Seurakuntamatkat, -retket ja -leirit Espoossa

Espoon seurakunnat järjestävät myös aikuisille matkoja, retkiä ja leirejä, joille ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet. Matkat suuntautuvat niin kotimaahan kuin ulkomaillekin. Monesti kohteena ovat ystävyysseurakuntamme ulkomailla.

Matkojen oppaina toimivat aiheeseen ja kohteeseen perehtyneet asiantuntijat. Matkoja on tehty esim. Israeliin, Armeniaan, Mongoliaan ja Heinäveden Valamoon. Tulevat tapahtumat löydät tämän sivun alalaidasta. Klikkaamalla löydät lisää tietoa ja voit ilmoittautua mukaan.

Tervetuloa mukaan!

Matka Israeliin 20.10.–28.10.2023

Kuva Jerusalemin kaupungista. Kuvassa paljon kivestä rakennettuja matalia taloja ja taustalla korkeita kerrostaloja sekä nostokurkia, taivas on sininen. Etualalla kultakupolinen kirkko

Lähde kanssamme Israeliin! Tutustumme oppaan johdolla muun muassa Jerusalemiin ja Tiberiaaseen. Oppaana Ariel Sella.
Tiedustelut ja ilmoittautumiset:

  • Hannu Mäenpää, hannu.maenpaa(ät)evl.fi, 040 513 0861
  • Marja Malvaranta, marja.malvaranta(ät)evl.fi, 040 531 1040.

Järjestäjänä Espoon tuomiokirkkoseurakunta.

Assisi.
Assisi. Kuva Antti Kruus.

Espoonlahden ja Olarin seurakunnan pyhiinvaellus Roomaan ja Assisiin

1.–8.10.2022

Matkanjohtajina toimivat Espoonlahden seurakunnan kirkkoherra Jouni Turtiainen, kanttori Elja Puukko ja Olarin seurakunnan kappalainen Antti Kruus, joka on järjestänyt 47 pyhiinvaellusmatkaa Italiaan. Matka toteutetaan yhdessä matkatoimisto EL-VE Toursin kanssa.

Ilmoittautumiset * info@elvetours.gr

Tiedustelut Antti Kruus, sp@anttikruus.com, 040 5460 844

Hintaan ei sisälly aterioita (paitsi aamiaiset) eikä matkavakuutusta. Vakuutuksen jokainen huolehtii itse ja voimassa oleva matkavakuutus on pakollinen.

Vastuullinen matkanjärjestäjänä toimii matkatoimisto EL-VE tours www.elvetours.grLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Alustava ohjelma pääpiirteissään (pienet muutokset mahdollisia):

Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentokentällä lauantaina 1.10. varhain aamulla, jossa matkanjohtajat odottavat pyhiinvaeltajia. Lento Finnairin suoralla lennolla Helsingistä Roomaan. Fiumicinon lentokentältä bussi vie meidät aivan Rooman keskustaan lähelle Birgittalaisluostaria, joka sijaitsee piazza Farnesen laidalla.

Majoittumisen ja lounaan jälkeen tutustumme toisiimme. Majoituspaikkana on Birgittalaisluostarin vierastalo. Sijaintia voi luonnehtia parhaaksi mahdolliseksi Roomassa. Talo on historiallinen, sillä yksi kaikkien aikojen huomattavimmista ihmisistä, pyhä Birgitta asui talossa vuodesta 1354 aina kuolemaansa saakka 23.7. 1373. Paavi Johannes Paavali II julisti pyhän Birgitan Euroopan yhdeksi suojeluspyhimyksistä vuonna 1999. Vierastalo on kuin moderni hotelli, mutta kotoisampi. Jokaisessa huoneessa on oma kylpyhuone. Talossa on mm. suuret yhteiset tilat, huomattava kirjasto sekä suuri kattoterassi.

Iltapäivällä on vielä aikaa tehdä pieni kirkkokierros lähiseudulle. Kierros vie ensi Santa Maria sopra Minerva kirkkoon, joka lienee Rooman kirkoista suomalaisille tärkein. Tässä goottilaisessa kirkossa toimitetaan vuorovuosina joko luterilainen tai katolinen messu pyhän Henrikin muistopäivänä 19.1. Kirkossa on valtava määrä kuuluisien taiteilijoiden mestaritöitä Michelangelosta Filippino Lippiin.

