päiväkerhot 2020-2021

Muskarit

Katso video muskarista, klikkaa kuvaa:

Kalajärven kappeli, Ruskaniitty 3

Opettaja: Annele Westerlud

Muskari aina perjantaisin. Muskarit alkavat pe 21.8.20

9.10–9.40     1v. ryhmä A ( Perustetaan, mikäli ilmoittautuneita riittävästi)

  •  9.45–10.15   1-2 v. + huoltaja
  • 10.20 – 11.00  leikki-ikäiset sisarusten ryhmä  
  • 11.10 -11.40   1v. ryhmä B
  • 12.00-12.30    vauvaryhmä n. 5 kk- 9kk

Kappelin avoin kahvila sekä leikkitilat ovat myös muskariperheiden käytettävissä perjantaisin. Koronatilanteen rajoitusten takia kahvila avataan 4.9.

Ryhmissä on tilaa. Ilmoittautuminen on avoinna jatkuvasti:

https://asiointi.espoonseurakunnat.fi/enrolment/enrolment?eventCrypto=E15454482EE9AA9F2BEAAF66CC148E1A

Muskarimessu

Kerran kaudessa kappelilla vietetään Muskarimessua.  Jos haluat tietää, millainen se on, katso täältä:  Muskarimessu Kalajärven kappelissa 

Laulaminen yhdessä on kivaa!

Muskarivuosien jälkeen voi musiikkiharrastusta jatkaa seurakunnan suosituissa lapsikuoroissa. Lapsikuorot Tuike ja Välke on tarkoitettu 6–13-vuotiaille laulajille. Kuorot ovat maksutonta harrastetoimintaa, vain leireissä ja retkissä on pieni omavastuuosuus. Lue lisää kuorojen omalta sivulta: Lapsikuorot

Pyhäkoulua kotoa käsin

Kirjepyhäkoulua on mukava käydä kotona. Kirjepyhiksessä on aina raamatunkertomus ja hauskoja tehtäviä. Jokaisen postin mukana kirjepyhäkoululainen saa myös osallistumistarran muistoksi. Kirjepyhäkoulu ilmestyy noin 6 kertaa vuodessa, ja sen voi voi maksutta tilata kotiin lapsen nimellä osoitteesta: lapsetjaperheet.espoontuomiokirkkoseurakunta@evl.fi.

Lisätietoja: lapsityönohjaaja Aila Pihlajavesi.

Vasta hankittu kassakone on ahkerassa käytössä Kalajärven kappelin päiväkerhossa. Tyyne (oik.) on lähdössä ostoksille ja kerhon vetäjä Mia Blomstedt ostoksineen on jo ehtinyt Visan (kesk.) kassalle.

Seurakunnan päiväkerhossa leikitään yhdessä ja opitaan tärkeitä taitoja

Espoon seurakuntien päiväkerhoissa käy 900 lasta. Viisivuotias Visa pohtii kauppiaan uraa leikkiessään kauppaa kavereiden kanssa Kalajärven kappelilla.

(Lähde: Kirkko ja kaupunki 27.02.2019 11:55. Teksti Paula Huhtala; kuvat Esko Jämsä)

Leikitään kauppaa, Visa sanoo heti, kun kerhokynttilä on sammutettu. Punainen kassakone tuolille ja setelit paikoilleen. Onni istuu hänen viereensä ja ilmoittaa olevansa varakassamyyjä. Visa asettelee hillopurkkeja, hiutalepaketteja ja muita ruokapakkauksia matalalle penkille.

Kun kaikki tavarat ovat paikoillaan, hän istuu kassakoneen eteen ja kuuluttaa, että nyt saa tulla kauppaan. Vertti, Tyyne, Valter, Inka ja muut kerholaiset ottavat pienet ostoskorit käteensä ja lähtevät ostoksille.

Lopuksi he jonottavat kassalle, jossa Visa sanoo ”piip” lukiessaan tuotteen viivakoodin, kertoo loppusumman ja ottaa asiakkailta vastaan rahat tai kortin.

– Minusta tulee isona ehkä kauppias, sanoo Visa.

Kerhokynttilän sytyttäminen on merkki hartaushetken alkamisesta. Lapset seuraavat, kun Mia Blomstedt sytyttää kynttilän.

Pienessä ryhmässä rauhallinen tunnelma

Kalajärven kappelilla leikkivät lapset ovat seurakunnan päiväkerholaisia, jotka käyvät kerhossa kolme kertaa viikossa kolme tuntia kerralla. Ryhmään kuuluu kahdeksan 4–5-vuotiasta lasta ja kaksi ohjaajaa.

Kerhossa on levollinen tunnelma, sillä ryhmä on pieni. Kahdeksasta kerholaisesta tällä kertaa paikalla on seitsemän. Tilavassa huoneessa ei ole melua eikä sählinkiä, vaikka kauppaleikin lisäksi meneillään on barbien pukeminen, vauvan nukuttaminen ja moottoripyörien taitoajokisa.

– Nämä lapset ovat onnekkaita, kun saavat käydä päiväkerhossa, sanoo perhetoiminnan ohjaaja Mia Blomstedt.

Hän on yksi Espoon tuomiokirkkoseurakunnan päiväkerhon vetäjistä.

