Kuvassa on nainen kerrostalon rapussa keräämässä Yhteisvastuu-keräyksen lipaskeräystä.
Kuva Katja Tahja, YV-keräys.
Kuvassa on jäätelötuutti ja pizzaviipale, jotka ovatkin luodeista, piikkilangasta ja roskista tehtyjä.

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkautta

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.

60 % tuotosta menee Kirkon Ulkomaanavun välityksellä kehitysyhteistyöhön ja katastrofiapuun. 20 % käytetään vuosittain valittavaan kohteeseen Suomessa ja 20 % kirkon ja seurakuntien tekemään avustustyöhön. 

Joka kevät Yhteisvastuun noin 40 000 vapaaehtoista arkienkeliä lähtevät liikenteeseen keräyslistojen ja -lippaiden kanssa. Keräykseen osallistuvat kaikki Suomen ev. lut. seurakunnat. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.

Keräys käynnistyy helmikuun alussa ja jatkuu 1.5. asti. Keräyslupa on voimassa koko vuoden ajan, mutta aktiivisin keräyskausi ajoittuu helmi-huhtikuulle.

Lue lisää Yhteisvastuukeräyksestä

Yhteisvastuu 2018

Yhteisvastuukeräyksen vuoden 2018 teemana on riittävän ravinnon turvaaminen köyhyydessä eläville ihmisille maailman katastrofialueilla ja Suomessa.

Suomessa

Keräyksellä tuetaan taloudellisesti vaikeassa tilanteessa olevia ihmisiä yhteistyössä Kirkon diakoniarahaston ja paikallisseurakuntien kanssa.

Keräysvaroista 20 % ohjataan diakoniarahastoon, josta myönnetään seurakuntien diakoniatyön kautta noin 2 000–4 000 euron suuruisia kertaluontoisia avustuksia esimerkiksi välttämättömiin hankintoihin sairauden, pitkittyneen työttömyyden tai yllättävän elämäntilanteen vuoksi kohtuuttomiin vaikeuksiin joutuneille ihmisille.

Paikallisseurakunnan oma osuus keräystuotosta voidaan käyttää teeman mukaiseen toimintaan tai diakonia-avustuksiin.

Ulkomailla

Keräysvaroista 60 % ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon. Varoilla autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä ja turvataan heille muun muassa riittävän ravinnon, välttämättömien perustarvikkeiden ja puhtaan veden saanti sekä mahdollisuus terveydenhoitoon ja majoitukseen.

Lapsille ja nuorille pyritään järjestämään mahdollisimman pian paluu kouluun. Aikuisille järjestetään esimerkiksi maanviljelytaitoja parantavaa koulutusta perheen toimeentulon tukemiseksi.

Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Yhteisvastuu 2018:
Keräyspäälliköt Espoon seurakunnissa

Esbo svenska församling
Ann-Christine Wiik, 050 597 3313
ann-christine.wiik (at) evl.fi

Espoonlahden seurakunta
Irene Erkko 050 374 4826
irene.erkko (at) evl.fi
Britta Blomberg (siht.), 0400 936 621
britta.blomberg (at) gmail.com

Espoon tuomiokirkkoseurakunta
Kirsi Salonen 040 547 1861
kirsi.salonen (ät) evl.fi

Leppävaaran seurakunta
Heli Taina-Rantakaulio 040 513 0867
Petri Lehtisalo 040 546 5191
petri.lehtisalo (ät) evl.fi

Olarin seurakunta
Simo Repo 045 310 0152
simo.repo (at) saunalahti.fi

Tapiolan seurakunta
Katja Karvinen 040 593 7386
katja.karvinen (ät) evl.fi

Tiedot päivitetty 25.1.2018