Lyhyen matkan päässä sijaitsevat myös kaksi muuta kirkkoa. Pantheon lienee kaikille. Kaikille jumalille pystytetty temppeli muutettiin 600-luvulla Neitsyt Marialle ja marttyyreille omistetuksi kirkoksi. Sisätila on pallon muotoinen, jonka halkaisija on peräti 43,3 metriä. Sellaisena on suurempi kuin Pietarin kirkon kupoli. Rakennus on parhaiten säilynyt antiikin rakennus Roomassa. Matkamme viimeisenä kirkkona on huikea barokkikirkko Sant Ignazio. Kirkkoon astuessaan tajuaa, mitä on barokkitaiteen loisto. Jesuiittaveli Andrea Pozzon huikea kattofresko kilpailee mahtavuudessaan Michelangelon maalaaman Sikstiiniläiskappelin freskon kanssa.

Illalla teemme pienen retken lähiseutuun piazza Farnesen lisäksi käymme Campo di Fiorilla ja piazza Navonalla. Illallisen nautimme lähellä hotellia. Matkaan sisältyy viisi yhteistä ruokailua hyviksi havaituissa ravintoloissa ympäri Roomaa. Ateriat maksetaan paikan päällä erikseen. Lisäksi matkan hintaan sisältyy neljä illallista Assisissa.

Sunnuntaina 2.10. suuntaamme Rooman kuuluisampaan nähtävyyteen ja kirkkoon eli pyhän Pietarin kirkkoon Vatikaanissa. Kirkossa on mahdollisuus osallistua katoliseen messuun. Tosin muut kuin katolilaiset eivät voi mennä ehtoolliselle. Kirkko on rakennettu paikalle, johon apostoli Pietari haudattiin. Hänen hautansa sijaitsee tarkasti paavillisen alttarin alapuolella. Sen ylle kohoaa Berninin mestarillisen elävä pronssibaldakiini, jonka korkeus on sama kuin Birgittalaisluostarin vieressä oleva Farnesen palatsi (29 metriä). Kirkko on kooltaan maailman suurin. Sen keskilaivaan on merkitty muiden suurten kirkkojen keskilaivan pituus. Kirkkoa rakennettiin 20 paavin aikana ja se johti välillisesti lännen kirkon jakaantumiseen 1500-luvulla reformaation myötä. Rakennuspinta-ala on 15 160 neliömetriä, keskilaivan pituus 186 metriä, kupolin halkaisija 42 metriä ja sen korkeus ristin huippuun asti 132,5 metriä.

Messun jälkeen kokoonnumme aukiolla, jossa paavi Franciscus tervehtii paikalle tulleita pyhiinvaeltajia. Lounaspaikka on vapaasti valittavissa.

Oman sunnuntaimessun vietämme Birgittalaisluostarin kappelissa. Kanttori meillä on omasta takaa. Elja Puukko on myös luvannut laulaa muissakin kirkoissa.

Illalla menemme mielenkiintoiselle Trasteveren alueelle ja tutustumme tärkeään Santa Maria in Trastevere kirkkoon. Illallinen kantapaikassa nimeltä Il Duca.

Maanantaiaamuna 3.10. suuntaamme kävellen Antiikin Rooman tärkeiden paikkojen, Capitoliumin kukkulan ja Forum Romanumin kautta Rooman ja koko maailman kirkkojen äitiin ja päähän eli Lateraani-kirkkoon. Nimenomaan se – eikä Pietarin kirkko – on myös paavien katedraali. Kirkon vieressä olevassa palatsissa paavit asuivat aina 1300-luvun loppuun saakka. Sisältä tämä 130 pitkä basilika jakaantuu viiteen laivaan. Keskilaivaa reunustavat apostolien 4,60 metriä korkeat patsaat.

Nähtävää sulatellaan maukkaalla neljän ruokalajin lounaalle eräässä Rooman parhaista kalaravintoloista nimeltä Le Virtu in Tavola eli ”hyveet pöydässä”.

Iltapäivällä jatkamme bussilla Kolmen lähteen luostariin, joka on viehättävä levähdyspaikka kaupungin laidalla. Perimätiedon mukaan täällä apostoli Paavali menetti henkensä. Viimeinen kohde on kahden kilometrin päässä sijaitseva pyhän Paavalin kirkko muurien ulkopuolella. Se oli kristikunnan suurin kirkko siihen asti, kunnes Pietarin kirkko valmistui. Suuren viisilaivaisen basilikan pituus ilman atriumia on 131,66 metriä ja leveys 65 metriä. Triumfikaaren mosaiikit ovat osaksi 400-luvulta. Kirkkoa kiertää 267 paavin kuvat, pyhästä Pietarista paavi Franciscukseen.