– Meillä on asiat hyvin. Täällä seurakunnan päiväkerhossa on pienet ryhmät ja jokaisessa ryhmässä kaksi ohjaajaa. Meillä on aikaa lapselle. Olen aiemmin työskennellyt lastentarhanopettajana päiväkodissa, jossa ryhmäkoot olivat isompia.

Erona päiväkotiin on esimerkiksi se, että seurakunnan päiväkerhossa annetaan kristillistä kasvatusta. Kerhossa luetaan kerhorukous, ruokarukous, opetellaan hengellisiä lauluja sekä käydään läpi kirkkovuotta.
 

Tavoitteellista varhaiskasvatusta

Espoon seurakuntien päiväkerhoissa annetaan tavoitteellista varhaiskasvatusta 2–5-vuotiaille. Sen tähtäimenä on edistää kokonaisvaltaisesti lapsen kasvua ja kehitystä. Kerhoissa työskentelee koulutettuja alan ammattilaisia, kuten lastenohjaajia ja perhetoiminnanohjaajia.

Esimerkiksi Kalajärven kerhoissa työskentelevä Mia Blomstedt on koulutukseltaan sosionomi AMK ja kirkon varhaiskasvatuksenohjaaja. Lisäksi hänellä on lastentarhanopettajan kelpoisuus. Kerhon toinen ohjaaja Anne-Maria Tarvainen on koulutukseltaan lastenohjaaja.

Kalajärven kappelin 4–5-vuotiaiden päiväkerhoryhmällä on torstaisin ulkoilupäivä. Silloin ollaan läheisessä leikkipuistossa ja hyvällä säällä saatetaan mennä lähimetsään.

Harjoittelemme taitoja, joita lapset tarvitsevat eskarissa ja koulussa.

Tavallisesti kerhokokoontuminen alkaa sisätiloissa käsien pesulla. Sen jälkeen lapset istuvat penkille katselemaan satukirjoja. Sitten on hartaushetken aika. Kun kaikki ovat paikalla, lauletaan hiljaisuuteen johdattava laulu ja sytytetään kynttilä. Kädet laitetaan ristiin, luetaan kerhorukous ja lauletaan Jumalan kämmenellä.

Sitten on sadun aika. Ystävyydestä ja auttamisesta kertovan tarinan jälkeen sammutetaan kynttilä ja alkaa vapaa leikki.

– Harjoittelemme taitoja, joita lapset tarvitsevat eskarissa ja koulussa. Opettelemme esimerkiksi ryhmässä toimimista, oman vuoron odottamista, tavaroiden jakamista, liikuntaa ja kädentaitoja. Samoja asioita harjoitellaan myös päiväkodissa, sanoo Mia Blomstedt.
 

Espoossa on noin 60 päiväkerhoryhmää

Espoon seurakuntien päiväkerhoissa käy lähes 900 lasta, kerhoryhmiä on noin 60. Kerhopisteitä on ympäri Espoota. Kerhot kokoontuvat 1–3 kertaa viikossa 2–3 tuntia kerrallaan. Kerhomaksu on korkeintaan 100 euroa kaudessa riippuen tuntimäärästä. Maksu ei-jäsenille on hieman korkeampi.

Kauniaisissa päiväkerhotoiminta uudistuu. Ensi syksynä kerho kokoontuu neljänä päivänä viikossa ja perheet voivat ilmoittautua niille kerhopäiville, jotka heille sopivat. Kerhoryhmän kokoonpano voi siten vaihdella eri päivinä. Kerhoryhmässä on korkeintaan 14 lasta, iältään 3–5 vuotta. Päiväkerhon hinta on korkeintaan 50 euroa kaudessa riippuen tuntimäärästä.

Valterilla ja Onnilla on meneillään puhelinleikki, Visa taas odottaa kassakoneen ääressä asiakkaita.

YouTube-video

Ota yhteyttä

Perhetoiminnan ohjaaja
Kalajärven kappeli Tuomiokirkkoseurakunta
09 8050 3590
Ruskaniitty 3
02970 Espoo
Lastenohjaaja
Kalajärven kappeli Tuomiokirkkoseurakunta
09 8050 3534
Ruskaniitty 3
02970 Espoo

Vastuualue: Kalajärven kappeli

Lapsityönohjaaja
Tuomiokirkkoseurakunta
09 8050 3518
Kirkkokatu 10
02770 Espoo
Muskariopettaja
Auroran kappeli Laaksolahden kappeli Viherlaakson kappeli Tuomiokirkkoseurakunta
09 8050 3591
Kirkkokatu 10
02770 Espoo

Vastuualue: musiikkileikkikoulut, lapsikuorot Tuike ja Välke.

Perhetyönohjaaja
Kalajärven kappeli Tuomiokirkkoseurakunta
09 8050 3584
Kirkkokatu 10
02770 Espoo

Solmuja parisuhteessa - neuvoja, Parisuhteen palikat parisuhdemenetelmän ohjaaja ja kouluttaja, Suomalainen eroseminaari ohjaaja, Gordonin Toimiva Perhe-ohjelman ohjaaja Vastuualueet: Perhetyön työalavastuu, perhetyön kehittäminen, perhe- ja parisuhdetyö, eroauttamistyö, kasvatuksen kysymykset (lapset, nuoret ja perheet), verkostotyö