Illallisen nautimme Birgittalaisluostarissa, joissa sisaret ovat valmistaneet maukkaan aterian ja tarjoilevat meille.

Tiistaina 4.10. kävelemme Piazza Venezian kautta Santi Apostoli kirkolle, jossa on kahden apostolin Jaakob nuoremman ja Filippuksen haudat. Sieltä suuntaamme Quirinale palatsin kautta Rooman viimeiseen kirkkoon Santa Maria della Vittoria eli Voiton Marian kirkkoon. Se on merkittävä ennen kaikkea siellä olevan Berninin ”Pyhän Teresan hurmio” -veistoksen vuoksi. Vapaavalintaisen lounaan jälkeen haemme majoituspaikoista matkatavarat ja nousemme bussiin. Matka toiseen mielenkiintoiseen kohteeseen alkaa.

Tiistai-iltapäivällä suuntaamme bussilla Assisiin, pyhän Franciscuksen kaupunkiin. Matka Roomasta Assisiin kestää reilut kaksi tuntia. Assisissa majoitumme vanhan kaupungin ylimpänä olevaan hotelliin La Roccaan.

Majoittumisen jälkeen teemme lyhyen iltaretkeen Rocca Maggioren vierelle, josta on upeat näköalat koko Spoleton laaksoon. Hyvällä ilmalla näkyy myös maakunnan pääkaupunki Perugia.

Illallisen nautimme hotellin erinomaisessa ravintolassa, jota myös paikalliset suosivat. Maukkaat illalliset sisältyvät siis matkan hintaan.

Keskiviikon 5.10. aloitamme tutustumalla pyhän Franciscuksen ja pyhän Klaran elämään. Käymme paikoissa, jotka ovat olleet heille merkittäviä. Ensimmäisenä vuorossa on Assisin tuomiokirkko San Rufino, joka on aivan hotellimme vieressä, käymme myös S. Chiarassa, Chiesa Nuovassa ja S. Maria Maggioressa. Lounaspaikan kukin voi valita vapaasti. Vaihtoehtoja on runsaasti. Assissa kannattaa maistaa paikallista herkkua, tryffeliä.

Siestan jälkeen suuntaamme jonkun matkaa kaupungin muurien ulkopuolelle, viehättävään San Damianoon, joka liittyy kummankin kaupungin merkittävän pyhimyksen muistoon. Koska Assisi on rakennettu vuoren rinteelle, korkeuserot ovat huomattavia. Tarvittaessa voi palata takaisin taksikyydillä.

Assisin vieressä kohoaa Monte Subasio -vuori. Torstaina 6.10. lähdemme kipuamaan vuoren rinnettä ylöspäin muutama sata metriä paikkaan nimeltä Eremo della Carceri. Tänne fransiskaanit vetäytyivät hiljentymään ja rukoukseen. Matkaa on kaikkiaan 4 kilometriä, mutta siihen kuluu helposti aikaa 1,5 tuntia, koska nousu on välillä melko jyrkkää. Tämänkin matkan voi taittaa taksilla tai vaihtoehtoisesti toisen suunnan.

Torstai-iltapäivällä suuntaamme Assisin pääkohteeseen pyhän Franciscuksen basilikaan, johon pyhimys on haudattu. Kirkko on kuuluista myös freskoistaan, joita on peräti 2,1 km. Tunnetuimmat taiteilija Giotton tekemiä. Kirkon yhteydessä on myös toimiva fransiskaanien konventti eli luostari, jossa vietämme matkan toisen luterilaisen messun.

Perjantaina 7.10. matkaamme alas laaksoon kävellen Santa Maria degli Angeli kirkkoon, joka on Italian ja samalla koko maailman suurimpia. Kirkon sisällä on Porziuncolan kappeli ja sen ympärillä Franciscuksen aikaisia paikkoja, joissa hän eli suurimman osan. Näiden joukossa myös Franciscuksen kuolinkappeli, jossa hän lähti tästä ajasta 3.10.1226. Takaisin on mahdollista tulla kävellen tai bussilla.

Tämän jälkeen on vapaa-aikaa ennen kuin illalla vietämme yhteisen rukoushetken kirkon perinteen mukaan läheisessä San Rufinon tuomiokirkossa. Matkan aikana vietämme näitä rukoushetkiä päivittäin. Iltapäivällä on mahdollista ostaa tuliaisia kaupungin useista liikkeistä. Tuliaisia voi ostaa myös suurimpien kirkkojen yhteydessä olevista matkamuistomyymälöistä. Umbrialainen oliiviöljy on monen mielestä maailman parasta.

Lauantaina 8.10. vuorossa on bussimatka Roomaan Fiumicinon lentokentälle. Matkalla käymme Orvieton kaupungissa, jossa on yksi maailman kauneimmista kirkoista. Kirkossa tutustumme myös Luca Signorellin kuuluisiin freskoihin. Orvieton tuomiokirkon vieressä lounastamme Etrusca-nimisessä ravintolassa ennen loppumatkaa Fiumicinoon. Suomeen palaamme vuorokauden jo kallistuessa sunnuntain puolelle.

Vaelluksen toteuttaminen tukee osallistujien hengellistä elämää. Matkamme on ennen kaikkea pyhiinvaellus kahteen Italian tärkeimpään pyhiinvaelluskohteeseen Roomaan ja Assisiin. Pyhiinvaellus merkitsee kutsua oman uskonelämän arviointiin ja hoitamiseen. Matkan aikana vietetään jumalanpalveluksia ja rukoushetkiä paikallisissa kirkoissa katolisen ja luterilaisen perinteen mukaisesti. Vaelluksen teemoja ovat ennen kaikkea varhaiskirkon taide, mutta myös jumalanpalveluselämä, rukous, Raamattu, kirkollinen musiikki, pyhiinvaellus, ekumenia, kirkon traditio, Jumalanäiti ja kirkon pyhät ihmiset. Pyhiinvaellus jäsentyy päivittäisistä rukoushetkistä ja messuista.

Tutustumiskohteet ja matkan rakenne on valittu huolella. Myös perinteistä pyhiinvaellusta, eli jalkaisin vaeltamista sisältyy ohjelmaan. Matkalla on mahdollisuus syventää opittua kyselytuntien avulla.

Matka kestää viikon. Molemmissa kaupungeissa majoitumme aivan keskustassa. Roomassa olemme Piazza Farnesen Birgittalaisluostarissa ja läheisessä Hotel Residenza Farneesessa lauantaista tiistaihin, Assisissa olemme hotelli La Roccassa tiistaista lauantaihin. Assisin ajan aamiaisen lisäksi illallinen (neljä kertaa) kuuluu matkan hintaan. Tutustumiskohteet ja yhteiset ateriointipaikat on valittu huolella. Opittua on mahdollisuus syventää myös kyselytuntien avulla

Lentoaikataulumme on seuraava:

1.10.. HEL-FCO 07:50 - 10:15 ( AY1761 )

8.10. FCO-HEL 19:45 - 00:05 ( AY1764)

Matkan hinta:

1290 € » kahden hengen huoneessa

1475 € » yhden hengen huoneessa

Hintaan sisältyy:

• Suorat lennot Finnairin koneella Helsinki–Rooma, Rooma–Helsinki

• Majoitukset:

Roomassa majoittuminen viehättävässä Birgittalaisluostarissa tai neljän tähden hotelli Farnesessa. Molemmat sijaitsevat aivan historiallisen Rooman keskustassa piazza Farnesen laidalla tai välittömässä läheisyydessä.Katso http://www.brigidine.org/brigidineorg/GalleriaFarnese.aspxLinkki avautuu uudessa välilehdessä http://www.residenzafarneseroma.it/en/Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Kaikissa huoneissa oma wc ja suihku, Birgittalaisluostarin vieraskoti sijaitsee 1400-luvulla rakennetussa palatsissa, joka on täysin uudistettu.

Assisissa Hotel La Rocca historiallisessa keskustassa

• Aamiaiset luostareissa/hotellissa

• Assisissa puolihoito eli aamiainen ja illallinen

• Bussikuljetukset Rooma-Assisi-Rooma

• Uudet kaupunkimaksut

• Sisäänpääsymaksut kohteisiin

• Kaikin puolin runsas ja ainutlaatuinen ohjelma

• Juuri tätä matkaa varten tehty opaskirja

• Runsas kuvamateriaali matkan ajalta: www.anttikruus.kuvat.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä